• Kuri garšaugi ir bīstami kaķa veselībai?

    Mājas mīluļi
    Marta Kalniņa
    31. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Lifesummerlin / Shutterstock
    Valda uzskats, ka kaķis pats zina un saprot, kas viņa organismam ir nepieciešams un kas nav. Patiesībā kaķis ir ļoti ziņkārīgs dzīvnieks un vēlas pagaršot visu, kas piesaista viņa uzmanību. Vairums garšaugu, ja vien tie netiek patērēti lielos daudzumos, kaķa veselībai nav kaitīgi, taču ir garšaugi, kas kaķa veselībai var nodarīt nopietnu kaitējumu.

    Konsultē Rimi Mājdzīvniekiem kaķu dzīves eks­perte Anita Štelfa.

    Tabu: sīpoli, lociņi un ķiploki

    Garšaugi, kas nekādā gadījumā nebūtu ieteicami un ir pat kaitīgi kaķa veselībai, ir sīpoli, sīpollociņi, puravi, maurloki, ķiploki, lakši. Sīpoli un ēdieni, kuri satur sīpolus, noteikti nav domāti kaķiem. Sīpolos esošie sulfīti iznīcina sarkanās asins šūnas un izraisa nopietnas asins slimības, tajā skaitā anēmiju. Sīpolu pulveris bieži ir iekļauts dažādās garš­vielās, to var pievienot arī gatavajā pārtikā. Pirms to piedāvā savam kaķim, izlasi ēdiena sastāvu! Arī ķiploks ir bīstams kaķiem, jo ir sīpolu dzimtas garšviela. Uzskata, ka ķiploki kaķiem ir pat bīstamāki nekā sīpoli, jo ķiplokos toksīni ir vēl koncentrētāki. Taču parasti ēdienos ķiploku koncentrācija ir mazāka, tāpēc arī postošais efekts ir mazāk izteikts.
    Raksta turpinājumā lasi par citu garšaugu ietekmi uz kaķa veselību!

    Citi garšaugi

    • Oregano
      Oregano satur ēterisko eļļu, kas kaķiem var izraisīt gremošanas traucējumus. Šī reakcija parasti ir viegla un notiek tikai tad, ja ir patērēts liels daudzums šī garšauga. 
    • Dilles
      Dilles, diļļu lapas un sēklas satur daudz antioksidantu. Tie palīdz atvairīt dažādu veidu slimības, piemēram, sirds kaites, diabētu, artrītu un dažādas vēža formas. Dilles satur terpenoīdus, flavonoīdus, tanīnus, kas katrs savā veidā aizsargā dzīvībai svarīgos orgānus – sirdi, aknas, nieres –, cīnās ar insultu, uzlabo imunitāti, nodrošina pretmikrobu iedarbību.
    • Rukola
      Šis garšaugs satur daudz dažādu vitamīnu un minerālvielu, un kaķim rukola nav toksiska. 
    • Spināti
      Spinātos ir daudz vitamīnu, bet tos nebūtu vēlams dot kaķiem ar nieru vai urīnceļu problēmām.
    • Rozmarīns
      Lielākajai daļai mājdzīvnieku rozmarīns nav iecienītākais garš­augs, ko likt uz kārā zoba, taču tas ir pilnīgi drošs gan kaķiem, gan suņiem. Drošs ir arī timiāns.
    • Baziliks
      Baziliks nelielos daudzumos kaķim nav kaitīgs. Taču, ja kaķis to ēd ļoti bieži un daudz, tas var izraisīt kuņģa zarnu trakta darbības traucējumus, tostarp vemšanu un caureju. Retos gadījumos kaķim var būt alerģija pret baziliku, kas var izpausties kā vemšana, bet var izraisīt arī nātreni, pietūkumu vai pat apgrūtinātu elpošanu. Bazilika ēteriskajā eļļā ir daudz sintētisko fenolu, kas var radīt aknu bojājumus. 

    Atceries! Visā ieteicams ievērot mērenību. Drošāk būs, ja garšaugus, kuri iegādāti veikalā un nav zināms, kur konkrēti tie auguši, kārtīgi nomazgāsi, jo tie, iespējams, ir apstrādāti ar ķīmiskām vielām, kas varētu būt ­kaitīgas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē