• FOTO: Dombrovska nu ir muižniece! Skaisto māju kopā ar vīru atjaunojuši paši savām rokām

    Māja
    Gita Vīksne
    18. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Zane Dombrovska ar vīru Gunti Učelnieku.
    Foto: F64
    Zane Dombrovska ar vīru Gunti Učelnieku.
    «Gribēju iegādāties zemi, bet vīrs mudināja lūkoties pēc kā nopietnāka. Teicu – nu, tad pērkam pili!» smejoties atceras aktrise Zane Dombrovska. Tagad viņa ir Bakhaužu muižas saimniece.

    Starp stirnām un lapsām

    «Mēnesi pēc kāzām manī iedegās ideja par to, ka mums vajadzētu iegādāties zemi, kur kādreiz varētu uzcelt māju,» PDz atklāj aktrise un komponiste Zane Dombrovska. 2019. gada 10. jūlijā viņa mija laulības gredzenus ar uzņēmēju Gunti Učelnieku. «Tā kā vīrs nodarbojas ar nekustamo īpašumu attīstīšanu, viņš man jautāja – vai apzinos, ko nozīmē iegādāties īpašumā tikai zemi? Tur viss būs jādara no nulles. Man par to nebija izpratnes,» stāstair Zane.

    «Vienu piemērotu zemes gabalu atradu, bet tad izlēca sludinājums par muižas pārdošanu. Tā kā vīrs ieteica skatīties pēc kā nopietnāka, sacīju: «Nu, tad pērkam pili!» Sludinājuma fotogrāfijā bija jauka akmens māja ar skaistu tornīti,» atminas Zane. Tā bija Bakhaužu muiža Ropažu novadā, un aktrise ar vīru nolēma to apskatīt klātienē

    «Viss notika spontāni. Joka pēc atbraucām uz šejieni un sapratām, ka gribam te palikt. Pārņēma sajūta – mēs esam mājās.

    Tikai vēlāk sapratām – tā labā sajūta, kāda rodas pils tuvumā, mūsos iesakņojusies jau bērnībā. Es bērnību pavadīju Aucē, dzīvojot burtiski Vecauces pils pagalmā. Savukārt Guntis daudz laika pavadījis Jaunpilī,» stāsta Zane.

    Zemesgrāmatā pieejamā informācija vēsta, ka Zane 2019. gada izskaņāpar 50 000 eiro iegādājusies Bakhaužu muižu – senu ozolu un ābeļdārza ieskautas trīs akmens ēkas.

    «Mēs patiesībā dzīvojam stirnu mājās, jo te ir vecs ābeļdārzs. Stirnas nāk šurp, ēd ābolus jau gadiem. Ja kāds ābols paliek pāri, tiek arī mums. Pirmos trīs vakarus pie muižas logiem dikti rēja dusmīga lapsa. Viņa bija nolēmusi muižas vienā stūrī ierīkot sev alu, taču mēs viņu pieķērām un neļāvām to darīt. Tas beidzās ar pamatīgu riešanu,» ienākšanu šajā vietā atceras Dombrovska.

    Kā cēlies muižas nosaukums, Zane nezina: «Vēl mēģinām to tulkot dažādās valodās, lai saprastu, ko tas varētu nozīmēt. Pagaidām esam radījuši savu leģendu – varbūt te kādreiz viesojies vācu komponists Johans Sebastiāns Bahs, kuram par godu muiža nosaukta.»

    Atjauno muižu pašu rokām

    Vaicāta, vai jūtas kā muižniece, Zane smejas: «Man nekad nav bijis tāds sapnis. Taču abi ar vīru jūtamies šeit patiešām labi.» Viņi muižā pavadījuši jau vairākas vasaras. Lielāko daļu laika veltījuši nesteidzīgiem remontdarbiem, rūpīgi centušies muižu restaurēt tuvu tam, kāda tā bijusi. «Zinu te katru ķieģeli, jo mēs paši savām rokām tos esam lasījuši, mazgājuši, mūrējuši. Visu, kas bija noliekams vietā, tur arī nolikām,» stāsta Zane.

    «Vīrs savulaik atjaunojis namus Rīgā un Balvos. Viņam ir izpratne, kā tas darāms. Visā, ko dara, Guntis ir ļoti akurāts, ar labu gaumi apveltīts. Esmu priecīga, ka, pateicoties vīram, esam šajā muižā,» atzīst aktrise.

    Mājās redzamās mēbeles un interjera priekšmetus palīdzējuši sarūpēt draugi. «Tā kā muižas iegāde nebija iepriekš ilgi plānots lēmums, esam pateicīgi par draugu dāvinātajām lietām. Vienam atrodas lieks galds, citam – krēsls.»

    Radīs vēl nebijušu koncertzāli

    «Aizdomīgus trokšņus nedzirdam, bet abi ar vīru esam vienisprātis – muižas gars ar mums runā un sargā.

    Kad te pirmo reizi ienācām, visapkārt bija drupas. Pirmo gadu ēkās bez ķiveres vispār nebija iespējams ienākt.

    Mēs to drosmīgi darījām, jo jutām – muižas gars ir ar mums. Viņam patīk tas, ko darām,» spriež Zane.

    «Esam jau daudz ko paveikuši. Vispirms atbrīvojām muižu no koku džungļiem, kuros tā bija ieaugusi. Te nebija elektrības un pat ceļa, pa kuru varētu piebraukt. Ievilkām elektrību, ūdeni, ierīkojām kanalizāciju. Pats galvenais – esam izsapņojuši, ko šeit gribam izdarīt. Nākotnē vēlamies izveidot apartamentus, kur varētu apmesties un radoši strādāt mūziķi. Ja viss veiksies, kā iecerēts, gribam izbūvēt arī labu skaņu ierakstu studiju. Nepretendēju uz muižnieces statusu, jo te galvenā karaliene būs skaņa,» iedvesmoti stāsta Zane.

    Marta pirmajā svētdienā, klātesot draugiem, aktrise ar vīru prezentēja ideju par Latvijā pirmo ambisoniskās skaņas koncertzāli. Tā tiks izbūvēta vienā no muižas kompleksa ēkām. «Šodien mums ir mazi svētki, jo paziņojam pasaulei – tas ir nolemts, mēs to patiešām darām! Mainīsim jumtu ēkai, kurā taps pirmā ambisoniskās – telpiskās – skaņas koncertzāle Latvijā,» gandarīta ir Zane. Spītējot putenim, kas ik pa brīdim sagrieza sniega vērpetes, sabraukušie viesi klausījās Zanes īpaši šim pasākumam radīto skaņdarbu «Ziņa pasaulei». «Atklāšana notika ar vērienīgu vētru, bet tā mani nebaida. Ja baidās, tad neko nevar izdarīt. Tādēļ izvēlos nebaidīties, un lietas iet uz priekšu!» gandarīta ir viņa.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē