• FOTO: 20 skaistākās hortenzijas. Iesaka «Kokaudzētavas Baltezers» saimnieks

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    26. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Ir ļoti daudz dažādu pieredžu – tev savējā, man savējā. Tāpēc reizēm ir labi ar tām apmainīties. Man gribas, lai cilvēki no simta atlasītu savas mīļākās hortenzijas. Ko nozīmē mīļākās? Tās, kuras šobrīd iepatīkas. Šis būs augusta vai septembra tops. Bet pēc mēneša daudzas hortenzijas krāsosies pilnīgi citos toņos, un tad, visticamāk, arī vērtējums būs cits. Iesaka Varis Kazaks, «Kokaudzētavas Baltezers» īpašnieks, dārznieks ar 40 gadu pieredzi.

    Lūk, 20 hortenzijas, kas īpaši skaisti izskatās augustā un septembrī

    Tradicionālais jautājums, ja runā par hortenzijām, ir – ko jūs man ieteiksiet? Ja zini, ka gribi lielas, vidēji lielas vai mazas, tad jau ir vieglāk uz šo jautājumu atbildēt. Vai – ja gribi tikai baltas ar lieliem, steriliem ziediem, vai tomēr ar sarkaniem ziediem. Ja šāda domu gājiena nav, ja ir tikai iesakiet man, tad varu nosaukt visas simts un vēl drusciņ… Tāpēc mēs kokaudzētavā izliekam apskatei dažādus augus, kad tie ir labā izskatā un tos var adekvāti novērtēt. Tagad, piemēram, ļoti daudzi prasa Samāras Lidiju – ‘Samarskaya Lidiya’. Taču, kad atvērto durvju pasākumā ar cilvēkiem atnāku pie Samāras Lidijas, neviens to neatpazīst, jo priekšstats (ilūzija) izveidojies pēc uztjūnētajām bildēm internetā. Reklāmas rullīšos izskatās super. Tik skaista! Tāpēc pārbaudi un neuzticies visam, ko stāsta! Hortenzija ir jāierauga dzīvajā, jānoskaidro, kā uzvedas, un tad jāizvēlas.

    Grāmatās rakstīts, ka hortenzijas Eiropā atvestas no Amerikas un Āzijas. Pašlaik pie mums viena no populārākajām sugām ir skarainā hortenzija (Hydrangea paniculata), kuru nosacīti var atpazīt pēc konusveida ziedkopas. Šīs Latvijas apstākļos labāk stādīt saulē, tad būs lielāki ziedi, hortenzija agrāk ziedēs un būs efektīgāks skats. Ēnā skarainās veido daudz mazākus ziedus. Otra populārākā suga ir kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens), kuras dzimtene ir Amerika. Krūmi ir vēl ziemcietīgāki, veido ziedu bumbas, ir arī plakanas formas ziedi.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē