• «Bija dzirdams, ka ar automātu šauj tieši pa mums.» Ukraiņa Jevgēņija Meževova stāsts

    Karš
    Ilze Anna Vītola
    17. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Artūrs Martinovs
    Šis stāsts sākās pagājušā gada 7. aprīlī Mariupolē Ukrainā. Tā bija diena, kad Jevgeņiju Meževovu arestēja okupantu karavīri, bet viņa trīs bērnus – trīspadsmit gadus veco dēlu un astoņus un sešus gadus vecās meitas – vienus pašus aizveda uz Krieviju. 42 dienas Jevgeņijs nezināja, kur viņa bērni atrodas. Bērniem nebija nekādu ziņu par tēvu. Viņi satikās pēc sešdesmit dienām. Latvijā ģimene ieradās divas dienas pirms Jāņiem.

    Fragments no raksta:

    Gūstā

    Tā no 7. aprīļa līdz 26. maijam Jevgeņijs pavadījis kolonijā Jeļenovkā. «Bijām kā vergi, darījām visu: būvējām mājas, rakām dārzus, pļāvām zāli, nesām akmeņus. Sākumā mūs – 55 cilvēkus – iebāza istabiņā, kas paredzēta sešiem cilvēkiem, gulējām uz betona grīdas.» Piedzīvojis visu – sišanu, pazemojumu. Jau ierodoties un kāpjot ārā no autobusa, gūstekņiem dota pavēle skriet līdz sienai, pie kuras jānostājas tālāku rīkojumu saņemšanai. Turpat stāvējuši okupantu armijas vīri un situši skrienošos gūstekņus – kuram trāpīs, kuram ne. Jevgeņijs skrējis ar tādu ātrumu, ka nav paguvuši iesist. Tikai tad, kad nostājies ar rokām aiz galvas un galvu pret sienu, pieskrējis viens no apsargiem un teicis: «Skrien tu tā stipri ātri,» – un sitis ar nūju, Jevgeņijs iekliedzies, sāpējis ļoti. 

    Par ko viņš domājis, esot gūstā? «Par to, kur ir bērni. Kur viņi ir, kas ar viņiem noticis, kur guļ, vai ir paēduši?» Domās ik vakaru skaitījis pantiņu, ko mājās vienmēr pirms aizmigšanas skaitījuši kopā ar meitiņu Sašu: «Guli, kaķīt, saldi, saldi, atnākšu es sapnītī, pirms aizmiedz, izskaiti līdz piecdesmit sestajam zilonītim.» Es skaitīju līdz piecdesmit sestajam zilonītim, un tas mani noturēja. Domās sarunājos ar bērniem. Viņi saka – jutuši to.»

    Vēlāk divvietīgā kamerā viņi bijuši 29 cilvēki. Kā tas fiziski iespējams? «Nekā,» viņš atbild, «guli uz vienas kājas, uz maiņām. Atveda daudz cilvēku, nebija vietas. Paklusām izsitām kameras lodziņu, lai būtu skābeklis. Baroja ar putru un zivi. Neko citu. Ūdens bija liela problēma. Uz desmit cilvēkiem divi litri ūdens. Aizbēgt no turienes nevari. Tas ir īsts cietums, kurš darbojas.»

    Kas ir briesmīgākais, kas ar jums tur notika, jautāju. «Nekas,» Jevgeņijs atzīst. «Briesmīgi ir tikai nezināt, kur ir tavi bērni.» 

    26. maija rītā ieradies apsargs un pateicis: «Nāc ar mani!» Cietuma priekšnieks sācis pētīt dokumentus, personīgās lietas. Atbrīvojuši tikai Jevgeņiju un vēl vienu cilvēku. 

    «26. maijā mani izlaida sešos vakarā, zinot, ka pēdējais autobuss no Jeļenovkas aizbrauc piecos. Apsargi ņirgājās, ka varam uzrakstīt iesniegumu, lai pārnakšņotu cietumā. Loģiski, to neviens nedarīja. No Jeļenovkas kājām aizgājām 35 kilometrus līdz Doneckai, līdz turienei mums bija jānokļūst jebkurā gadījumā, jo tur atradās mūsu dokumenti. Pa ceļam pēkšņi mūs centās apšaudīt. Nezinu, no kurienes, varbūt no auto. Bija dzirdams, ka ar automātu šauj tieši pa mums. Līdām uz vēdera apmēram pusotra kilometra.»

    Visu rakstu lasiet žurnāla «Ieva» jaunajā numurā un «Santa+».

    • «Diemžēl šie satricinājumi man nāca reizē. Visa pasaule bruka kopā. Bija sajūta, ka notiek īsta enerģētiskā tīrīšana.» Intervija ar Tautumeitu līderi Asnati Rancāni
    • Dzīvošana ēnā kā dzīves pozīcija. Kā saņemties un tomēr iziet no tās?
    • Gleznotājs Ritums Ivanovs: «Pie mums jēdziens galma mākslinieks ir pilnīgi neadekvāts – nav te nekāda galma...»
    • Kādas iespējas sniedz platforma LinkedIn un kā tās gudri izmantot
    • Skarbs stāsts par vientuļo tēti Jevgeņiju Meževovu no Mariupoles, kurš nonāca krievu gūstā, bet viņa trīs bērnus vienus pašus aizveda uz Krieviju 
    • Veselības trauksmes dažādās sejas – kā saprast, vai problēma ir vai nav reāla?
    • Vafeles – grēcīgās un pareizās. Labākās pannas un garšīgākās receptes
    Ieva nr11/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē