• Ar ko atbaidīt kaitēkļus ražas laikā?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    25. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    «Žēl noskatīties, kā to, ko visu vasaru esmu dārziņā audzējusi, metas notiesāt visādi mošķi un slimības. Vai augustā vēl var lietot kādus augu aizsardzības līdzekļus?» jautā lasītāja Anna. Atbild Mārīte Gailīte, agronome, dārzeņkopības eksperte.

    Augustā turpinās agro dārzeņu ražas novākšana un vienlaikus jāsargā topošā raža no kaitēkļiem un slimībām.

    Kas pašlaik uzdarbojas?

    • Uz tomātiem sāk attīstīties pelēkā puve un augļu brūnā puve, taču jāņem vērā, ka fungicīdi vislabāk iedarbojas tad, ja tos lieto pašā inficēšanas sākumā. Šis brīdis parasti tiek nokavēts, jo redzamas pazīmes parādās apmērām pēc divām nedēļām no inficēšanās sākumā. Atšķirībā no cilvēkiem augus nav iespējams izārstēt. Fungicīdi tikai aizkavē infekcijas attīstību un dod iespēju pagarināt ražas novākšanas laiku. Ir ļoti svarīgi nepieļaut sporu veidošanos siltumnīcā. Viegli teikt! Praksē tas nozīme regulāru bojāto augu daļu izņemšanu, un tas prasa daudz darba.
    • Augustā siltumnīcā mēdz savairoties baltblusiņas. Kad tās lidinās mākoņiem, insekticīdu lietošana jau ir nokavēta, jo lielāku skādi nodara kāpuri, kuri sēž lapas apakšpusē. Tāpat augustā siltumnīcā mēdz savairoties laputis un tīklērces, šie kaitēkļi biežāk sastopami uz gurķiem, paprikām un baklažāniem, bet var būt arī uz tomātiem. Līdzekli NeemAzal-T/S drīkst lietot tikai trīs reizes sezonā, lai novērstu rezistences veidošanos, un jāņem vērā, ka ar vienu smidzinājumu nekas netiks līdzēts. Tāpēc to var darīt, ja visas trīs atļautās reizes nav iztērētas jau jūnijā un jūlijā. Visi Latvijā pašlaik reģistrētie insekticīdi un akaricīdi nav iedarbīgi pret kaitēkļu olām, tāpēc smidzinājumi jāatkārto ik pēc 5–7 dienām, lai pārtrauktu kaitēkļu populācijas attīstību. 
    • Laukā uz kabačiem un ķirbjiem augustā sāk attīstīties arī īstā miltrasa (Podosphaera xanthii). Tā bojā arī melones siltumnīcās un laukā. Pret šo slimību šogad drīkst lietot līdzekli VitiSan līdz pat sešām reizēm sezonā ar intervālu 5–7 dienas. Kā parasti, visi augu aizsardzības līdzekļi jālieto, stingri ievērojot instrukciju!
    • Ziedkāpostus augustā bojā sausplankumainība (Alternaria brassicae), kuras dēļ skaistās, baltās galviņas, kas novāktas vakar, šorīt jau izskatās kā ar smalkajiem pipariem apkaisītas. Tas nav bora trūkums, kā nereti tiek uzskatīts, bet gan infekcija. Ko darīt? Amatieru lietošanai pret šo kaiti šogad neviens augu aizsardzības līdzeklis nav reģistrēts. Atliek censties uzglabāt novākto ražu ledusskapī vai citā vēsā vietā, bet vislabāk pārstrādāt (sasaldēt vai iemarinēt) tūlīt pēc novākšanas.
    • Sausplankumainība un citas lapu plankumainības mēdz bojāt arī burkānus, galda bietes un selerijas, bet to nodarītā skāde mazdārzā nav tik liela, lai būtu vērts lietot fungicīdus. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē