• Pētījums: viedtālruņos daudz tiek lietots nelegāls saturs

    Sabiedrība
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pirmoreiz veikta pētījuma Latvijas viedtālruņu lietotāju autortiesību un blakustiesību objektu izmantošanas paradumi rezultāti apliecina, ka legāla satura kopēšana viedtālrunī ir niecīga. „Līdz ar to Kultūras ministrija (KM) neredz nepieciešamību papildināt tukšo materiālo nesēju sarakstu, par kuriem maksājama atlīdzība autortiesību un blakustiesību īpašniekiem, iekļaujot tajā viedtālruņus,” norāda KM Autortiesību nodaļas vadītāja Linda Zommere.

    Iegūtie dati apliecina, ka 2/3 jeb 66,5% Latvijas iedzīvotāju lieto viedtālruni, kurā ir pieejams internets. Visvairāk pētījuma respondentu lieto viedtālruni, lai internetā klausītos mūziku (62,1%), spēlētu spēles (40,2%), skatītos filmas (33,5%), TV pārraides – seriālus, TV raidījumus un šovus – (32,5%), vērotu sporta sacensības (25,1%) un pavisam neliela daļa – lai lasītu e-grāmatas (15,9%).

    No atbildēm uz jautājumu, kādas darbības lietotāji veic viedtālruņos ar autortiesību un blakustiesību objektiem, secināms, ka visvairāk aptaujāto nelegāla interneta saturu lieto, lai klausītos mūziku (40%), vienādi daudz – lai skatītos filmas (32,7%) un spēlētu spēles (32,2%) – nedaudz mazāk, lai skatītos TV pārraides (25,5%), vērotu sporta sacensības (24,5%) un neliela aptaujāto daļa, lai lasītu e-grāmatas (13,6%).

    Viedtālruņu lietotāju vērtējumā legāla satura lietošanu visvairāk sekmē satura kvalitāte (79%), bailes inficēt ierīci ar vīrusiem (77%), ērtāka un vienkāršāka legālā satura piedāvātāju pakalpojuma lietošana (77,3%) un plašākas satura izvēles iespējas (76%).

    Bailes no soda par nelegāla satura izmantošanu māc 62,5% aptaujāto; savukārt apziņa, ka nelegāla satura lietošana nav ētiska un tiesību īpašnieki nesaņem atlīdzību par savu darbu – 62,3%.

    Savukārt nelegāla satura lietošanu viedtālrunī veicina legālā satura augstā cena (80,3%), nelegālā satura vieglā pieejamība (78,8%), plašās izvēles iespējas, ko nodrošina nelegālā satura piedāvātāji (76%), zemais risks tikt pieķertam un sodītam par nelegāla satura lietošanu (73,8%), grūtības atšķirt legālu saturu no nelegāla (73,5%) un arīdzan vēlamā satura vienkārša un tūlītēja nepieejamība (71,8%).

    „Analizējot pētījuma rezultātus, secinām, ka Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir grūtības atšķirt legāla satura piedāvājumus no nelegāla,” atzīmē L.Zommere

    Autortiesību nodaļas vadītāja uzsver, ka KM turpinās attīstīt, papildināt un popularizēt ministrijas uzturēto portālu www.nemdrosi.lv, kurā atrodama informācija par Latvijā pieejamām legālām platformām.

    „Diemžēl jāsecina, ka arī viedtālruņos daudz tiek lietots nelegāls saturs,” pauž KM autortiesību nodaļas vadītāja, izsakot cerības attiecībā uz mobilo sakaru operatoru sadarbību nelegāla satura lietošanas paradumu apkarošanā.

    Pētījuma ietvaros savās dzīvesvietās intervēti 1 117 visu Latvijas reģionu pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē