• Sīpolpuķes podiņos. Kā tās pareizi kopt?

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    7. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Popova Tetiana / Shutterstock
    Hiacintes, narcises, tulpītes, krokusi, muskares, zemie īrisi – ziedošās sīpolpuķes podiņos ir dažādas, tomēr kopšanas principi visām ir līdzīgi.

    6 jautājumi un atbildes par pareizu kopšanu

    1. Kāpēc veikalos hiacintes un narcises tirgo tik mazos podiņos?
      Pašlaik ziedošo puķu ziedpumpuri sīpolā ieriesušies jau pagājušajā vasarā – var teikt, ka tagad augs zied, iztiekot ar tām barības vielām, kas ir sīpolā, tāpēc augsne nav īpaši nepieciešama. Tāpēc uzziedinātās sīpolpuķes parasti tirgo tik mazos podiņos, ka tur ietilpst vien sīpoli un mazliet substrāta (tik vien, lai sīpolam būtu, kur turēties).
    2. Vai, pārnesot mājās no veikala, puķi var iestādīt lielākā podā?
      Pārstādīt sīpolpuķes nevajag – tās neko vairāk neiegūs! Arī papildus mēslot nevajag, kamēr augs ir ziedošs. Toties ūdens sīpolpuķēm gan ir patiešām vitāli svarīgs, tāpēc jālaista regulāri!
    3. Kā puķi aplaistīt, ja sīpols aizņēmis visu podiņu?
      Ja nav vietas, kur uzliet ūdeni, sīpolpuķi vari ievietot vēl vienā podiņā (bez cauruma apakšā) un ūdeni liet tajā, taču ar noteikumu, ka sīpola saknītes, kas lien laukā no plastmasas podiņa, neatradīsies ūdenī 24 stundas diennaktī! Podiņš jāuzmana: kad augs padzēries, liekais ūdens jāizlej, jo saknēm vajadzīgs arī skābeklis.
    4. Kādi apstākļi vislabāk patīk sīpolpuķei, kas zied podiņā?
      Šīm agrajām pavasara puķēm labāk patiks vēsākas telpas. Ideāli apstākļi tām ir apmēram 15 grādos (ziemas dārzā vai verandā), tad tās arī ilgāk ziedēs. Puķes normāli jutīsies temperatūrā līdz 20 grādiem, bet mājokļos, kur ir 24 grādi vai vēl siltāks, īpaši rūpīgi jāraugās, lai augi neciestu no ūdens trūkuma.
    5. Kāpēc reizēm notiek tā: ir tik daudz pumpuriņu, taču tie tā arī neizplaukst?
      Pirmkārt, vainojamas var būt pārlieku siltas un sausas telpas, kā arī neregulāra laistīšana. Otrkārt, nereti neizplaukst tieši importētās sīpolpuķes. Vietējie Latvijas audzētāju sīpoli ir lielāki un veselīgāki, turklāt augi nav cietuši no transportēšanas un glabāšanās noliktavās. Treškārt, ja sīpoli ir zemākas kvalitātes, tie izdzen mazākus pumpuriņus, kas līdz galam neattīstās, jo trūkst barības vielu. 
    6. Vai sīpoliņu pēc noziedēšanas var stādīt dārzā?
      Jā, var. Rīkojies šādi: kad augs nozied, nogriez ziedkātu, bet lapas atstāj. Kamēr tās vēl zaļas, turpini laistīt kā līdz šim un vari arī reizi nedēļā pamēslot ar telpaugiem domāto komplekso mēslojumu. Kad lapas sāk dzeltēt, podiņu ar sīpolu aizmirsti un vairs nelaisti. Tad pēc laiciņa sīpolu vari izstādīt dārzā jau pavasarī, bet vari arī gaidīt līdz augustam un dārzā stādīt tikai tad. Nākamajā pavasarī sīpolpuķe izaugs un uzziedēs – lai gan ne tik krāšņa kā podiņā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē