• Tanku «mercedes» un čukstošā nāve

    Karš
    Jānis Zvērs
    Jānis Zvērs
    29. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Foto: Shutterstock
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Pēc pamatīgas tielēšanās Vācija tomēr nolēma «atbrīvot leopardus» un piegādāt ukraiņiem slavenos tankus. Arī ASV sola savus kaujas smagsvarus Abrams. Salīdzināsim, kas abiem kopīgs un atšķirīgs un kādēļ Krievijā par plānotajām piegādēm valda pamatīgs satraukums.

    Militārie analītiķi uzsver, ka viens no tanku uzbrukuma trumpjiem kara laukā ir psiholoģiskais efekts: izraisīt paniku pretinieka rindās. Pats Ādažu poligonā esmu bijis vērienīgās NATO mācībās, kur rēcošie metāla monstri sastājas ierindā, atklāj uguni un pārsteidzoši ātri metas uzbrukumā iedomātajam pretiniekam, burtiski palecoties no viena paugura uz otru. Pat vērojot šādu šovu no droša attāluma, sajūtas ir iespaidīgas. Atliek vien iedomāties, kādu paniku zemapziņas līmenī rada dzelzs mamutu virzība reālā kara situācijā, sevišķi kājnieku vidū. Pat ja izdodas izsprukt no šāvieniem, tad mati uz muguras saceļas, iedomājoties, kas notiek ar bariņu karavīru, kuriem pāri pārtraucas pārdesmit tonnas metāla uz kāpurķēdēm. Tomēr vēl svarīgāka tanku uzbrukuma nozīme ir izraut caurumu pretinieka aizsardzības ķēdē, kas var pamatīgi mainīt kara gaitu. Ukrainas prezidents Zelenskis izteicies, ka ­ukraiņiem cīņā pret orkiem nepieciešami 300–500 Rietumu tanki, bet, cik tad īsti piegādās, ir sensitīva informācija.

    Punktuālais leopards

    Leopard 2 1979. gadā izstrādāja Rietumvācijas ieroču ražošanas kompānija Krauss-Maffei Wegmann, pamatīgi modernizējot iepriekšējo tanka versiju. Galvenā Leopard 2 tanku sūtība, kad to aukstā kara gados slīpēja vācu militārie inženieri, bija cīnīties ar padomju tankiem, kurus sovjeti bija saražojuši ap 50 000 eksemplāru, sapņojot par Eiropas ieņemšanu. Rēķinoties ar šādu draudošo scenāriju, vācieši strādāja pie krietni kvalitatīvāku tanku izveides, apgreidojot leoparda pirmo versiju. Pēc vāciešu aprēķiniem, vienam leopardam kaujas laukā būtu jāspēj tikt galā ar septiņiem PSRS tankiem.

    Tie, kas bijuši šā tanka iekšpusē un izmēģinājuši to darbībā poligonos, sajūtas salīdzina ar braucienu Mercedes-Benz auto.

    Vācu kvalitāte, kur padomāts par katru sīkumu. Tanka garums – 7,7 metri, augstums – trīs metri, platums – 3,75 metri. Bāzes svars ir 55 tonnas, bet aprīkots ar munīciju un visu pārējo kaujai nepieciešamo tanks var sasniegt pat 66 tonnu svaru. Ar pilnu bāku leopards spēj noskriet 340 kilometrus. Uguni nodrošina 120 milimetru lielgabals un divi 7,62 milimetru ložmetēji. Tas nozīmē, ka ukraiņiem būs pieejama NATO munīcija, jo šāda kalibra šaujamieročus izmanto ­sabiedroto spēki.

    "Leopard" tanks
    "Leopard" tanks

    Vācu kaujas mašīnai ir vairāki trumpji, salīdzinot ar Krievijā un padomijā ražotajiem tankiem. Piemēram, T-72 munīcijas rezerves atrodas tieši zem ekipāžas. Precīza pretinieka trāpījuma gadījumā visa apkalpe ar metāla karkasu pārvēršas ugunsbumbā bez īpašām izredzēm izdzīvot, savukārt leopardā munīcija ir nodalīta, kaujas gadījumā solot apkalpei lielākas iespējas palikt šai saulē, pat ja ķēris ienaidnieka šāviņš vai mīna. Lielais kaķis pretiniekam ir bīstams arī naktī – vācu tanki aprīkoti ar mūsdienīgu optiku, termovizoru, lāzera tēmekļiem. Digitālā uguns kontroles sistēma ļauj efektīvi sasniegt mērķus piecu kilometru attālumā. Ātrums, ar kādu tanki spēj joņot pa kaujas lauku, sasniedz 70 kilometrus stundā.

    Nav skaidrības, kādas komplektācijas Leopard 2 nonāks ukraiņu rīcībā. Modernākās versijas tanka sānos izvietotās sistēmas spēj izšaut trokšņu un dūmu granātas, apdullinot pretinieku un slēpjot atrašanās vietu. Video ierakstos no poligoniem redzams, kā leopards pāris sekunžu laikā pārvērš vieglo automašīnu metāla pankūkā, pārbraucot pāri aci nepamirkšķinot. Reti kas spēj apturēt vācu metāla lielkaķi.

    Leopardā viss ir automatizēts, lai kaujas laikā, kur dārga katra sekunde, karavīriem nevajadzētu domāt, kuru pogu spiest vai kloķi raut.

    Krieviem savos tankos jāpaļaujas, ka X stundā prāts būs kristāldzidrs, skaidri zinot, kuru no daudzajiem manuālajiem puļķiem jāpielieto. Militārie pētnieki norāda, ka T-90 ir vienīgais modernais krievu tanks, kurš varētu atbilst Rietumu standartiem, – pārējie ir aizgājušā gadsimtu godība.

    Leopard 2 komandiera periskops grozās par visiem 360 grādiem neatkarīgi no torņa kustībām. Vēl viena tanka priekšrocība ir tā torņa plakanums, kas ļauj vieglāk saplūst ar apkārtni, sevišķi, ja izmantoti piemēroti maskēšanās rīki. Tiesa, līdz ar to tanka iekšpusē nav īpaši daudz vietas un augumā raženākiem vīriem nākas sēdēt teju vai ar ceļgaliem pie zoda.

    YouTube kanālā Bundeswehr Exclusive publicēta intervija ar Leopard 2AP apkalpi, kurā darbojas arī dāmas, kas augumā mazākas par kungiem. Viņas stāsta, ka mācību laikā, kad bieži stundām jāatrodas vienā pozīcijā un jāgaida notikumu attīstība, tankisti iemanījušies gulēt ar puspavērtām acīm, lai jebkurā mirklī būtu gatavi reaģēt. Naktīs mēdzot būt ļoti auksti, bet ārā var dzirdēt meža dzīvniekus, savukārt rīta saulrieti miglas vālu pildītajos poligonu mežos esot satriecoši skaisti. Protams, reālā kaujas laukā šāda romantika diez vai kādam nāk prātā. Bet kas zina, varbūt arī Ukrainai piegādātos leopardus vadīs un orkiem uguni pakulās pados arī ukraiņu zeltenes?

    Amerikāņu drakula

    Drakula, Zvērs, Čukstošā nāve – amerikāņu trešās paaudzes M1 Abrams tankam ir vairākas iespaidīgas iesaukas. Tanka sērijveida ražošanu sāka 1980. gadā, tas ir ne tikai ASV, bet arī Ēģiptes, Austrālijas, Marokas un vairāku Tuvo Austrumu valstu armijas ­bruņojumā.

    Abrams pirmo reizi praksē izmantots Persijas līča karā, tad arī Afganistānā, Irākā, Saūda Arābijas spēki tanku pielietoja Jemenas pilsoņu karā.

    Salīdzinot ar vācu leopardu, ASV ģenerāļa vārdā nosauktā kara mašīna ir lielāka un nedaudz klamzīgāka.

    Jā, vēl mūsdienīgāka tehnika nekā vācietim, trīs, nevis divi ložmetēji, bet arī lielāks svars – līdz pat 70 tonnām, un mazāks ātrums, proti, 67,5 kilometri stundā. Gada sākumā izskanēja, ka amerikāņi plāno piegādāt Ukrainai 31 ābramu, bet parasti precīzs skaits netiek publiski izpausts, lai arī pretiniekam būtu grūtāk kaldināt savus militāros atbildes plānus.

    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Attēlam ir ilustratīva nozīme
    Viens no Abrams trumpjiem un reizē klupšanas akmeņiem ir reaktīvais dzinējs, kas spēj milzenim piedot mežonīgu spēku, bet uz pamatīga degvielas patēriņa rēķina, turklāt tankam nepieciešama daudz grūtāk par dīzeli piegādājamā reaktīvā degviela. Skaidrs, ka gan leopardam, gan ābramam vajadzēs atsevišķu loģistiskas ķēdi un remontdarbnīcas, kas arī varētu būt pamatīgs izaicinājums Ukrainas pusei. Izskan versijas, ka Rietumu tanku lielākās remontdarbnīcas un apkopes plačus, visticamāk, ierīkos Polijā un Čehijā, jo Ukrainā tie būs pa rokai krievu raķetēm un noteikti kļūs par karstu pretinieka mērķi.

    Ukrainas tankistu apmācības darbā ar Rietumu tehniku ilgs vismaz trīs mēnešus, lēš speciālisti. Turklāt izskan pamatotas bažas, ka vācu un amerikāņu tankus nepiebāzīs ar jaunākajām tehnoloģijām un urāna bruņām, jo rietumnieki noteikti nevēlas, lai kaujas tehnika nonāktu krievu nagos. Viņi paši bez Rietumu tehnoloģijām diez vai spēs know-how efektīvi nokopēt, bet ar iegūtajām zināšanām var padalīties ar Rietumiem nedraudzīgiem režīmiem. Izskan prognozes, ka krievu noliktavās atlikuši vēl apmēram 10 000–15 000 dažādu paaudžu (lielākoties veci) tanki, no kuriem varētu sakomplektēt ap 3000 kaujas laukā darboties spējīgu eksemplāru. Daudzi no modernākajiem okupantu tankiem ar visu labi apmācīto apkalpi kara gaitā jau pārvērsti pīšļos…

    Izmantotie avoti:

    www.youtube.com/watch?v=j4GRv2VXB9k,

    www.aljazeera.com/news/2023/1/25/abrams-vs-leopard-tanks-why-are-they-important-in-ukraine

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē