• Viļakas novada mērs: Katrs cilvēks ir jāuztver kā Covid-19 inficēts

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    5. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Katrs cilvēks pašlaik ir jāuztver kā Covid-19 inficēts, aģentūrai LETA pauda infekcijas smagi skartā Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs (Latgales partija).

    Pats domes vadītājs jau ir izslimojis Covid-19 un atzina, ka laikā, kad slimojis, zinājis, ka viņam tiks sniegta palīdzība Balvu slimnīcā. Taču pašlaik, infekcijai strauji izplatoties, Balvu, Gulbenes un Viļakas novados, slimnīcā Covid-19 slimniekiem paredzētās vietas ir aizņemtas un pacienti nonāk iestādēs citās pilsētās.

    «Bez Covid-19 ir arī citas slimības. Cilvēki tagad nedodas pie ārsta, ja vien nav riska dzīvībai, un ārstēšana tiek iekavēta,» uzskata Maksimovs.

    Viņš slavē Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūtu BIOR, kas līdz šim operatīvi nodrošinājis preventīvu iestāžu darbinieku testēšanu uz Covid-19 un ka cilvēkiem nav bijis jāgaida rindā, kā tas esot novērots testēšanas punktā Balvos. Testēšanas laikā infekcija atklāta arī cilvēkiem bez simptomiem, un vairāki šādi gadījumi bijuši arī domē. Regulāra testēšana notiek arī Valsts robežsardzē un uzņēmumos, kas sniedz pakalpojumus iedzīvotājiem.

    Vienlaikus domes priekšsēdētājs atzina, ka daļa cilvēku baidās veikt testu, lai arī simptomi ir parādījušies.

    «Es zinu vismaz divus cilvēkus, kas kategoriski atsakās veikt testus, lai arī ir ar simptomiem. Viņi uzvedas kā inficētie – izolējušies, pārtika viņiem tiek piegādāta. Bet viņi negrib veikt testus, lai uz viņiem neskatītos kā uz spitālīgajiem,» klāstīja Maksivovs.

    Taču viņš arī uzsvēra, ka arī pašām vietvarām ir jārīkojas aktīvāk, neslēpjot saslimstības apjomus administratīvajā teritorijā. «Mūs nebaida rādītājs, ka esam līderos Latvijā. Svarīgākais ir atrast saslimušos un pārtraukt saslimstības ķēdi,» pārliecināts Maksimovs.

    Pašlaik, ņemot vērā saslimšanas gadījumus, Medņevas pagasta pārvalde, Rekavas vidusskola un Viļakas veselības centrs darbu turpina tikai attālināti.

    «Tāpat kā jebkurš ierocis mums jāuztver kā ielādēts, arī katrs cilvēks ir jāuztver kā Covid-19 inficēts,» mudināja domes priekšsēdētājs.

    Pašvaldība, lai mazinātu Covid-19 izplatību, sasirgušajiem no slimnīcas nepieciešamības gadījumā piegādā skābekļa balonus. Pēc Maksimova teiktā, nedrīkst ļaut, lai sasirgušo tuvinieki izmantotu sabiedrisko transportu vai ar privāto transportu dotos uz slimnīcu, iespējams, apdraudot apkārtējos. Slimniekiem pieejami arī pulsa oksimetri.

    Jau ziņots, ka Covid-19 plaši skarto Gulbenes novada un jaunveidojamā Balvu novada pašvaldības aicinās Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) novadu teritorijās veikt pūļa testēšanu, ceturtdien lēmušas novadu civilās aizsardzības komisijas.

    Balvu novada domes priekšsēdētājs Aigars Pušpurs (LZS) aģentūrai LETA stāstīja, ka Balvu sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisija vienojusies aicināt SPKC veikt pūļa testēšanu, līdzīgi kā tas veikts citās pašvaldībās plašu uzliesmojumu gadījumos. Mērs atzina, ka testēšana iestādēs veikta arī iepriekš. Pūļa testēšanu paredzēts veikt visās pašvaldībās, kas nākotnē ietilps Balvu novadā – Balvu, Viļakas, Baltinavas un Rugāju novados.

    Arī Gulbenes novads rosinās veikt pūļa testēšanu, atzina novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs (ZZS).

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē