• Kā mazināt atkritumus? Maini ieradumus!

    IEVA dzīvo zaļi
    Ginta Vītola
    29. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    ODGER krēsls no pārstrādātas plastmasas.
    Foto: no publicitātes materiāliem
    ODGER krēsls no pārstrādātas plastmasas.
    Ik dienu pasaule tiek pārplūdināta ar miljardiem no jauna saražotu preču, no kurām liela daļa nav ilgtspējīga un ātri vien nonāk atkritumos. Īpašu pārbagātību rada tieši apģērbi, tāpēc par savu ieradumu maiņu un ietekmes uz vidi samazināšanu domā arvien vairāk cilvēku un arī uzņēmumu visā pasaulē.

    Šķirojot atkritumus, dodam dažādām lietām otro dzīvi un radām mazāk piesārņotu pasauli sev. Šādi samazinām radīto atkritumu daudzumu un negatīvo ietekmi uz vidi kopumā. Tāpēc ir svarīgi ikdienā šķirot plastmasu, stiklu, papīru, baterijas un dažādas elektroiekārtas. Sašķirotos atkritumus var izmantot kā izejvielas ražošanā, un šādi veidojas saprotama aprites ekonomika.

    No PET pudelēm izgatavoti dažādus produktus, tostarp tekstilšķiedru, kas ļauj ražot ne tikai apģērbus, bet arī, piemēram, segas un paklājus. Izmantojot lietotu stiklu, no jauna tiek izgatavots stikls, kas nav nezaudējis savas īpašības. Arī papīru var pārstrādāt vairākas reizes, radot jaunus papīra izstrādājumus.

    Lūk, dažas lietas, kas radītas no pārstrādāta un lietderīgi izmantota materiāla.

    Mēbeļu ražošanas nākotne ir pārstrādāti materiāli, tostarp plastmasa. Tāpēc ODGER krēsliem tiek izmantots nevis masīvkoks, bet koka un plastmasas kompozītmateriāls. Tam ir patīkami gluda virsma, kas ir arī viegli kopjama. Koka un plastmasas kompozītmateriāls apvieno labākās abu materiālu īpašības, un koka daļiņas izceļas uz piesātināti zilā fona kā smalki dārgakmeņi.

    Apdrukāts krekls ar atloku apkakli un garām piedurknēm. Asimetriska apakšmala ar sānu šķēlumiem. Priekšpusē pogu aizdare.

    Audums ražots no 65 % pārstrādāta poliestera. Pārstrādātu poliesteru ražo no lietotām PET pudelēm. Šādā veidā tiek piešķirta jauna dzīve plastmasas atkritumiem un samazināta jaunas plastmasas ražošana, vienlaikus samazinot ūdens un elektroenerģijas patēriņu un radot mazāk atkritumu. Pārstrādātam diegam ir līdzīgas īpašības kā neapstrādātam poliesteram, tas ir izturīgs un ilgi kalpo, turklāt to var pārstrādāt vēlreiz.

    Zīmols RECYCLING IS THE NEW BLACK dod otru dzīvi ražošanas pārpalikumiem, atgriezumiem, nokalpojušām sadzīves un industrijas precēm. Rotas tiek radītas no Coca-Cola korķīšiem, padomju laika kapeikām, auto numura zīmju turētājiem, kafijas krūzīšu vāciņiem, augļu kastēm, Polaroid filmiņu iepakojumiem.

    Šie auskari izgatavoti no vienreiz lietojamo kafijas tasīšu vākiem. Ar īpašu apstrādi materiālam tiek piešķirta otra dzīve, izveidojot auskarus.

    KNIXHULT lampu dizaina radīšanā izvēlēts bambuss, kas citādi nonāktu atkritumos mazliet tumšākas krāsas dēļ. Katra lampa ir unikāla, jo ir amatnieku roku darbs un izgatavota no bambusa ar dabiskām toņu variācijām. Veidojot KNIXHULT dizainu, svarīgs faktors bijis radīt lampu, kas nodara pēc iespējas mazāku kaitējumu dabai.

    Raksts sagatavots ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu. Par saturu atbild Žurnāls Santa.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē