• Latvijas uzņēmēji pielāgojas ārkārtas situācijai — ražo maskas, dezinfekcijas līdzekļus un pat elpošanas ierīces

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no LTV video
    Ārkārtas situācijā darbinieki tiek ne tikai atlaisti, bet arī pārstrukturēti citos darbības virzienos. Vairāki Latvijas uzņēmēji uzsākuši darbu pie dažādu produktu izstrādes, kas pieprasīti koronavīrusa epidēmijas laikā.

    Lai Latvijas iedzīvotājus nodrošinātu ar roku dezinfekcijas līdzekļiem, Rīgas farmaceitiskā fabrika (RFF) palielina to ražošanas jaudu un atsakās no eksporta.

    RFF valdes priekšsēdētāja Diāna Stepiņa Gauja skaidro: “RFF bija saņēmis pasūtījumu dezinfekcijas līdzekļu ražošanai eksportam, tomēr, redzot akūto nepieciešamību Latvijā, visu saražoto esam apņēmušies novirzīt Latvijas iekšējām vajadzībām. Lai saražoto atstātu Latvijā, mums bija nepieciešams noteikts laiks nepieciešamo atļauju saņemšanai un etiķešu drukāšanai. Ar katru dienu ražošanas apjomi tiek palielināti un ceram, ka nākamajā nedēļā varēsim sniegt svarīgu ieguldījumu sabiedrības pieprasījumā pēc roku dezinfekcijas līdzekļiem.”

    Dezinfekcijas līdzekļu ražošanai pievērsies arī Latvijas balzāms

    Jaunais produkts sākotnēji būs pieejams četru litru tilpumā, ko vēlāk iespējams pārliet ērtākas lietošanas traukos. Lai gan dezinfekcijas līdzeklis saturēs augstu spirta koncentrāciju, tas nebūs lietojams iekšķīgi un ērtākai lietošanai būs gēlveida, nevis šķidrs kā ūdens vai spirts.

    “Jāatzīst, ka Latvijā šis pagaidām ir vienīgais gadījums, kad alkoholisko dzērienu ražotājs nodrošina arī dezinfekcijas līdzekļu ražošanu. Turklāt arī kaimiņvalstīs, piemēram, Lietuvā un Igaunijā, alkoholisko dzērienu ražotāji nodrošina dezinfekcijas līdzekļu ražošanu. Laikā, kad dezinfekcijas līdzekļi kļuvuši par deficīta preci, uzskatām par savu pienākumu atsaukties Veselības ministrijas aicinājumam nodrošināt šīs preces pieejamību. Tādēļ arī nolēmām uzsākt roku un virsmu dezinfekcijas līdzekļa ražošanu,” skaidro Intars Geidāns, AS Latvijas balzams valdes priekšsēdētājs.

    Latvijas balzams dezinfekcijas līdzeklis VIRUDES tuvākajā laikā būs pieejams lielākajās tirdzniecības ķēdēs. Uzņēmums plāno saražot pietiekamu daudzumu dezinfekcijas līdzekļa, lai ar to nodrošinātu arī slimnīcas un citas iestādes, kur roku un virsmu dezinficēšanas jautājums ir ļoti aktuāls.

    Liepājas tekstiluzņēmumi ražos sejas aizsargmaskas

    No sieviešu apakšveļas un citu tekstilizstrādājumu šūšanas steidzami pārorientēties uz sejas aizsargmasku ražošanu – šo iespēju apsprieda vairāki Liepājas tekstila nozares uzņēmumu vadītāji, apņemoties savstarpēji sadarboties izejmateriālu nodrošināšanā, lai novērstu valstī novēroto aizsargmasku deficītu. Vairāki Liepājas tekstiluzņēmumi jau sākuši ražot sejas maskas, taču pagaidām nespēj apmierināt pēc tām esošo pieprasījumu pat pilsētas mērogā.

    Rada automatizēta plaušu ventilatora prototipu cīņai ar COVID –19

    Zinātnieku un inženieru komanda Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā rada prototipu automatizētam plaušu ventilatoram, kura ražošana būtu pietiekami vienkārša un lietošana ērta.

    Ierīces izstrādātāji norāda, ka Covid-19 smagāk skartajās valstīs to trūkst mākslīgās elpināšanas aparāti, tāpēc tiekot meklētas lētas alternatīvas. Latvijas zinātnieku, inženieru un ekspertu komandai pirmajā virtuālajā hakatonā HackForce izdevies radīt strādājošu automatizētu plaušu ventilatora prototipu.

    Gatavi ražot arī sejas maskas

    Hakatonā, kur meklēja veidus, kā cīnīties ar Covid-19, uzvarēja komanda, kas piedāvāja ražot sejas vairogus. Un šis ir stāsts par preci, kuras ātras saražošanas iespējas izdomāja vien pirms pāris dienām, bet potenciālie lietotāji – mediķi, veikalu apkalpojošais personāls un ikviens, kurš šajā laikā turpina darbu, grib saņemt jau šodien.

    Ārkārtas situācijā pretīmnākoši ir arī internetveikali

    Interneta veikals 220.lv informē, ka sadarbībā ar piegādātājiem izdevies panākt cenu samazinājumu dezinfekcijas šķidrumiem, medicīniskajām maskām, roku aizsardzības līdzekļiem un citām higiēnas precēm. Vienlaikus uzņēmumā norāda, ka līdz ar desmitkārtīgi augušo pieprasījumu, piegādātāju iespējas nodrošināt vajadzīgās personīgās aizsardzības un higiēnas preces īslaicīgi bija apgrūtinātas un tas atsaucās arī uz augsto cenu. Tomēr šobrīd ir rastas alternatīvas, lai gan stabilizētu cenas, gan nodrošinātu preces vajadzīgajā apjomā.

    COVID-19 vīrusa apdraudējums visiem ir nesis lielus izaicinājumus. Pēdējo nedēļu laikā mēs esam ieguldījuši lielas pūles, lai saviem klientiem nodrošinātu nepieciešamās personīgās aizsardzības un higiēnas preces. Mēs novērojam strauju šo preču pieprasījuma palielināšanos, atsevišķos gadījumos pat līdz desmit reižu vairāk, bet mūsu mērķis bija nemainīgs – darīt visu iespējamo, lai nebūtu pārrāvumi un preces nepārtraukti sortimentā atrastos.

    Pēc intensīva darba ar piegādātājiem un ar kopīgiem spēkiem ir izdevies samazināt cenas, cik vien iespējams. Tajā pašā laikā mēs turpinām strādāt pie sortimenta, meklējam alternatīvas, strādājam ar piegādātājiem, mudinām viņus sekot mūsu piemēram un neizmantot šo kritisko situāciju,” norāda Daiņus Ļuļis.

    D.Ļuļis atklāj, ka tikušas samazinātas roku dezinfekcijas šķidrumu, medicīnisko masku, roku aizsardzības un citu higiēnas preču cenas. Tāpat viņš atgādina, ka sejas maksas ir ļoti pieprasītas, tāpēc ik pa laikam preces nav pieejamas sortimentā, bet tiek darīts viss, lai to pieejamību atkal nodrošinātu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē