• 14. sērija Bērnības telpa – štābiņš

    Dobes no nulles
    Ralfs Dravnieks
    Ralfs Dravnieks
    14. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Personīgais arhīvs
    Visdrīzāk ir tā, ka štābiņš kokā ir vecāku nepiepildītais bērnības sapnis. Un, ja mēs lūgtu bērnam pastāstīt, kādu namiņu viņš vēlētos, tas pavisam noteikti atšķirtos no tā, ko esam iztēlojušies mēs.

    Pa ceļam uz manu dārzu Kazas sēklī kādas privātmājas sētā ir uzbūvēts namiņš kokā. No skata šķiet, ka tā būvprojektam piesaistīts pat arhitekts. Diemžēl nekad dzīvē neesmu redzējis, ka tur pavīdētu kāds bērna tēls. Spocīgais namiņš kokā.

    1. Tāpēc mans pirmais ieteikums ir vispirms noskaidrot, vai bērns patiešām alkst pēc sava štābiņa, jo pretējā gadījumā būsiet iztērējis līdzekļus un laiku.
    2. Mans otrais ieteikums ir – nenovērtējiet par zemu paletes! Tas ir lielisks izejmateriāls gan dārza mēbeļu izgatavošanai, gan štābiņu būvniecībai pa lēto.

    Būvēt uz zemes vai kādu gabalu virs tās?

    Tas paliek katra paša ziņā. Protams, štābiņš tuvāk zemei ir drošāks no pieejamības un lietošanas viedokļa. Ja bērns ir mazs un štābiņš atrodas virs zemes, kādam no pieaugušajiem pavisam noteikti jābūt tuvumā. Savukārt štābiņš, kas atrodas gaisā, var raisīt lielāku iztēles lidojumu un pavērt pilnīgi citu skatu uz pagalmu. Ja vieta atļauj, štābiņu var aprīkot ar slidkalniņu vai tarzānu – virvi, pa kuru var nolaisties zemē.

    Konstrukcijas un materiāli

    Es saviem bērniem štābiņu iekārtoju metru virs zemes. Lai mājiņa būtu stabila, tai vajadzīgi stabili pamati. Es to izvēlējos balstīt uz četrām koka kājām, kas ieraktas zemē. Lielisks kāju materiāls varētu būt žoga stabi. Jo resnāki, jo labāk. Turklāt tie izmaksās lētāk nekā pamatīgas koka brusas. Pirms likšanas zemē to daļu, kuru paredzēts ierakt, noteikti apstrādājiet ar bituma mastiku. Tā pasargās no mitruma un nodrošinās kāju ilgmūžību.

    Nākamais solis ir mājiņas karkass. Šeit kaut kādas precīzas norādes dot ir grūti. Bet pats galvenais – lai visi konstrukcijas mezgli savstarpēji būtu labi sasieti. Ja nepieciešams, izmantojiet metāla leņķus un iestrādājiet konstrukcijā arī atsaites, lai rāmis būtu stabils, monolīts un nekustētos.

    Lai saprastu, cik palešu mājiņas apdarei vajadzēs, jāsaprot kopējās aprises. Es noteikti sāktu ar mājiņas zīmējumu uz lapas. Sarēķiniet visas plaknes, kuras paredzēts apdarīt ar palešu dēlīšiem. Piemēram, ja viena mājiņas siena ir pusotra metra plata un tikpat augsta, tad augstumu varat dalīt ar paletes dēļa platumu. Parasti šie izmēri svārstās no 8 līdz 10 centimetriem. Pirms izvēlaties paletes, noskaidrojiet, cik gari ir dēļi. Būtu muļķīgi iegādāties dēļus, kas ir par dažiem centimetriem īsāki nekā konstrukcija, un tad mēģināt kaut ko stiķēt.

    Es uzticos un lietoju tikai augstas raudzes skrūves ar torx ligzdām. Jo lētākas skrūves, jo lielāka iespēja, ka tās ar laiku nolūzīs vai arī skrūvējot ligzda izdils un skrūvi vairs nebūs iespējams izņemt. 

    Viens no iemesliem, kāpēc bērni neuzturas štābiņā ir apgaismojums. Tas gluži vienkārši ir nepietiekams. Tāpēc neaizmirstiet iestrādāt logu (stiklot gan nevajag), un, domājot par jumta pārsegumu, ieteiktu skatīties polivinilhlorīda virzienā. Tikai atcerieties, ka jumtam jābūt slīpam, lai uz tā nekrātos ūdens un sniegs.

    Kā izjaukt paletes, nesalaužot dēļus?

    Ja nezināt jaukšanas secību, šis process jums var aizņemt kaitinoši daudz laika un prasīt daudz spēka. Pagājušajā rudenī es izjaucu četrdesmit paletes un ātri vien sapratu, ka man ir jāatrod recepte, kā to izdarīt efektīvi.

    Sāc ar to, ka apgāz paleti uz mutes jeb tā, lai kājas paliktu augšpusē. Izmanto lauzni un āmuru. Lauzni, sitot ar āmuru, padzen zem klucīša, kas ir starp abiem dēļiem, un ar lauzni pacel uz augšu. Tāpat izdari ar atlikušajiem klucīšiem. Šis ir visātrākais veids, kā nomontēt paletes balsta daļu. Kad tad izdarīts, no dēļa ar āmuru nodauzi klucīšus. To, kas palicis pāri no paletes, apvērs otrādi – tā, lai naglas durtos zemē, – un ar lauzni un āmuru atsvabini horizontālos dēļus no vertikālajiem. Ja visu darīsi pareizi un raiti, vienas paletes izjaukšana prasīs ne vairāk kā divas minūtes.

    Tagad vēl tāds sīkums – jāizrauj naglas no dēļiem. Ņem plakanknaibles jeb tautā sauktās plaķenes, satver naglu, iztaisno to un turi satvertu, sit ar āmuru pa naglas galu, cenšoties to padzīt ārā. Kad tas izdarīts ar visām dēlī sadzītajām naglām, apvērs dēli otrādi un ar āmuru, kas paredzēts naglu izvilkšanai, naglu izvelc.

    TEV NODERĒS trīs lieliski palīgi

    1. SUKU SLĪPMAŠĪNA 9741

    Ja pēc ziemas uz terases dēļiem vai kur citur parādījušās skabargas, šī nelielā slīpmašīna palīdzēs ar tām viegli tikt galā. Var izmantot birstes ar tērauda un neilona sariem – ja skabargas lielākas, virsmu apstrādā vispirms ar tērauda, pēc tam ar neilona saru birstēm. Piemērota arī ātrai rūsas noslīpēšanai.

    2. PŪTĒJS / SŪCĒJS DUB 186 

    Ja pēc noslīpēšanas terase jākrāso vai jāeļļo, tad vispirms virsma un visas spraugas jāattīra no putekļiem un gružiem. Šis vieglais, bet pietiekami jaudīgais pūtējs ar to lieliski tiek galā. Viegli pārveidojams arī sūkšanas režīmā. Darbojas ar vienu 18V akumulatoru.

    3. DZĪVŽOGA ŠĶĒRES DUH506

    Vieglas Makita jaunās, vieglās bezoglīšu motora dzīvžoga šķēres, kas darbojas ar vienu 18V akumulatoru. Ērti krūmus nofrizēt gan no virsas, gan sāniem. 

    Sadarbībā ar:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē