• «Gribu savu pirti!» 2.sērija: Kā pirtī pamodināt visas maņas?

    Pirts
    Kristīne Sēnele
    21. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    6/8Pēršanas knifi

    Pēršanas knifi

    Galvenās procedūras laikā pērtuvē ir visaugstākā temperatūra, protams, pieskaņojot to katra pirtsmīļa vēlmēm. Kādam pietiek ar 75 grādiem, citam vajag karstāku. Kā saka Ivita Pičukane, karstuma kulminācija nodedzina pēdējo lieko. Visbiežāk cilvēki izvēlas dubulto pērienu – vispirms mugurpuse, tad priekšpuse. Vidēji pēriens ilgst 10–15 minūtes. Taču Romualds pieredzējis arī pusotru stundu garu, saprotams, nav bijis visu laiku jāguļ karstumā – kontrasti nodrošināti turpat uz lāvas.

    Olita, pirtojot klientus, gulda tos uz svaigi sapļautas zāles vai ziemā – smaržīgā sienā, jo katrs augs nāk palīgā sakārtot cilvēka veselību. Perot noteikti jāievēro limfas plūsmas cilvēka ķermenī. Pēriena laikā ļoti svarīga ir karstuma, mitruma, spēka un ātruma līdzsvars. Pērt vienmēr jāsāk ar nelielu intensitāti, un tad tā ir jākāpina. Labs palīgs te var būt dziesmas ritms. «Pamēģiniet nopērt cilvēku, dziedot, piemēram, Bēdu, manu lielu bēdu! Garastāvoklis manāmi uzlabojas,» aicina Olita.

    Arī pirts meistare Ivita perot daudz dzied. Dziesmas atnākot pašas, un cilvēki brīnās, kāpēc tieši konkrētā. Pirtniece arī ievērojusi – ja augumā kādā vietā ir kaite, tad, nonākot līdz tai, dziesma vairs neskan. Un vispār – ja cilvēks pirtī ir noslēgts un nesaka, kas viņam patīk un kā viņš jūtas, tad pirtniekam jāvēro viņa ķermenis – tas esot ļoti pļāpīga grāmata, kuru tikai jāprot lasīt.

    Pēršanos Ivita sāk pakāpeniski ar dažādu slotiņu pieskārieniem, mainot ritmu un pēršanas spēku. Kad temperatūra, mitrums un pēršanas intensitāte sasniedz kulmināciju, var pielietot arī dažādus kontrastus ar ūdeni, gaisu, pirts garu.

    Dažkārt cilvēkam, atgulstot pēc pirts, parādās tādi kā drebuļi, un tas liecina, ka viņā iekšā ir liela spriedze.

    Ļoti interesanti novērojumi Ivitai ir no stikla pirts, kur peroties labi redzama apkārtējā vide. Dažkārt cilvēka iekšējās emocijas pēršanās laikā atbalsojas norisēs dabā. Piemēram, pēkšņi sāk līt lietus, un arī peramais sāk gauži raudāt. Tāpat vērts lūkot, kādi zvēri, putni parādās un kāda ir to simboliskā nozīme.

    Kad lielais pēriens dabūts, var doties iemērkties aukstā ūdenī. Ivitas pirtī vasarā pirts apmeklētājiem tiekot piedāvāta pelde uz rokām dīķī. Ziemā gan tikai iegremdējas ūdeni, tad sasedzas un turpat ārā paguļ. Ne visiem, bet pēc kontrasta mēdz būt sajūta, ka griežas karuselī vai lido. Tas, ko pirtī panāk ar karstumu, ir līdzvērtīgs tam, ko sasniedz meditācijas laikā. Tiem, kas piedzīvo lidojumu, Ivita mēdz teikt: «Ja patīkami – tas nebūs ilgi. Ja nepatīkami – par laimi, tas nebūs ilgi.»

    Ivitas pirtī noslēgumā vēl tiek piedāvāta auguma barošana vai, kā viņa pati to dēvē, iemedošana jeb iekšā medus došana. Ķermeni pabaro ar medu, izmantotas tiek arī ogas, augi, eļļas un pat dārzeņi, piemēram, ķirbis. Process, kuru pirtošanās iedarbinājusi, var turpināties vēl 30–40 dienas.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē