• 6. sērija Peoniju rudens

    Dobes no nulles
    Gunta Šenberga
    10. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Šis ir ne tikai labākais laiks peoniju stādīšanai, bet arī domāšanai par tām, ko stādīsi nākamajā rudenī, jo jau decembrī varēs pasūtīt stādus nākamajam gadam.

    Iesaka: Vilnis Onkelis, dārznieks, SIA Onava direktors.

    Kā stādīt?

    • Rudens – septembra otrā puse un oktobra sākums – ir īstais un pats labākais peoniju stādīšanas laiks.
    • Peonijām atvēl vislabāko vietu dārzā – atklātu, visu dienu saules apspīdētu, auglīgu un ne pārāk mitru.
    • Katram stādam vajadzīga vismaz 60 × 60 × 60 centimetru liela bedre, ko piepilda ar labu kompostu vai veciem kūtsmēsliem, kas sajaukti ar dārza zemi un māliem attiecībā 1:1:1. Ja augsne skābāka, to neitralizē, pievienojot pelnus, krītu vai dolomītmiltus.
    • Peonijas nedrīkst iestādīt par dziļu – tad tās neziedēs. Augsnei virs stāda pumpura jābūt 5 centimetru biezumā, ne vairāk. Peoniju guru Aldonis Vēriņš stādīja vēl seklāk, tikai 3–4 centimetru dziļumā. Viņš uzskatīja, ka tas ir pats svarīgākais peoniju stādīšanā.
    • Kad stāds ievietots bedrītē, tam uzmanīgi no visām pusēm ar rokām pierauš augsni, aizpildot brīvās vietas starp lielajām gumsaknēm un sargoties aizlauzt to kakliņus un aplauzt nākamā gada pumpurus, kas jau ir redzami. Augsni nekādā gadījumā nepiemin ar kāju, kā krūmus stādot.
    • Kārtīgi salaista. Laistāmajam ūdenim nepievieno nekādu mēslojumu.

    Kuras izvēlēties?

    Modernās šķirnes dārzam

    Šeit minamas tā sauktās intersekciju jeb ITOH peonijas, jaunākās no visām peonijām. Tās ir iegūtas, krustojot krūmpeonijas (pie mums tiek dēvētas arī par kokveida peonijām) ar pienziedu un citām lakstveida sugām un šķirnēm. Pirmajam pagājušā gadsimta vidū tas izdevās japānim Toiči Ito (Toichi Itoh), no viņa uzvārda arī nosaukums – ITOH. Līdz ar tām peoniju pasaulē parādījās neierastas krāsas – tādas kā dzeltenā un oranžā. Un – kas ne mazāk svarīgi – kompakti ceri, kas neizgāžas, tāpēc tiem nav vajadzīgi balsti. Skaistais lapojums un neslimošana ar peoniju lielo biedu pelēko puvi ļauj tās izmantot apstādījumos – arī tur, kur netiek pārlieku apčubinātas.

    Diemžēl šīm brīnišķīgajām peonijām piemīt arī kāds trūkums – tās nav naskas uz vairošanos, tāpēc mēdz būt visai dārgas. Taču arī šajā ziņā ir noticis kāds brīnišķīgs pavērsiens. Turklāt tajā vistiešākajā veidā piedalījusies arī Onava. Pirms trim gadiem – 2019. gada pavasarī – no Kanādas uz Latviju atveda šo peoniju jaunstādiņus, kas iegūti ar mikropavairošanas jeb meristēmu metodi. Bulduru dārzkopības vidusskolas siltumnīcās stādiņus gadu loloja, lai varētu tos stādīt ārā. Tālāk tos audzēja Holandē, uzņēmuma Green Works peoniju laukos, un nākamajā rudenī stādi atgriezīsies un būs nopērkami Latvijā un stādāmi dārzos.

    • ‘New Millenium’. Īpašs koraļļu tonis, kas ziedēšanas laikā mainās.
    • ‘Duchesse de Lorraine’. Dzeltenziedu peoniju vēl arvien nav visai daudz. Iespējams, šī izkonkurēs populāro šķirni ‘Bartzella’.
    • ‘Caroline Constable’. Neparasts krāsu salikums. Lieli, blīvi pildīti ziedi rozā toņos ar tumšākiem lāsojumiem.
    • ‘Creme a l’Orange’. Oranžziedu peoniju ir vēl mazāk nekā dzelteno.
    • ‘Belle Toulousaine’. Violeta, smaržīga, ar vairākiem sānu pumpuriem.
    • ‘Gordon E. Simonson’. Fuksiju rozā, puspildīta, ar viļņotām ziedlapiņām.
    • ‘Magical Mystery Tour’. Ziedi sākumā rozā un krēmkrāsas, vēlāk izbalo.
    • ‘Singing in the Rain’. Ziedēšanas laikā maina krāsu – no iesārtiem pumpuriem un oranžiem ziediem ziedēšanas sākumā līdz dzelteniem beigās.
    • ‘Watermelon Wine’. Arbūzu jeb aveņu rozā ir vēl lielāks retums peoniju krāsās nekā dzeltenie toņi. Viegli smaržo.
    • Kā pārziemināt peoniju stādus?

      Ja tomēr nav sanācis laika rudenī sagatavot dobi peoniju stādīšanai vai arī stādi saņemti, kad jau sācies sals, tos var pārziemināt podos un iestādīt pavasarī. Peoniju sakneņi reizēm mēdz būt visai iespaidīga izmēra – 20 centimetru un pat garāki –, tāpēc tiem vajadzīgs attiecīga lieluma plastmasas pods. Arī mazākiem sakneņiem labāk izvēlēties krietnu podu. Iepodo neitralizētas kūdras substrātā, salaista, tur zem klajas debess, saliekot cieši podu pie poda. Sākoties salam, no visām pusēm – augšas un sāniem – apber ar 10 centimetru biezu sausas kūdras kārtu. Latvijas austrumu daļā var bērt biezāku kūdras kārtu. Dobē stāda pavasarī.

      Labas šķirnes ziedu griešanai

      Peonijas var audzēt ne tikai paša priekam dārzā vai ziedu pārdošanai tirdziņā brīdī, kad tās zied visiem, bet arī kā itin nopietnu griezto ziedu biznesa kultūru un piedāvāt pircējiem, piemēram, augustā, kad ir lielais kāzu bums un daudzi gribētu rotāt telpas ar peonijām, diemžēl to vairs nav… Taču, izvēloties īstās šķirnes, pareizā laikā nogriežot un pareizi glabājot, peoniju ziedus tiešām var noturēt divus mēnešus – tieši līdz kāzu laikam. Jāizvēlas šķirnes ar lieliem ziedpumpuriem, kas jau ciešā pumpurā rāda šķirnei raksturīgo krāsu. Jānogriež pumpurā, bet ne par agru, kad pumpurs vēl nerāda krāsu. Jāglabā vēsumā, plus 0,5 grādu temperatūrā, neliekot ūdenī, lai pilnīgi apstājas attīstība. Svarīgi arī, lai, izņemot no glabātavas, pumpuri pilnīgi atplauktu, veidojot lielus ziedus.

      Vēl dažas īpašas šķirnes

      • ‘Ann Cousins’, 1946. Milzu pumpuri.
      • ‘Mary E. Nicholls’, 1941. Lieli pumpuri, milzu ziedi, stalts, taisns augums, ziedi vērsti uz augšu.
      • ‘Henry Bockstoce’, 1955. Iespaidīga peonija ar lielu, spēcīgu augumu, lieliem ziediem.
      • ‘Raspberry Charm’, 1985. Koraļļu un sārti rozā ziedi garos kātos.
      • ‘Paladin’, 1950. Skaists tumša lapojuma un gleznu ziedu salikums.
      • ‘Lavon’, 1993. Gari ziedkāti un trīsstāvīgi ziedi ar dažādu krāsu slāņiem – te rozā, te dzeltens.
      • ‘Mary Jo Legare’, 1978. Peonija hameleons – vienā cerā dažādu vecumu ziedi, izbalojot sanāk skaists raibums.
      • ‘Lorelei’, 1996. Spēcīga peonija, piesaista uzmanību jau no attāluma.
      • Kā stādīt zemā un mitrā vietā?

        Viļņa Onkeļa brīvdienu māja un dārzs atrodas zemā un mitrā vietā, Usmas ezera krastā. Taču peonijām nepatīk pārlieku liels mitrums, jo sevišķi rudens periodā un ziemā, kad dobē izveidojas peļķes un ūdens sasalst. Tāpēc savas peoniju kolekcijas – šķirņu tajā ir daudz, aptuveni 400 – viņš veidoja kā paaugstinātu dobi jeb valni. Tas ir vismaz metru augsts un divus metrus plats. Augsne uzbērumam gatavota, aptuveni vienādās daļās sajaucot melnzemi, satrūdējušus kūtsmēslus un mālu. Kā vienmēr uzsvēris peoniju guru Aldonis Vēriņš, māls peonijām vajadzīgs salcietībai. Un tiešām šādā augsnē, lai arī paceltas virs zemes, tās izcili jūtas un lieliski pārcieš ziemu.

        Lai mazāk būtu jāravē, peoniju dobe nomulčēta ar priežu mizu mulču 7 centimetru biezā kārtā, kas katru pavasari tiek papildināta. Jāatzīst, ka to darīt gan daudzi peoniju audzētāji neiesaka. Taču nekas slikts nav noticis. Peonijas aug lieliski, un šogad – četrus gadus pēc stādīšanas – katrā cerā bija pa 20–30 ziediem.

        Kur nopirkt peoniju stādus?

        • onava.lv – tā kā ir minimālā pasūtījuma ierobežojumi gan cenas (100 eiro), gan skaita (viena pilna kaste, kurā mēdz būt, piemēram, 50 vienas šķirnes stādi) ziņā, šeit savam dārzam iespējams pasūtīt tikai dārgās (100–300 eiro par stādu) šķirnes, ko pārdod arī pa vienai. Tāpēc peoniju mīļotāji organizējas, veido grupas Facebook un veic koppasūtījumus. Kā ļoti uzticamu, ar ko sadarbojas jau vairākus gadus, Onavā iesaka grupu Peonijas, ziemcietes un citas puķes pie Ievas Salaspilī. Var atrast arī citas peoniju koppasūtījumu grupas, taču izvēloties jānovērtē, vai tās ir pietiekami drošas, lai uzticētu savu naudu, – jāmaksā vienmēr ir pirms stādu saņemšanas. Peoniju pasūtījumus nākamā gada rudenim sāk pieņemt novembra beigās un decembra sākumā. Lai gan līdz pat nākamā gada vidum, tomēr spēkā ir likums kas pirmais brauc, tas pirmais maļ, bet pēdējais reizēm paliek gribot.
        • peonyshop.com – pasaulē lielākie peoniju stādu audzētāji un tirgotāji. Fiziski atrodas Nīderlandē. Jaunais katalogs iznāk ap Ziemassvētkiem, un pasūtījums jāizdara uzreiz, lai gan sakneņi tiks piegādāti tikai nākamajā rudenī, – jaunās šķirnes izpērk ātri. Varbūt ne pašas smalkākās, kas maksā 300 eiro par stādu, bet vidēja cenu līmeņa (30–50 eiro) gan. Sākumā jāiemaksā avanss, un peoniju sakneņi tiks piegādāti oktobra sākumā.
        • Latvijas stādu audzētavās, piemēram, spainisi.lv, madaras.lv, peoniju dārzā ziedoni.lv.
        • No kolekcionāriem un selekcionāriem. Piemēram, Jāņa Dukaļska peoniju sējeņus var rezervēt ziedēšanas laikā saimniecībā, šķirņu stādus pasūtīt daugmalespeonijas.lv.
        • Stādus piedāvās arī Guna Rukšāne Raiskumā.

        TEV NODERĒS

        ZEMES URBJMAŠĪNA DDG460

        Ja zeme ir smaga un mālaina – nenovērtējams palīgs gan puķu (arī peoniju), gan krūmu un koku stādīšanā. Tas 80 cm dziļumā samaļ un sairdina augsni tā, ka pēc tam to ir viegli ielabot vai izņemt un nomainīt. Ja tas būtu jādara ar lāpstu, vajadzētu trīsreiz padomāt, vai tiešām pūles ir to vērtas, un varbūt gribētos stādu skaitu samazināt. Ar urbi, izmantojot 20 cm diametra uzgali, izveidot bedres piecām peonijām (katrai 3 urbumi) prasīja 10 minūtes. Savukārt sētas mietiņu ieurbšanai izmantojām 10 cm diametra urbi. Izrakt tādu pat nebūtu iespējams, ar urbi tam vajadzēja vien pāris minūšu! Darbojas ar diviem 18 V akumulatoriem.

        APSILDĀMĀ JAKA DCJ206

        Lai rudens vējā un lietū, strādājot dārzā, nesaltu mugura, noderēs šī ūdens un vēja necaurlaidīgā apsildāmā jaka. Apsildei ir iespējami trīs režīmi un piecas zonas. Strādāt var kaut vai visu dienu – 18 V akumulators darbojas līdz pat 35 stundām.

        MULTIFUNKCIONĀLS INSTRUMENTS DUX60 AR UZGALI SW400MP

        Instrumentam pieejami 16 dažādi uzgaļi, taču, lai savāktu priežu skujas, čiekurus, ozolzīles un citus gružus, labs palīgs būs gumijas lameļu slaucītājuzgalis – tas kā liela gumijas birste saslauka netīrumus vienuviet, atstājot aiz sevis tīru taciņu. Darbojas ar diviem 18 V akumulatoriem.

        Sadarbībā ar:

        Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē