• FOTO: Meklējam labas augu lampas – kad izvēlēties augu spuldzes un kad LED paneļus?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    7. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vēl arī marta sākumā augi saņem par maz dabīgās gaismas. Varbūt iegādāties tiem speciālās lampas?
    Nākamais: Speciālistes ieteikumi

    Konsultē Ina Alsiņa dr. biol., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augsnes un augu zinātņu institūta profesore, vadošā pētniece.

    Tu jau zini, ka auga dzīvi nosaka gaisma. No tās atkarīgs, kā tas stiepsies, kā izskatīsies, kad uzziedēs, cik intensīvi un kvalitatīvi ražos. Tāpat kā mums nepieciešams ēdiens, tā arī augs, lai ziedētu un ražotu, nevar iztikt bez barības vielām. Daļu no tām un ūdeni tas uzņem no augsnes, bet organiskās vielas sintezē pats no gaisā esošās ogļskābās gāzes un ūdens.

    Lai notiktu šis process, ko sauc par fotosintēzi, augam nepieciešama enerģija, ko tas saņem gaismas veidā.

    Tāpēc stādu audzēšana gada pirmajos mēnešos, kad saulīte mūs nelutina, nav iespējama bez papildu apgaismojuma. Arī daudzi eksotiskie istabas augi tumšajās dienās nejūtas labi. Lai palīdzētu, varam iegādāties speciālās lampas. Tikai to lietošana nav nemaz tik vienkārša, kā varētu domāt. Katram augam vajadzība pēc gaismas atšķiras, turklāt tā atkarīga no attīstības stadijas. Lai gan labākus rezultātus var panākt, gaismu īpaši pielāgojot, ja tādas iespējas nav, augs priecāsies par jebkuru lampu.

    Kādas tās ir?

    Nātrija augstspiediena lampas

    Darbojas ar augstspiediena nātrija tvaikiem, izstarojot lielu gaismas daudzumu, oranžo un sarkano gaismu, kā arī infrasarkano starojumu, proti, siltumu. Nātrija lampas patērē daudz elektroenerģijas un uzskata par novecojušām, taču joprojām tiek izmantotas. Jārēķinās, ka, tās lietojot, papildus jāiegādājas atstarotājs gaismas mērķēšanai, kas izmaksas palielina vēl vairāk.

    Protams, šīm lampām ir arī savi plusi. Pieredze liecina, ka zem tām izaug garšīgāki un saldāki tomāti un arī citi dārzeņi padodas labāk, taču augsto izmaksu dēļ pārsvarā piemērotas profesionāļiem izmantošanai siltumnīcās.

    LED spuldzes

    Augu audzēšanai pieejamāks un ekonomiskāks variants nekā nātrija lampas, turklāt tās nepatērē tik daudz elektroenerģijas. Sākotnēji augiem paredzētajām lampām bija tikai zils un sarkans gaismas spektrs, taču mūsdienīgām spuldzēm tas ir pietuvināts saules gaismai, kas ir vispiemērotākā augu veselīgai augšanai.

    Ar gaismas spektra palīdzību varam ietekmēt auga attīstību. Jo augs kļūst vecāks, jo vairāk tam vajadzīga sarkanā gaisma, kas veicina fotosintēzes procesu, tātad palīdz sintezēt ogļhidrātus, veidot lielāku un saldāku ražu. Savukārt ar zilās gaismas palīdzību var panākt lielāku fenolu, antociānu un karotinoīdu sastāvu dārzeņos. Veikalos gan pārsvarā ir lampas, kuru spektrs satur sarkano un zilo gaismu 1:1, kas ne vienmēr ir augiem piemērotākā attiecība.

    Fluorescentās spuldzes

    Dzīvojamās telpās augu apgaismošanai var lietot arī dienasgaismas jeb fluorescentās spuldzes. Lai gan tajās ir liela gaismas zaļā spektra daļa, ko augs neizmanto, tomēr, ja nav piemērotākas lampas, augi priecāsies arī par šo iespēju.  

    Ievēro!

    • Jo lampa jaudīgāka, jo tālāk tā jānovieto no auga, piemēram, nātrija lampas liek 1,5 metru attālumā, bet dienasgaismas lampas tikai 5–7 cm attālumā no auga galotnes, jo tām nav tik lielas jaudas.
    • Nātrija lampas izdala siltumu un, pieliekot augiem par tuvu, var tos apdedzināt.
    • Augam augot un stiepjoties uz gaismu, jāatceras lampu regulāri pacelt augstāk.
    • Lampas nevajag turēt ieslēgtas visu diennakti. Augi pa nakti grib gulēt. Tikko iesētus sējenīšus gaismo 20–22 stundas diennaktī, taču, augam izaugot lielākam, pietiks ar 16–18 stundām.   

    Raksta turpinājumā lasiet «Kesko Senukai Latvia» produktu speciālistes Līnas Spures ieteikumus, kā arī uzziniet par žurnāla «Ievas Dārzs» izvēlētajām 5 lampām un to atšķirībām!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē