• Ko darīt ar hipeastru pēc ziedēšanas, lai tas uzplauktu arī nākamgad?

    Telpaugi
    Indra Ozoliņa
    29. februāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zdelnik Alexandr / Shutterstock
    2/5Ja hipeastrs iegādāts podiņā

    Ja hipeastrs iegādāts podiņā

    Ja nopirkts ziedošs hipeastrs podiņā, istabā, kurā ir ap 18 grādiem, augs ar diviem vai trim ziedkātiem ziedēs apmēram mēnesi, bet karstās telpās noziedēs jau nedēļas laikā. Kamēr nav parādījies ziedkāts, augam vajag vairāk mitruma, bet, kad tas izstiepies pietiekami garš, mitrums jāsamazina. Nav vēlams ūdeni liet tieši uz sīpola. Lai neatņemtu sīpolam spēku, ziedkātu ar uzziedējušu ziedu var nogriezt un ielikt vāzē. Vairāk gan tas vajadzīgs tāpēc, ka sakne ne vienmēr spēj noturēt garo, drukno ziedkātu.

    Ja vēlies saglabāt hipeastru ziedēšanai nākamgad, varu iepriecināt, ka tas ir visai vienkārši. Kā darīt? Pēc noziedēšanas augam nogriež ziedkātu, bet lapas atstāj. Liek vēsākā vietā uz palodzes un reizi nedēļā laista uz paliktnīša. Nevajag pārcensties, jo ziemā augs nespēs iztvaicēt caur lapām mitrumu, taču nedrīkst arī iekaltēt, jo tad hipeastrs nākamajā gadā neziedēs. Hipeastrs labi jutīsies 13–18 grādu temperatūrā – siltāka vieta tam nepatiks, tāpēc, ja ir šaura palodze un nāk virsū karstums no apkures radiatora, vēlams padomāt, kā kaut ko tam pielikt priekšā, lai augam būtu vēsāk.

    Sākot ar aprīli, kad ārā ir vairāk gaismas, ieteicams palaistīt ar vieglu mēslojumu, piemēram, Vito. Ja augs uz palodzes atrodas piecus centimetrus no stikla, tad uzņem labi ja 60 procentus gaismas un tā veģetācija ir apgrūtināta, tāpēc agrāk noteikti nevajag mēslot. Ziemā mēslojums var tikai kaitēt. Lieliski, ja vasarā ir iespēja hipeastru izstādīt dārzā ar visu podu vai bez tā, bet, ja dārza nav, tas var augt un nobriest arī uz palodzes.

    Lai augs spētu atkal krāšņi uzziedēt, tam atkarībā no šķirnes ir jāatpūšas vismaz 100 līdz 120 dienas. Tas nozīmē, ka nākamajā rudenī (septembrī, oktobrī vai novembrī) hipeastrs noteikti jāliek gulēt, tātad – pēc lapu nodzeltēšanas to nedrīkst laistīt un mēslot. Lai saknes pavisam nesakalst, var tikai nedaudz reizi mēnesī aplaistīt. Atkarībā no tā, kad to gribas redzēt atkal ziedošu, arī jāizvēlas mēnesis, kad laist atpūsties. Piemēram, ja vēlies uzziedināt uz Jaungadu, tad jāliek gulēt septembrī, bet, ja gribi, lai tas uzzied janvāra beigās un februārī, tad gulēt jāliek oktobrī. Šo ciklu var atkārtot vismaz piecus gadus atkarībā no tā, cik liels sīpols iestādīts. Jau no otrā gada var rasties bērniņi, un, kad tie paaugušies, jaunie sīpoliņi jāizstāda atsevišķi.  

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē