• Gribu savu medu un bites! Ar ko sākt?

    Dārzs
    Egita Galiņa
    7. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Tiem, kuri vēlas piemājas bišu saimniecību, rudens ir piemērots brīdis, lai meklētu informāciju un smeltos teorētiskas zināšanas par biškopību.

    Kā atrast īsto vietu dravai – iesaka Andrejs Briedis, Madonas novada Mētrienas pagasta zemnieku saimniecības Priežukalns īpašnieks, kurš nodarbojas ar bioloģisko biškopību.

    Laba dravas vieta ir tāda, kurā bišu produktīvajā laikā – no blīgznu ziedēšanas pavasarī līdz pat viršu ziedēšanai rudenī – ziedošie augi nomaina cits citu, nodrošinot bitēm nepārtrauktu nektāra pieejamību.

    Svarīgi zināt, ka bišu produktīvais lidojums ir 2 kilometru rādiusā ap dravas novietni, tad bites ievākto nektāru atnes stropā, neizlietojot to kā enerģijas avotu tāliem pārlidojumiem.

    Bišu saimju novietnei jāizvēlas aizvēja vietas.

    Lai izvairītos no piesārņota nektāra, dravu ieteicams iekārtot pēc iespējas tālāk no dzelzceļa un intensīviem satiksmes ceļiem. Savukārt, lai bites neietu bojā, pārlidojot lielas ūdenstilpes, dravu nevajadzētu ierīkot blakus lieliem ūdens baseiniem.

    Bišu saimes parasti izvieto rindās vai grupās. Rindu izvietojumā saimi no saimes liek 3–4 metru attālumā, bet rindu no rindas 4–6 metru attālumā.

    Tomēr Andrejs Briedis iesaka stropus labāk izvietot neregulāri, nevis vienā rindā: «Tie, kas pētījuši bišu uzvedību, secinājuši – ja mājiņas stāv vienā rindā, tad bites vairāk nonāk galējos stropos.»

    Jāpiemin arī, ka bites labāk izšķir formas nekā krāsas, tāpēc tās ātrāk un ērtāk atradīs savu stropu, ja izvietojums būs neregulārs un blakus atradīsies, piemēram, koki, krūmi, dažādas formas un augstuma puķu stādījumi vai citi objekti.

    Grupu izvietojumā saimi no saimes liek 0,5–1 metra attālumā, bet grupu no grupas 8–10 metru attālumā. Vienā grupā izvieto 2 līdz 4 saimes. Stropus novieto uz pamatiem, piemēram, zemē iedzītiem mietiņiem.

    Pirms uzsākt darbu ar bitēm, arī jāpārbauda sava organisma reakcija uz bišu indes iedarbību.

    Proti, pieredzējuša biškopja uzraudzībā var ļauties pirmajam dzēlienam, lai pārliecinātos par savām izjūtām un organisma reakciju uz bišu indi. Svarīgi, lai pa rokai būtu arī atbilstošas zāles (jākonsultējas ar ģimenes ārstu), kas spēj palīdzēt, ja ir alerģiska reakcija.

    Visu rakstu lasi šeit: Pašiem savs medus! Iedvesmas pilni padomi iesācējiem bišu dravā

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē