• 10 padomi cidoniju audzēšanā

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    7. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja kāds rakstītu cidoniju vēsturi Latvijā, drīz vien secinātu, ka ar to audzēšanu iet kā pa viļņiem – te augšā, te lejā. Ik pa laikam cidonijas pie mums piemirst, bet tad visi pēkšņi atjēdzas: o, cidonijas! Vecie cidoniju krūmi laimē uzelpo – nu tos glābj no gadiem krājušās kūlas, ravē, izgriež vecos zarus, plūc augļus, griež šķēlēs un slavē. Nu jau vairākus gadus cidonijas Latvijā sāk arvien vairāk cienīt!

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Pieredzē dalās SIA Zelta oga saimniece Zane Silgale, cidoniju audzētāja Talsu pusē

    10 padomi cidoniju audzēšanā

    1. Ja gribi stādīt cidonijas vairumā, stādiem jāpiesakās laikus – vismaz pāris gadu iepriekš, lai audzētājs pagūst cidonijas iesēt un stādiņi paaugas. Izvēloties cidoniju stādus, vēlams noskaidrot, vai konkrētā cidonija ir sējenis vai pavairota ar meristēmu metodi. Ja sējenis, nekad nevar īsti zināt, vai cidonija būs pārmantojusi visas šķirnes īpatnības, savukārt pavairošana ar meristēmu metodi ir daudz drošāka..
    2. Zane pērk cidoniju kailsakņu stādus, jo tad var labāk redzēt, cik spēcīga ir auga sakņu sistēma. Taču par tiem ļoti jārūpējas – kad tie izcelti no pierakuma, nopirkti un pārvesti mājās, tūliņ pat atkal jāpierok zemē, lai saknītes neapkalst.
    3. Cidoniju stādus vari izaudzēt arī pats – savāc brūnās sēkliņas un iesēj. Pavairojot šādā veidā, gan jārēķinās, ka jauniegūtie stādi var neizaugt tieši tādi kā mātesaugs, piemēram, ja iesēsi bezērkšķu cidonijas, vari iegūt stādus gan ar, gan bez ērkšķiem. To, vai ērkšķi ir vai nav, varēs saprast tikai tad, kad stāds būs divgadīgs, jo viengadīgiem stādiem ērkšķu vēl nav. Savukārt to, cik lieli būs augļi, varēs uzzināt tikai pēc pieciem gadiem. Vācot cidonijas sēklu iegūšanai, Zane izvēlas augļus no krūmiem, kuriem ir stāvi zari, lieli augļi un nav ērkšķu. Zanei nepatīk lielie cidoniju krūmi, kam zari aug horizontāli, jo tad ir grūtāk kopt rindstarpas. Cidoniju sēkliņas jāsēj rudenī, jo tām jāpiedzīvo aukstums, tikai tad sēkliņas domās par dīgšanu. Pastāvīgā vietā cidonijas jāstāda, kad sējeņi ir gadu vai divus veci, vecākiem stādiem pārstādīšana nepatiks.
    4. Pirms stādīšanas augsne dziļi jāsastrādā un pilnībā jāatbrīvo no nezālēm, lai pēc tam mazāk jāravē. Lieti noderēs zaļmēslojums. Zane cidonijām atvēlētajā laukā pirms tam audzē eļļas rutkus, ko iestrādā zemē.
    5. Lai cidonijas nav jāravē, tās vislabāk stādīt uz plēves. Tā izturēs gadus sešus septiņus, tad būs jāmeklē veids, kā to uzklāt no jauna. Savu pirmo cidoniju lauku Zane iestādīja laukā bez plēves seguma, bet drīz saprata, ka kļūda jālabo. Lai augsni noklātu ar plēvi, viņa to vilka pāri jau labi paaugušajiem stādiem.
    6. Daudz vieglāk ir plēvi noklāt vispirms un tikai tad stādīt cidonijas. Dara tā: augsni labi sastrādā un samēslo, pāri tai slejās klāj plēvi, kurā vajadzīgajā attālumā izdur caurumus un tad šajās vietās iestāda cidonijas. Jāpērk viengadīgi stādiņi vien krietna sprīža garumā. Ja nopērk lielus, žuburainus stādus, iestādīt tos plēves segumā ir sarežģīti – plēvē jāizgriež prāvs caurums, bet tad tajā ap stādu aug daudz nezāļu, līdz ar to no plēves nav nekādas jēgas.
    7. Stādot cidonijas rindās, jau laikus jāzina, ar ko tiks pļautas rindstarpas, un attālums jāatstāj tāds, lai to var ērti izdarīt. Labāk cidonijas stādīt rudenī, jo tad ir lielāka iespēja, ka augiem pietiks mitruma. Pavasari mēdz būt sausi, un tad stādījums būs jālaista. Skābuma ziņā krūmcidonijām patīk vāji skāba augsne (pH 5–5,5). Pirms stādīšanas noteikti vērts augsni aiznest uz analīzēm.
    8. Cidonijas sāk ražot trešajā gadā, bet uz pieklājīgu ražu var cerēt, sākot no piektā augšanas gada. Zane izdarīja tā: nespējot sagaidīt cidoniju ražu, rindās starp tām atrada vietu zemeņu stādījumiem. Tagad zemenes jau ir pietiekami ražojušas un no lauka izņemtas, atstājot vien cidonijas, kas nu jau sāk dot ražu.
    9. Kad cidonijas ieaugušas, tās prasa salīdzinoši maz darba: vienreiz gadā jāizravē, un tas arī viss. Cidonijai ir ļoti dziļa sakņu sistēma, tāpēc augs pats spēj atrast sev gan barības vielas, gan ūdeni.
    10. Kad cidonijas noziedējušas, var redzēt, cik auglīšu būs aizmeties. Cidonija mēdz pati par sevi parūpēties – auglīši aug cieši blakām cits citam, tāpēc daļa nobirst, lai atlikušie varētu izaugt. Ja izskatās, ka kādai cidonijai augļu par daudz, daļu var izkniebt. Tad iegūsi mazāku ražu, bet lielākus augļus.

    Ražas novākšana

    • Cidonijas ir gatavas septembra beigās, oktobra sākumā. Nebūs īsti pareizi teikt, ka cidonijas ir gatavas, kad tās ir dzeltenas, jo mēdz būt arī zaļas krāsas cidonijas.
    • Ja cidonijām ir ērkšķi, augļus vācot, noteikti jāvelk stingri cimdi, lai nesavainotu rokas. Novāktās cidonijas kādu laiku var glabāties vēsumā, piemēram, labā pagrabā. Tomēr par ilgu glabātām cidonijām sāk parādīties brūni plankumi – gatavojot sukādes, tie būs jāizgriež.
    • Novāktās cidonijas pirms apstrādes noteikti jānomazgā, jo tās aug tuvu zemei.
    • Pat ja tev šķiet, ka augļi ir ļoti tīri, pamēģini nomazgāt – redzēsi, cik netīrs kļūs ūdens.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē