• Kur zupa, tur katls! Kādu katlu izvēlēties?

    Māja un Dārzs
    Zanda Lielbārde
    5. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai tu zināji, ka ēdiena kvalitāte ir atkarīga ne tikai no tavām prasmēm, bet arī no traukiem, kādos to gatavo? Ieej, lūdzu, virtuvē un kritiski palūkojies uz saviem katliem! Konsultē RENĀTE KRAUZE, SIA _Arkolat_preču kategoriju vadītāja.

    Plauktā glītā rindā izvietojušies gan lielāki, gan mazāki blāvi pelēki alumīnija kastroļi, bet kaut kur pa vidu – pa kādam emaljētam katliņam ar baraviku bildi uz samelnējuša sāna. Žēl, ka kādreiz tik koši baltajā katliņa emaljā iemeties tāds kariess, ka bail skatīties!

    Kas vairs atceras, pirms cik gadu desmitiem šie katli iegādāti? Ja nu tomēr šaubies, vai tiešām no visas šīs bagātības šķirties, ņem vērā: alumīnijs nebūt nav veselīgs materiāls, turklāt tas ir pilnīgi nepiemērots skābu ēdienu gatavošanai un uzglabāšanai. Arī emaljētie katliņi, visticamāk, ir savu mūžu nokalpojuši, un tu taču zini, cik daudz taukvielu vai ūdens nepieciešams, lai šajā katliņā produkti nepiedegtu.Un tad vēl tās mūžīgās bažas: ka tik nenokrīt! Sadauzīta emalja dod iespēju metālam rūsēt, savukārt tas sabojā ēdiena garšu. 

    Jā, gatavot šādos katlos vairs nevajadzētu gan – laiks dot vietu jauniem. Turklāt tagad katlu izvēle veikalos noteikti ir nesalīdzināmi lielāka nekā pirms daudziem gadiem. Pat ja šķiet, ka katli ir padārgi, ieguldījums atmaksājas, jo no plašā klāsta vari izvēlēties tieši to, kas atbilst tavām vajadzībām un, vari būt droša, uzticami kalpos daudzus, daudzus gadus.

    Mēs izpētīsim katlu priekšrocības un trūkumus, bet tev atliks vien izlemt, kuru pirkt.

    Katli ar nepiedegošo pārklājumu

    Ja nevēlies savā virtuvē ieviest katram ēdiena veidam individuālu trauku – šie būs īstie, jo ir universāli. Šo katlu izejmateriāls galvenokārt ir alumīnijs (tas strauji sakarst un ātri un vienmērīgi izplata siltumu), kas pārklāts ar nepiedegošu klājumu. Ēdienu tas ļauj pagatavot ātri un vienkārši, neraizējoties par to, ka pieraus.

    • Plusi. Varēsi gan apcept sastāvdaļas zupai vai mērcei, gan sautēt dārzeņus, gan vārīt zupu. Vārdu sakot, derēs visiem ēdieniem, kuru gatavošanas laikā iztvaiko daudz šķidruma – piedegšanas iespēja ir samazināta līdz minimumam. Īpaši labi noderēs sutināšanai un sautēšanai.
    • Mīnusi. Šie katli neiztur augstas temperatūras – parasti nevar likt cepeškrāsnī temperatūrā, kas pārsniedz +180 grādus. Nav ieteicams bieži mazgāt trauku mazgājamā mašīnā – pastāv risks deformēt korpusu vai sabojāt pārklājumu.

    Katli ar keramisko pārklājumu

    Keramiskais pārklājums ir viens no nepiedegošo pārklājumu veidiem, parasti – gaišā krāsā. Arī šo katlu korpuss tiek izgatavots galvenokārt no alumīnija. Galvenā atšķirība – sastāvam pievienotās keramiskās daļiņas. Katli ir lieliski piemēroti zemākām gatavošanas temperatūrām, piemēram, vieglai dārzeņu apcepšanai vai sutināšanai.

    • Plusi. Keramiskās daļiņas tik ļoti uzlabo pārklājumu, ka ļauj ēdiena pagatavošanai izmantot vēl mazāk taukvielu.
    • Mīnusi. Regulāri lietojot augstā vai vidēji augstā temperatūrā, katls ar laiku tiek pārkarsēts (nereti parādās tumši plankumi uz klājuma virsmas), pārklājums sabojājas un ēdiens sāk piedegt. Katli nav piemēroti izmantošanai cepeškrāsnī, un nav ieteicams tos mazgāt trauku mazgājamā mašīnā, jo agresīvie mazgāšanas līdzekļi bojā keramikas pārklājuma īpašības.

    Kā kopt katlus ar nepiedegošu pārklājumu?

    1. Jāņem vērā, ka nepiedegošie klājumi ir viegli ievainojami. Apmaisot ēdienu, nevajadzētu lietot metāla virtuves piederumus (pat ja uz iepakojuma ir norāde, ka drīkst) – tie var saskrāpēt pārklājumu.
    2. Nevajadzētu karsēt tukšu trauku. Tajā jāielej šķidrums, jāieliek taukvielas vai ēdiens, citādi pārklājums sāks piedegt un vēlāk piededzinās arī ēdienu.
    3. Nedrīkst griezt ēdienu tieši traukā – var sabojāt pārklājumu tā, ka tas pēc kāda laika sāk lobīties.
    4. Mazgā ar mīksto sūkļa pusi un saudzējošu trauku mazgājamo līdzekli. Ja ēdiens piededzis, neberz! Ielej ūdeni, izvāri un tad izmazgā atlikušās ēdiena daļiņas.

     

    Nerūsējošā tērauda katli

    Pārsvarā šie katli tiek ražoti no divu veidu nerūsējošā tērauda, kuru apzīmē ar 18/0 vai 18/10 – tas ir higiēnisks materiāls, kas tiek izmantots arī medicīnas iekārtu un instrumentu ražošanai. Tā kā nerūsējošais tērauds ir ļoti viegli veidojams materiāls, katli mēdz būt visdažādāko formu un tilpumu – no viena līdz pat 50 litriem un vairāk (profesionālie katli).

    Katliem nav klājuma, kas atvieglotu lietošanu, tādēļ apcepšanai nepieciešams izmantot palielu taukvielu daudzumu. Īpaši piemēroti vārīšanai un sutināšanai, noteikti der zupas, mērces vai ievārījuma gatavošanai.

    • Plusi. Ilgstoši uzturēs šķidrumu un neļaus ēdienam zaudēt garšu. Var droši likt cepeškrāsnī. Katli ir lietojami mūžīgi – sabojāt, nometot zemē, pārkarsējot vai deformējot ir gandrīz neiespējami (protams, lētie Ķīnas katli noteikti nevar sacensties kvalitātē, piemēram, ar Vācijā ražotajiem).

    Tērauda katli ir lieliski piemēroti cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām.

    • Mīnusi. Nerūsējošais tērauds ir metāls, un tas, kā zināms, mēdz oksidēties, reaģēt ar skābēm, sāļiem un sārmiem, tāpēc uz katliņa virsmas var parādīties dažādu krāsu un veidu plankumi. Piemēram, varavīksnes krāsas plankumi parādās tad, ja tas ir ticis karsēts augstā temperatūrā bez taukvielām vai šķidruma. Balti plankumi – ja tērauds reaģē ar sārmu (piemēram, sāls tiek mests aukstā ūdenī). Plankumi gan neietekmē ne katla, ne arī ēdiena kvalitāti.

    Kā kopt tērauda katlu?

    1. Gatavojot tērauda katlā, nav ierobežojumu lietot jebkāda materiāla virtuves piederumus.
    2. Katlu var droši berzt arī ar raupjākiem sūkļiem – tas ietekmēs tikai trauka vizuālo pievilcību, bet ne kvalitāti.
    3. Vislabāk mazgāt karstā ūdenī un ar trauku mazgājamo līdzekli. Ja ir piedegums – ieliet katliņā ūdeni, pavārīt un tikai tad mazgāt.
    4. Plankumus var notīrīt ar ūdens un citrona sulas vai ūdens un etiķa maisījumā samitrinātu lupatiņu.

     

    Čuguna katli

    Čuguns ir dzelzs un oglekļa sakausējums. Nekāda speciāla nepiedegoša klājuma čuguna traukiem nav – katlu izgatavošanā izmanto ietaukošanas metodi, kas tad arī piešķir trauka virsmai pretpiedegšanas īpašības.

    Čuguna katli piemēroti ilgstoši pagatavojamiem ēdieniem – gaļas zupām un sautējumiem –, čuguns katls pastiprina ēdiena garšas īpašības un taupa enerģiju. Tāpat šie trauki labi noder gaļas apcepšanai – augstās temperatūras dēļ, ko sasniedz čuguna virsma, var panākt brīnišķīgi gardu rezultātu. Ja vien pret čuguna katliem izturas saudzīgi, tie ir mūžīgi.

    • Plusi. Ilgstoši uztur siltumu un vienmērīgi to izplata – var gatavot ēdienu, izmantojot nelielu enerģijas padevi. Izturīgi augstās temperatūrās, tādēļ var droši likt cepeškrāsnī. Gatavojot čuguna katlā, var lietot visa veida virtuves piederumus.
    • Mīnusi. Parasti čuguna katli ir diezgan smagi, kas nav gluži ērti lietošanā. Jāņem vērā, ka pamatīga trieciena rezultātā katls var saplaisāt. Ar laiku var parādīties arī rūsa, kas ir normāla metāla fizikālā īpašība.

    Kā kopt čuguna katlu?

    1. Ja parādījusies rūsa, tā rūpīgi jānoberž.
    2. Čuguna eļļas slānīti var atjaunot, apcepot katlā treknu gaļu un pēc tam radušās taukvielas ierīvējot katla iekšējā virsmā ar papīra dvieli.
    3. Šie katli nav piemēroti mazgāšanai trauku mašīnā.
    4. Nevajadzētu katlu mazgāt karstu – jāpagaida, līdz tas atdziest.
    5. Mazgāt ieteicams karstā ūdenī, ar trauku birsti, bet bez mazgāšanas līdzekļa – tas noārdīs eļļas slānīti.

     

    Vara katli

    Varš karstumizturības skalā atrodas uzreiz aiz pirmās vietas ieguvēja sudraba. Tieši šā iemesla dēļ vara katlus ļoti iecienījuši profesionāli pavāri – viņu virtuvēs katlu ilgstoša izmantošana augstā temperatūrā ir ikdiena. Varš ir salīdzinoši dārgs materiāls, jo tā ieguve ir samērā sarežģīta.

    Reti katls tiek pilnībā izgatavots no vara, visbiežāk varu savieno ar citiem materiāliem – alumīniju vai nerūsējošo tēraudu (no tiem veido korpusu, bet ārpusi vai iekšpusi pārklāj ar varu), vai ar pārtikas alvu, kas aizsargā no oksidēšanās procesa un kalpo kā nepiedegošais pārklājums.

    • Plusi. Sadala siltumu daudz labāk nekā nerūsējošais tērauds, alumīnijs vai stikls. Sakarst ātri un vienmērīgi, samazinot gatavošanas laiku pat līdz 50%.
    • Mīnusi. Uz vara virsmas bieži veidojas plankumi. Un vēl – vara katlu nav vēlams izmantot, ja ir bojāta tā virsma.

    Kā kopt vara katlu?

    Katla iekšpuse jāmazgā atbilstoši tam, no kāda materiāla tā izgatavota. Plankumus, kas veidojas uz ārējās vara virsmas, var notīrīt ar ūdens un citrona sulas maisījumu.

    Kādu katlu izmantot uz indukcijas virsmas?

    Indukcijas plīts atšķiras no citām plīts virsmām. Piemēram, gāzes, elektriskā vai stikla keramiskā plīts virsma sāks atdot siltumu, ieslēdzot enerģijas padevi – liec virsū, kādu katlu vēlies! Bet ar indukcijas plīti ir citādi – indukcijas spole neieslēgsies un plīts nesāks darboties, ja katls, kas uzlikts uz plīts virsmas, nav izgatavots no magnētiska metāla. Tas katla cenu, protams, sadārdzina, tādēļ ražotāji no magnētiska materiāla mēdz veidot tikai katla pamatni – tāda var būt ļoti daudziem katliem (pajautā pārdevējam!).

    Ja gadījumā indukcijas plīts nereaģē uz katlu, kas paredzēts šādām plītīm, vispirms, protams, jāpārbauda tā ar kādu citu atbilstošu trauku. Ja vēl arvien nedarbojas, iespējams, problēma ir nevis katliem, bet gan plīts virsmai. Lai to noskaidrotu, jāvēršas pie plīts tirgotāja vai tuvākajā ražotāja servisā, jo dažkārt gadās arī kāds rūpniecisks plīts defekts (piemēram, nekvalitatīvi ietīta spole).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē