• No nākamā gada bio atkritumu šķirošana būs obligāta visiem

    Gribu dzīvot zaļāk
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    No 1. janvāra bioloģiski noārdāmu atkritumu šķirošana būs obligāta visā Latvijā. Vienlaikus šķirot atkritumus kļūs izdevīgāk, jo bioloģiski noārdāmu atkritumu apsaimniekošanas tarifs būs par 40% mazāks nekā nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa.

    Šķirojot bio atkritumus, var ne tikai samazināt savu rēķinu, bet tos var izmantot kā vērtīgu resursu siltuma un gāzes ražošanai, kā arī kompostam.

    «Ņemot vērā, ka jebkuras pārmaiņas un jauni ieradumi prasa laiku, mēs apkopojām svarīgākos ieteikumus efektīvai bio atkritumu šķirošanai,» informē «CleanR» Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas departamenta vadītāja Liene Rumpane.

    Šķirošana samazina izmaksas

    «CleanR» veiktā aptauja par atkritumu šķirošanu rada, ka 10% iedzīvotāju nevēlas šķirot bio atkritumus, jo satraucas par papildu izmaksu rašanos. Tomēr, šķirojot atkritumus, iespējams samazināt savu rēķinu, jo stikla, vieglā iepakojuma (papīra, metāla un plastmasas), tekstila izvešana ir bez maksas, bet bio atkritumu apsaimniekošana ir būtiski lētāka nekā sadzīves atkritumu apsaimniekošana.

    Turklāt šķirošana ļauj samazināt apjomu, kas izmetams starp nešķirotajiem sadzīves atkritumiem, tādējādi atkritumus var izvest retāk, var samazināt konteinera tilpumu vai skaitu.

    Bio atkritumus drīkst izmest papīra vai kompostējamos maisiņos

    Iedzīvotāji nereti satraucas par mušiņu vai kukaiņu rašanos, ja tiks šķiroti bio atkritumi. Tomēr tie var rasties, ja pārtikas pārpalikumi tiek izmesti arī sadzīves atkritumos. Tas, kas var būtiski mazināt atkritumu radītā aromāta izplatību vai mušiņu un kukaiņu rašanos, ir maisiņa izmantošana. Ir pierasts, ka sadzīves atkritumi tiek izmesti atsevišķā maisā, bet arī bio atkritumus var ērti šķirot maisiņā – bio atkritumiem ir jāizmanto bio kompostējamie vai papīra maisiņi bez folija ielaidumiem un plastmasas lodziņiem.

    Izvēloties šos maisiņus, ir jāpievērš uzmanība, vai tiešām tie ir kompostējami, jo uzraksts «BIO» vēl nenozīmē, ka tie sadalās. Uz maisiņa vajadzētu būt norādītam atbilstības sertifikāta numuram EN 13432:2002 un frāzei «Kompostējams produkts, kas atbilst ES normatīvajiem aktiem EN 13432».

    Tāpat arī nama pārvaldnieks var izvēlēties brūnajā konteinerā ieklāt kompostējamu maisu, kas ļauj uzturēt to tīrāku.

    Bio šķirošana neaizņem daudz vietas

    Minētā aptauja liecina, ka 33% iedzīvotāju atkritumus nešķiro, jo dzīvesvietā ir pārāk maz vietas, lai izvietotu vairākas šķirošanas urnas. Tomēr mūsdienās ir pieejami plaši risinājumi ērtai šķirošanai, kas aizņem nelielu platību. Ražotāji piedāvā dažāda veida, formas, izmēra un tilpuma atkritumu tvertnes ar vāku, urnas vai mazos šķirošanas konteinerus, kas ir labs risinājums bioloģiski noārdāmu atkritumu izmešanai, jo tie būs noslēgti, neļaujot izplatīties nepatīkamiem aromātiem.

    Svarīgākais nosacījums bio atkritumu šķirošanā – lai trauks, kur tos izmet, regulāri tiktu iztukšots.

    «Mēs birojā izmantojam ventilējamu bio konteineru, kurā liekam bio maisiņu, kas pēc tam kopā ar ēdiena pārpalikumiem tiek izmests. Šis ir ļoti ērts risinājums; varam apliecināt, ka, šādi šķirojot atkritumus, pārtikas mušiņas sastapuši neesam, kā arī ziemas periodā atkritumi neiesalst,» stāsta Rumpane.

    Infrastruktūra motivē šķirot aktīvāk

    Ņemot vērā, ka bio atkritumu šķirošana no nākamā gada būs obligāta, daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji var vērsties pie sava nama pārvaldnieka, lūdzot uzstādīt bio konteineru. Lai to uzstādītu, nav nepieciešami visu nama iedzīvotāju paraksti.

    Ko drīkst mest bio konteinerā

    Brūnajā jeb bio konteinerā būtu jānonāk virtuves atkritumiem un ēdiena paliekām bez iepakojuma, piemēram, dārzeņu un augļu atgriezumiem, mizām un serdēm, graudaugiem un to izstrādājumiem – maizei un konditorejai. Tāpat šajā konteinerā drīkst nonākt čaumalas, cietie piena produkti, piemēram, biezpiens un siers, kā arī kafijas vai tējas biezumi.

    Pie atkritumiem, kas bioloģiski noārdās, pieskaitāmi dārza atkritumi – augi un to saknes, lapas, zāle, zari, kuru diametrs nepārsniedz divus centimetrus, mulča, kā arī telpu atkritumi – telpaugi bez augsnes, novītuši ziedi.

    Ko nedrīkst mest bio konteinerā

    Bio konteinerā nedrīkst izmest ēdienu iepakojumā, šķidrumus, piemēram, pienu, kefīru vai zupu, arī pudeles vai pakas ar šķidrumiem nedrīkst nonākt pie bio atkritumiem.

    «Nepareiza šķirošana, piemēram, ja bio konteinerā tiek izmesta teju pilna piena vai cita dzēriena paka, sabojā visus pareizi sašķirotos atkritumus. Tā viss nonāk noglabāšanai atkritumu poligonā, jo konteinera saturs nebūs derīgs tālākai pārstrādei,» saka Rumpane.

    Īpašs stāsts ir par tūjām, kuras teorētiski it kā būtu jāizmet bio atkritumos, tomēr to darīt nedrīkst. Tūju un tās sugas koku vai krūmu zari dabā sadalās daudz ilgāk, jo ir izturīgi pret mitrumu, turklāt tūju sastāvā ir dažādas ēteriskās eļļas, kas negatīvi ietekmē kompostēšanās procesu. Tūjas un tās zari ir jāizmet sadzīves atkritumu konteinerā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē