• FOTO: Meklējam labas augu lampas – kad izvēlēties augu spuldzes un kad LED paneļus?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    7. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/7Speciālistes ieteikumi

    Speciālistes ieteikumi

    Spuldzes – visekonomiskāk

    Iesaka Līna Spure, Kesko Senukai Latvia produktu speciāliste:

    – Pirms augu lampu iegādes jāapsver, cik daudz gatavojies audzēt. Ja nenodarbojies ar stādu audzēšanu profesionāli, nevari tam atvēlēt atsevišķu telpu, nevēlies lielus izdevumus un mājās ir vairākas galda lampas, visērtāk un ekonomiskāk būs iegādāties augiem paredzētās LED spuldzes, kuras var ieskrūvēt jebkurā galda lampā. Pirms spuldzes iegādes vispirms paskaties, kāda maksimālā jauda ir atļauta galda lampai, kā arī kāds ir tās cokols un vai augu spuldzi varēsi tajā ieskrūvēt. Parasti augstākā iespējamā jauda, lai lampa nepārkarstu, ir 25 vati (W).

    Augu spuldžu jaudas diapazons ir no 8 līdz 30 vatiem. Viena spuldzīte apgaismos platību apmēram 60 centimetru diametrā. Ja nepieciešams apgaismot tikai vienu vai divus podiņus un augi novietoti uz palodzes, kur saņem arī āra gaismu, pietiks ar vismazākās jaudas – 8 vatu – spuldzīti. Pienākot pavasarim, spuldzes vari izskrūvēt un saglabāt nākamajam gadam.

    Atceries, ka ultravioletais starojums ir nepatīkams un kaitīgs acīm, tāpēc lampu vajag atbilstoši noregulēt, lai tā nekaitētu. Tā jānovieto kādā telpas stūrī vai aiz aizkariem, kur neviens nevērš skatienu. Ziemas dārzā augu lampas noteikti vajadzētu dublēt ar parasto telpu apgaismojumu un, kad tajā uzturas cilvēki, spuldzes, kas izdala ultravioleto starojumu, izslēgt. 

    Tā kā istabas augiem prasības pēc apgaismojuma ir atšķirīgas, uz vienas palodzes var lietot jaudīgākas spuldzes nekā uz citas. Piemēram, zāmijai un fikusam nepieciešams mazāk gaismas nekā baltajai monsterai, singonijai un citiem augiem ar baltu lapojumu, kas tumšā vietā mēdz zaudēt savu krāsojumu. Orhidejas miera periodā var iztikt bez papildu apgaismojuma, bet ziedēšanas laikā tās priecāsies par lielāku gaismas daudzumu. 

    Savukārt, ja augus audzē lielākā apjomā un uz plauktiem, ērti lietojams būs LED panelis, kas ar daudzajām spuldzītēm dos vairāk gaismas. To būtu vērts nopirkt, ne tikai ja nodarbojas ar stādu audzēšanu, bet arī ja mājās ir daudz telpaugu ar gaišām lapām. Atkarībā no vajadzības un vēlmēm pieejami gan četrstūraini, gan taisnstūrveida, gan apaļas formas LED paneļi.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē