• Šmitu par e-sēžu neapmeklēšanu varētu izslēgt no Saeimas

    Politika
    Ziņu aģentūra LETA
    17. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook
    Saeimas Mandātu, ētikas iesniegumu komisijā šodien tika piedāvāts deputātu Didzi Šmitu izslēgt no 13.Saeimas sastāva par neapmeklētām parlamenta attālinātajām sēdēm, taču balsojums vēl nenotika.

    Šmits Saeimā tika ievēlēts no KPV LV saraksta, taču, partijas rindām irstot, palika bez partejiskās piederības, nepievienojoties arī Alda Gobzema jaunajam politiskajam spēkam. Šmits nav apmeklējis vairākas parlamenta sēdes, kuras Covid-19 pandēmijas apstākļos ir notikušas attālināti e-Saeimas sistēmā, tāpēc komisijas sēdē tika piedāvāts balsot par lēmumprojektu, lai Šmitu izslēgtu no 13.Saeimas sastāva.

    Komisija šodien par piedāvājumu nebalsoja, jo deputāti uzskatīja, ka šajā jautājumā jānoskaidro Saeimas Prezidija un Saeimas Juridiskā biroja viedoklis.

    No komisijas sēdes gaitas izrietēja, ka vismaz atsevišķi komisijas deputāti, iespējams, nebija informēti, ka šodienas sēdē paredzēts šāds balsojums.

    Attiecīgais piedāvājums par balsojumu ticis izteikts, atsaucoties uz Saeimas Kārtības ruļļa normu, kas nosaka, ka deputātu ar Saeimas lēmumu var izslēgt no Saeimas sastāva, ja pēc viņa pilnvaru apstiprināšanas tiek konstatēts, ka viņš vienas kārtējās sesijas laikā neattaisnotu iemeslu dēļ nav apmeklējis vairāk nekā pusi no Saeimas sēdēm. 

    Šmits šodien komisijas sēdē skaidroja, ka tajās Saeimas sēdēs, kuras notiek pamatā attālināti, viņš nepiedalās, jo «ir devis zvērestu ievērot Satversmi un likumus», kurās e-Saeima nav pieminēta.

    Parlamentārietis izteicās, ka pieļaujot iespēju, ka e-Saeimas sistēmu varētu izmantot, ja tā tiktu paredzēta Saeimas Kārtības rullī.

    Šmits akcentēja, ka e-Saeimas sistēmas izmantošana nav noteikta likumā, ka nav bijis arī cita veida Saeimas balsojuma par e-Saeimas izmantošanas akceptēšanu un ka atsevišķiem deputātiem esot bijusi liegta iespēja debatēt par šīs sistēmas izmantošanas atbilstību likumiem.

    Daži komisijas deputāti kritiski vērtēja piedāvājumu balsot par Šmita izslēgšanu no Saeimas vai arī pašu lēmumprojektu, cita starpā izskanot arī viedoklim, ka nav pamata par šādu rosinājumu balsot. Daži citi komisijas deputāti savukārt vaicāja Šmitam par saņemto atalgojumu un par viņa darbības atbilstību savu vēlētāju priekšā.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē