Lūk, variants – sena un manā ģimenē jau gadiem iemīļota recepte pēc cienījamās Vijas Eniņas
ieteikumiem!
Sastāvdaļas
- 100 g valriekstu kodolu
- 120 g žāvētu aprikožu
- 200 g dzērveņu
- 1 sauja saldētu upeņu
- 200 g medus
Riekstus un aprikozes vislabāk samalt gaļasmašīnā, bet var arī jaudīgā blenderī. Ogas var blendēt vai saspaidīt ar koka piestiņu (metāla – nē, tad zudīs vitamīni!) un pievienot samaltajiem riekstiem un aprikozēm. Tad pieliek medu (vieglāk būs, ja medus šķidrs) un visu samaisa.
Pilda tīrā burciņā, glabā ledusskapī un lieto pa 1–2 ēdamkarotēm dienā veselības uzturēšanai.
Pārāk ilgi glabāt nevajag, jo dzērvenēs tomēr ir ūdens un attiecīgi iespējami rūgšanas procesi, bet, pateicoties ogās esošajai benzoskābei un faktam, ka arī medus strādā kā konservants, vairākas nedēļas vēsumā droši nostāvēs.
Vērtīgi!
Dzērvenes satur benzoskābi – tā ir dabīgs konservants, kas palīdz ilgi saglabāt visas vērtīgās vielas ogās. Vēl dzērvenes satur askorbīnskābi, antociānus (sarkanie pigmenti, antioksidanti), kā arī minerālvielas, no kurām īpaši jāizceļ jods, kas sastopams gandrīz visos purvainu vietu augos, un mangāns – abas minerālvielas palīdz labāk strādāt mūsu fermentu sistēmai.
Padoms!
Dzērvenes var ilgi uzglabāt vienkārši burkā ar tīru ūdeni – burka jātur vēsumā, pieliekamajā vai ledusskapī.
Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.