• NBA draftam 70 — veiksmīgākās un neveiksmīgākās izvēles, fakti un skaitļi

    Sabiedrība
    Renārs Diņķītis
    1. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia
    Lai arī NBA par saviem pirmsākumiem dēvē 1946./47. gada sezonu un pirmais drafts notika 1947. gadā, tomēr toreiz tā bija līga ar nosaukumu ABA (Amerikas Basketbola asociācija). 1949. gadā šī līga apvienojās ar Nacionālo basketbola līgu, izveidojot mums tik labi zināmo Nacionālo basketbola asociāciju jeb NBA. Jaunizveidotās līgas pirmais drafts notika 1950. gadā. Atskatīsimies uz šiem 70 gadiem!

    NBA pirmsākumos, lai popularizētu līgu, tika izveidots teritorijas drafts, kur komandām bija iespēja draftēt spēlētājus no koledžām, kuras atradās 80 kilometru rādiusā no komandas mājas arēnas. Teritorijas drafts notika pirms paša drafta un kopējā draftā neiekļāvās. Kā piemēru var minēt Džeriju Lukasu, kuru 1962. gadā draftēja Sinsinati Royals – jau viņa pirmajā sezonā mājas spēļu apmeklētība dubultojās.

    Slavenākais spēlētājs, kurš izraudzīts teritorijas draftā, ir Vilts Čemberlens – vienīgais spēlētājs NBA vēsturē, kurš vienā spēlē guvis 100 punktu.

    Teritorijas drafts notika līdz 1965. gadam. Kopumā tika izraudzīti 23 spēlētāji. 12 spēlētāji vēlāk tika iekļauti Neismita Basketbola slavas zālē.

    Kopš 1989. gada NBA draftā ir divas kārtas. Līdz tam bija vairākas kārtas un izvēles. Rekords pieder 1968. gada draftam, kad bija 21 kārta un tika izvēlēti 214 spēlētāji.

    Laika posmā no 1967. līdz 1976. gadam pastāvēja ABA līga (Amerikas Basketbola asociācija). Daudzi spēlētāji, kuri tika draftēti NBA, izvēlējās spēlēt ABA. Viens no iemesliem – meistarība, jo daudziem spēlētājiem NBA izrādījās pārāk augsts līmenis. Savukārt ABA daudzi no šiem spēlētājiem aizvadīja veiksmīgu karjeru. Bija arī izņēmumi. Spilgtākais piemērs ir Džūliuss Īrvings, kurš ABA nospēlēja 5 sezonas, vidēji spēlē gūstot 28,7 punktus, savukārt NBA viņš nospēlēja 11 sezonas, vidēji spēlē gūstot 22 punktus. Viņš kļuvis gan par ABA, gan NBA čempionu. Visās 16 sezonās viņš piedalījies Zvaigžņu spēlē!

    Fakti

    Pirmais NBA draftētais spēlētājs, kurš dzimis ārpus ASV, ir Bobs Hobergs (Kanāda). Viņš iekļauts arī Neismita Basketbola slavas zālē.

    Vudijs Solsberijs ir viszemāk draftētais basketbolists, kurš ieguvis sezonas labākā debitanta (ROY) balvu. Viņu 1957. gadā 8. kārtā ar 60. numuru izvēlējās Filadelfijas Warriors.

    • 1958. gadā 2. kārtā ar 13. numuru Sirakūzas Nationals izvēlējās Halu Grīru, viņš bija pirmais NBA, kurš sasniedza 1000 spēļu robežu. Pēc 1972./1973. gada sezonas, kad Grīrs noslēdza karjeru, viņš no visiem spēlētājiem bija NBA nospēlējis visvairāk spēļu – 1122 spēles.
    • 1961. gadā Filadelfijas Warriors ar 7. numuru izvēlējās Tomu Mesčeriju – viņš kļuva par pirmo draftēto spēlētāju, kurš dzimis ārpus Ziemeļamerikas. Toms dzimis Krievijā, viņa vecāki 1917. gadā emigrēja uz Japānu, bet pēc 2. pasaules kara – uz ASV, kur viņa tēvs nomainīja dēlam gan vārdu, gan uzvārdu. 1963. gadā viņš piedalījās NBA Visu zvaigžņu spēlē.
    • 1962. gadā ar 8. numuru Čikāgas Zephyrs draftēja Teriju Dišindžeru. Pēc debijas sezonas viņš ieguva ROY apbalvojumu. Pirmajās trīs sezonās Terijs vidēji spēlē guva 20 punktus, bet pēc trešās sezonas viņš nolēma iestāties ASV armijā. Pēc 2 gadiem viņš atgriezās un nospēlēja vēl 6 sezonas, vidēji spēlē gūstot 10 punktus. Kā pats vēlāk atzina, iestāšanās armijā bija slikts lēmums basketbola karjerai, bet tieši armijā viņš nolēma praktizēt zobārstniecību, kas pēc basketbola karjeras beigām kļuva par viņa profesiju.

    Redžijs Hārdings kļuva par pirmo spēlētāju, kuru draftēja pēc vidusskolas absolvēšanas. 1962. gadā viņu ar 48. numuru ­izvēlējās Detroitas Pistons.

    • 1963. gadā Sanfrancisko Warriors ar 3. numuru draftēja Neitu Furmandu – pirmo spēlētāju, kurš vienā spēlē četros rādītājos ieguva divciparu skaitli. 1974. gadā viņš debijas spēlē savas jaunās komandas Čikāgas Bulls spēlē pret Atlantas Hawks guva 22 punktus, izcīnīja 14 atlēkušās bumbas, izdarīja 13 rezultatīvas piespēles un bloķējas 12 metienus. Vēl tikai 3 spēlētājiem NBA vēsturē izdevies atkārtot šādu rekordu.
    • 1965. gadā ar 10. un 11. numuru tika draftēti dvīņubrāļi Diks un Toms van Arsdeili. Viņi kļuva par pirmajiem brāļiem, kuri tika draftēti NBA. Abi aizvadīja veiksmīgu karjeru. Katrs NBA nospēlēja vairāk nekā 900 spēles. Brāļi piedalījās trīs Visu zvaigžņu spēlēs.
    • 1969. gadā ar 1. numuru tika draftēts Karims Abduls Džabars, kurš karjeras laikā piedalījās deviņpadsmit Visu zvaigžņu spēlēs (rekords), izcīnījis 6 NBA čempiontitulus, ieguvis ROY, kā arī 6 reizes sezonas vērtīgākā spēlētāja (MVP) balvu un citas trofejas. Tieši viņš joprojām ir spēlētājs, kurš karjeras laikā guvis visvairāk punktu – 38 387.
    • 1971. gadā Čikāgas Bulls 7. kārtā ar 117. numuru draftēja Artisu Gilmoru. Tas viņam netraucēja aizvadīt veiksmīgu karjeru NBA. Pēc tās Gilmoru iekļāva Basketbola slavas zālē.
    • 1974. gadā ar 1. numuru tika draftēts Bils Voltons (Portlendas Trail Blazers) – viņš kļuva par pirmo spēlētāju līgā, kurš ieguvis gan sezonas MVP balvu (1977./1978.), gan labākā rezervista balvu (1985./1986.). Tikai Džeimss Hārdens vēlāk ir atkārtojis tādu sasniegumu.
    • 1976. gada draftā ar 8. numuru tika draftēts Roberts Parišs (Goldensteitas Warriors). Viņš joprojām ir spēlētājs, kurš NBA aizvadījis visvairāk spēļu – 1611.
    • 1978. gada draftā ar 1. numuru tika izraudzīts Maikls Tompsons (Portlendas Trail Blazers) – viņš kļuva par pirmo spēlētāju, kurš dzimis ārpus ASV (Bahamu salas) un ir izraudzīts ar 1. numuru draftā.

    Tā paša gada draftā ar 6. numuru tika izvēlēts Larijs Bērds (Bostonas Celtics).

    Bērds ir vienīgais NBA, kurš ir ieguvis ROY, MVP, NBA fināla MVP, All-Star MVP, gada trenera un gada ģenerālmenedžera balvu.

    • 1979. gadā ar 1. numuru tika draftēts Maģiskais Džonsons (Losandželosas Lakers). Viņš joprojām ir vienīgais spēlētājs NBA vēsturē, kurš savā pirmajā NBA sezonā izcīnīja NBA titulu un kļuva par fināla MVP.
    • Tā paša gada draftā 8. kārtā ar 165. numuru tika izvēlēts Čārls Džouns (Fīniksas Suns). Viņš ir viszemāk draftētais spēlētājs, kurš ieguvis NBA čempiontitulu. To viņš paveica 1994./1995. gada sezonā ar Hjūstonas Rockets. NBA spēlēja arī trīs viņa brāļi – Koldvels, Meidžors un Vils. Tas ir vienīgais gadījums, kad līgā spēlējuši 4 brāļi.
    • 1980. gada draftā ar 11. numuru tika izvēlēts Kikī Vandevedžs (Dalasas Mavericks). Karjeras laikā piedalījās 2 NBA All-Star spēlēs. Viņa tēvs Ērnijs Vandevedžs spēlēja NBA pirmsākumos pārstāvot Ņujorkas Knicks. NBA spēlēja arī Kikī mātes brālis Mels Hatčins. 4 reizes piedalījies NBA All-Star spēlē. Kikī Vandevedža māte Kolīna Kei Hatčinsa 1952. gadā kļuva par skaistumkonkursa Miss America uzvarētāju. Kikī Vandevedžs tagad ir NBA viceprezidents basketbola jautājumos.
    • 1982. gada draftā 10. kārtā ar 221. numuru tika izvēlēts Deils Vilkinsons (Suns). Viņš ir viszemāk draftētais spēlētājs, kurš spēlējis NBA. Nospēlējis 12 spēles.
    • 1984. gada drafts iegājis vēsturē ne tikai kā viens no visu laiku labākajiem, bet arī kā drafts, kur pirmās piecas izvēles – Hakims Oladžuvans, Sems Bouvijs, Maikls Džordans, Sems Pērkins, Čārlzs Bērklijs – pēc pirmās sezonas iekļuva debitantu simboliskajā izlasē.
    • 1985. gadā ar 13. numuru tika izvelēts Karls Melons (Jūtas Jazz), kurš vēlāk kļuva par vecāko sezonas MVP (35 gadi).
    • Tā paša gada draftā ar 23. numuru tika izvēlēts A. C. Grīns, kurš 16 sezonu laikā izlaida tikai 3 spēles!

    Un vēl – 2. kārtā ar 31. numuru tika izvēlēts Manute Bols (Vašingtonas Bullets). Viņa augums bija 2,31 m!

    Manute Bols un Georgs Muresans ir visu laiku garākie NBA spēlētāji.

    Bols ir vienīgais spēlētājs līgā, kurš, beidzot karjeru, bloķējis vairāk metienu nekā guvis punktus (2086 bloki un 1599 punkti). Vienu sezonu Bullets sastāvā bija gan Bols (231 cm), gan Magsijs Bogijs (160 cm).

    • 1986. gadā ar 24. numuru tika draftēts Arvīds Sabonis (Portlendas Trail Blazers). Viņš vēlāk kļuva par vecāko draftēto debitantu līgā. Kad Arvīds aizvadīja savu pirmo spēli, viņam bija 31 gads.
    • 1987. gadā ar 1. numuru tika izvēlēts Deivids Robinsons (Sanantonio Spurs). NBA viņš debitēja pēc 2 gadiem, jo nolēma pabeigt Jūras kara flotes koledžu.

    Ar 5. numuru tika izvēlēts Skotijs Pipens (Sietlas SuperSonics). Tā kā Bulls bija 8. izvēle, viņi draftēja Oldenu Polinaisu. Bulls pēc drafta veica darījumu ar SuperSonics, apmainot Polinaisu pret Pipenu un dodot SuperSonics komandai nākotnes drafta izvēli. Bulls veica NBA vēsturē vienu no visu laiku veiksmīgākajiem drafta darījumiem.

    Tā paša gada draftā ar 12. numuru tika izvēlēts Magsijs Bogijs (Bullets). NBA viņš aizvadīja 889 spēles un joprojām ir īsākais NBA spēlētājs. Viņa augums bija tikai 1,60 m.

    • 1988. gada draftā ar 12. numuru tika izraudzīts Hārvijs Grants (Bullets). Viņa brālis Horass Grants izcīnījis 4 NBA titulus. Hārvijs Grants var lepoties, ka divi viņa dēli – Džerians un Džeremijs – spēlējuši NBA. Trešais dēls Džerajs Grants no 2013. līdz 2015. gadam spēlēja BK Ventspils.
    • 1992. gadā ar 21. numuru tika draftēts Džons Berijs (Celtics). NBA spēlēja viņa brāļi Brents un Drū, tēvs Riks Berijs un arī vectēvs Brūss Heils, kurš NBA spēlēja tā pirmsākumos.
    • 1994. gadā tika draftēti Džeisons Kids un Grants Hils, kļūstot par pirmajiem līgā, kad divi spēlētāji pēc debijas sezonas iegūst ROY balvu. Vēlāk šo panākumu atkārtoja Stīvs Frenciss un Eltons Brends.
    • 1996. gadā ar 13. numuru tika draftēts Kobe Braients (Hornets). Pēc drafta Kobe tika aizmainīts uz Lakers. Bet Hornets pretī saņēma Vladi Divacu. Kobe Braients kļuva par pirmo aizsargu, kurš ticis draftēts pēc vidusskolas absolvēšanas.

    Šajā pašā gadā tika draftēts Martins Mūrseps (Jazz).

    Viņš joprojām ir vienīgais igaunis, kurš ir draftēts un spēlējis NBA. Laukumā izgājis 83 NBA spēlēs.

    • 1997. gada draftā ar 9. numuru tika izraudzīts tikko vidusskolu beigušais Treisijs Makgreidijs (Raptors). Daudziem viņš atmiņā palicis pēc Hjūstonas Rockets un Sanantonio Spurs spēles, kurā viņš mača pēdējās 35 sekundēs guva 13 punktus un izrāva Rockets uzvaru!
    • 2001. gads iegājis vēsturē ar to, ka drafta pirmās divas izvēles – Kvame Brauns un Taisons Čandlers – tikko bija absolvējuši vidusskolu.
    • 2002. gadā ar 1. numuru tika draftēts ķīnietis Jao Mins (Rockets). Ar viņa draftēšanu NBA ļoti populārs kļuva Ķīnā – NBA tas deva lielu peļņu.
    • 2003. gadā ar 1. numuru tika draftēts Lebrons Džeimss. Viņš laika posmā no 2011. līdz 2018. gadam spēlēja astoņos NBA finālos pēc kārtas. Tiesa, uzvarēt izdevās tikai trijos.
    • 2004. gads ir īpašs Latvijas basketbola līdzjutējiem. Ar 11. kārtas numuru tika draftēts Andris Biedriņš (Warriors). Lai arī NBA karjeru Andris noslēdza ne tā, kā mums gribētos (28 gadu vecumā), tomēr tajā bija arī spilgti mirkļi.
    • 2005. gadā ar 10. numuru tika draftēts Endrū Bainams (Lakers). Viņš kļuva par visu laiku jaunāko NBA debitantu. Debijas spēlē Endrū bija 18 gadu un 6 dienas vecs.
    • 2008. gadā ar 1. numuru tika draftēts Dereks Rouzs (Bulls), kurš 22 gados kļuva par visu laiku jaunāko sezonas MVP.
    • 2009. gadā ar 3. numuru tikai draftēts Džeims Hārdens (Thunder), kurš atšķirībā no Bila Voltona no sākuma kļuva par sezonas labāko rezervistu, bet pēc pāris sezonām ­ieguva sezonas MVP balvu.

    Tā paša gada draftā ar 7. numuru tika izraudzīts Stefans Karijs (Warriors), kurš kļuvis par visu laiku labāko NBA snaiperi. 2016. gada sezonā Karijs iemeta 402 tālmetienus, kas ir NBA rekords.

    2011. gadā ar 9. numuru tika izvēlēts Klejs Tompsons (Warriors). Viņš ar Kariju kļuva par labāko perimetra duetu NBA vēsturē. 2016. gada sezonā abi kopā iemeta 678 tālmetienus.

    Klejam Tompsonam pieder NBA rekords. Vienā spēlē viņš iemetis 14 tālmetienus.

    Otrais šajā rādītājā ir Karijs, kuram ir 13 realizēti tālmetieni.

    Tā paša gada draftā ar 42. numuru tika izvēlēts Dāvis Bertāns (Pacers). Drafta naktī maiņas darījumā viņš kopā ar Kavai Leonardu un Erazemu Lorbeku nokļuva Sanantonio Spurs. Bet Pacers pretī saņēma Džordžu Hilu. Dāvis kļuvis par vienu no labākajiem NBA snaiperiem, bet Kavai Leonards – par vienu no līgas labākajiem spēlētājiem.

    • 2013. gadā ar pēdējo 60. numuru tika draftēts Jānis Timma (Grizzlies). Tomēr NBA nevienu spēli nav aizvadījis.
    • 2015. gadā ar 4. numuru tika draftēts Kristaps Porziņģis (Knicks). Porziņģis kļuva par visu laiku visaugstāk draftēto spēlētāju no Baltijas valstīm.
    • Tā paša gada draftā ar 5. numuru tika izvēlēts Mario Hezonja (Magic). Pēc drafta viņš pateica, ka būs labāks par Kobi Braientu. Vērts atzīmēt, ka piecu sezonu laikā vidēji spēlē Mario guvis 7 punktus.
    • 2016. gada draftā ar 4. numuru tika draftēts horvāts Dragans Benders (Suns). Viņš tika salīdzināts ar Porziņģi. Pagaidām NBA 187 spēlēs Dragans vidēji spēlē ir guvis 5,4 punktus.
    • 2017. gada draftā ar 25. numuru tika izvēlēts Anžejs Pasečņiks (Magic). 2019./20. gada sezonā viņš debitēja NBA.
    • 2018. gadā draftā ar 3. numuru tika izvēlēts Luka Dončičs (Hawks), bet ar 5. numuru – Trejs Jangs (Mavericks). Abas komandas nolēma samainīties ar spēlētājiem. Jangs ir Hawks līderis, bet Dončičs ar Porziņģi atgriež Mavericks līgas līderos.
    • 2019. gadā ar 1. numuru tika izvēlēts Zions Viliamsons (Pelicans). Ja karjeras laikā viņš tik bieži vairs netraumēsies, viņš varētu kļūt par dominējošu spēlētāju uz daudziem gadiem.

    10 neveiksmīgākās pirmās izvēles NBA

    1. Džīns Melčions
    Jebkurš drafta 1. numurs, kurš NBA nav aizvadījis nevienu spēli, būs sliktākā izvēle. 1951. gadā viņu izvēlējās Baltimoras Bullets, bet pēc drafta atklājās, ka studentu basketbolā Džīns piedalījies sarunātajās spēlēs. NBA prezidents Moriss Podolofs aizliedza viņam spēlēt NBA.

    2. Entonijs Benets.
    NBA nospēlēja 151 spēli, vidēji spēlē gūstot 4,4 punktus.

    3. Marks Vorkmans. 
    NBA aizvadīja 79 spēles, vidēji spēlē gūstot 4,9 punktus.

    4. Larū Martins.
    NBA nospelēja 271 spēli, vidēji
    gūstot 5,3 punktus.

    5. Gregs Odens.
    2007. gadā ar 1. numuru viņu izvēlējās Portlendas Trail Blazers, bet jau tad bija skaidrs, ka sezonu viņam nāksies izlaist traumas dēļ. Karjeras laikā tā arī no traumām neatguvās. nospēlēja 105 spēles, vidēji gūstot 8 punktus.

    6. Kvame Brauns.
    NBA nospēlēja 607 spēles, vidēji gūstot 6,6 punktus.

    7. Maikls Olovakandī.
    NBA nospēlēja 500 spēles, vidēji gūstot 8,3 punktus.

    8. Čaks Šeirs.
    NBA aizvadīja 560 spēles, vidēji
    gūstot 8,3 punktus.

    9. Džims Bārns. 
    NBA aizvadīja 454 spēles, vidēji
    gūstot 8,8 punktus.

    10. Kents Bensons.
    NBA nospēlēja 680 spēles, vidēji gūstot 9,1 punktu.

    10 veiksmīgākās pirmās izvēles NBA

    Šie spēlētāji liekus komentārus neprasa, katram no viņiem ir neskaitāmi apbalvojumi. Visi, izņemot Lebronu Džeimsu, kurš vēl ir aktīvs spēlētājs, iekļauti Neismita Basketbola slavas zālē.

    1. Karims Abduls Džabars
    2. Lebrons Džeimss
    3. Maģiskais Džonsons
    4. Oskars Robertsons
    5. Tims Dankans
    6. Alens Aiversons
    7. Deivids Robinsons
    8. Hakims Oladžuvons
    9. Šakils O’Nīls
    10. Patriks Jūings

     

    Kā redzams, drafts ir kā loterija – spēlētāji, kuri tiek izvēlēti ar augstu numuru, ne vienmēr ir attaisnojuši uz sevi liktās cerības, un otrādi – spēlētāji ar zemu kārtas numuru devuši lielu ieguldījumu gan kluba, gan līgas attīstībā. Drafts neko negarantē, tas ir kā starpposms starp augstskolu vai vidusskolu un profesionālo karjeru. Tikai ar smagu darbu var cerēt, ka līgā tu paliksi uz ilgu laiku.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē