• Tikt vaļā no vecajām drēbēm tagad būs vieglāk. Gadā katrs izmetam 11 kilogramus!

    Stils
    Estere Jansone
    14. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
    Tekstila izstrādājumu ērtākai un pieejamākai šķirošanai atkritumu apsaimniekotājs "CleanR” aicina iedzīvotājus bez maksas pieteikt tekstila konteineru izvietošanu un ziņot par vietām, kur tie visvairāk nepieciešami.

    Viens eiropietis vidēji rada 11 kilogramus tekstila atkritumu gadā, liecina Eiropas Vides aģentūras (EVA)  ziņojums. Turklāt pēdējos gados tekstila ražošanas apjoms palielinās, kamēr to lietošanas ilgums samazinās. Diemžēl tikai niecīga daļa nonāk pārstrādē, lielākais vairums tiek noglabāts poligonos.

    «Labākais, ko darīt ar pašam vairs nevajadzīgu tekstilu, ir nodot to licencētam apsaimniekotājam, kas parūpēsies, lai to var izmantot kāds, kuram šīs drēbes vai apavi ir vajadzīgi. Pērn «CleanR» organizētajās akcijās un uzstādītajos konteineros iedzīvotāji nodeva aptuveni 550 tonnas tekstila, kas tā vietā, lai noglabātu to poligonā, tika izmantots apritē,» stāsta uzņēmuma pārstāve.

    Lai pagatavotu vienu T-kreklu, nepieciešami 2700 litri saldūdens, kas ir pietiekami, lai 2,5 gadus apmierinātu viena cilvēka vajadzību pēc dzeramā ūdens. Minētajā EVA ziņojumā tiek lēsts, ka

    tekstila ražotāji ir atbildīgi par aptuveni 20% pasaules tīrā ūdens piesārņošanu,

    kā arī  modes industrija rada vairāk oglekļa emisiju nekā starptautiskie lidojumi un jūras transporta pārvadājumi kopā.

    «Ņemot vērā, ka mums visiem kopā ir jāsasniedz mērķis 2035. gadā atkritumu poligonos nenoglabāt vairāk par 10% valstī radušos atkritumu, kā arī jauna tekstila ražošanai tiek patērēti pārmērīgi lieli dabas resursi, ir būtiski tos šķirot un nodot licencētam apsaimniekotājam. Tādējādi mēs strādājam pie tā, lai mūsu klientiem tekstila konteiners atrastos tuvumā, jo, kā liecina mūsu un SKDS veiktā aptauja par atkritumu šķirošanu, iedzīvotājus šķirot motivē infrastruktūras pieejamība,» saka Rumpane.

    Daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji var pieteikt tekstila konteinera uzstādīšanu, vēršoties pie nama pārvaldnieka, bet privātmāju iedzīvotāji un juridiskās personas to var izdarīt, rakstot uz e-pasta adresi

    [email protected] vai zvanot uz tālruņa numuru 67111001. Tekstila konteinera uzstādīšana un izvešana ir bez maksas.

    Tekstila savākšanas iespējas var tikt pielāgotas juridisku personu vajadzībām, piemēram, uzstādot kartona kasti nelielām telpām vai tekstila apjomam, speciāli marķētu plastmasas konteineru, ko var izvietot uzņēmuma teritorijā, vai uzstādot lielo metāla konteineru blakus ēkai.

    Tekstila šķirošanas konteinerā var ievietot visa veida apģērbu, apavus un mājas tekstilu piemēram, palagus, aizkarus vai dvieļus,

    kas pašam ikdienā vairs nav nepieciešams, taču aizvien ir labā stāvoklī. Drēbēm un apaviem jābūt tīriem, sausiem, bez pelējuma pazīmēm, nesaplēstiem un derīgiem tālākai izmantošanai. Ir pieļaujams tekstils ar nelielu traipu vai caurumu, ko var viegli izlabot.  

    Tekstila konteinerā nedrīkst ievietot tekstilu, kas ir mitrs vai slapjš, sapelējis vai pievilcies ar specifisku aromātu, netīrs ar pārtikas krāsu, eļļu vai naftas produktu paliekām; apavus, kas vairs nav pārī vai ir bojāti, piemēram, bez zoles, rāvējslēdzēja, cauri vai saplēsti; audumu atgriezumus un pārpalikumus.

    Tekstila konteinerā nedrīkst mest sadzīves atkritumus, elektrotehniku, plastmasu vai citu iepakojumu, citādi tas sabojās konteinerā ievietoto sašķiroto tekstilu, un tā vietā, lai nonāktu apritē, tas tiks norakts poligonā.

    Konteineros ievietotais tekstils tiks nogādāts uz šķirošanas centru.

    Kvalitatīvs apģērbs, apavi un mājas tekstils tiek novirzīts atkārtotai lietošanai, piemēram, nonāk labdarības organizācijās vai atkārtotā lietošanā citiem mērķiem.

    Tekstils, kas nav piemērots atkārtotai lietošanai, bet joprojām ir derīgs un ar nelieliem defektiem, tiek nodots pārstrādei, piemēram, absorbentu, kas paredzēti dažādu ķīmisku vielu vai naftas produktu uzsūkšanai, ražošanai. Lietošanai un pārstrādei nederīgie tekstila izstrādājumi nonāk atkritumu poligonā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē