• Atvaļinājums sirdij. Kā vīrietim vasarā rūpēties par savu veselību?

    Slimības
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    30. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai varētu pilnā ātrumā izbaudīt vasaru, seko līdzi, vai tava sirds tiek līdzi aktivitātēm. Konsultē P. Stradiņa KUS sirds ķirurgs Artūrs Koris.

    Baudi dzīvi!

    Vasarā arī sirdij pienākas atvaļinājums – tai jāļauj pa īstam atpūsties un norūdīties uz rudeni. Vairāk svaigā gaisā, peldēt, kustēties, lietot šķidrumu, veselīgi ēst un rūpēties par aktīvu un veselīgu dzīvesveidu. Un nevajag sevi ierobežot – vajag visu, bet ar mēru! Nevajag atteikties ne no mazā šņabīša, ne jautrām izklaidēm, kas sniedz pozitīvas emocijas, bet – saprātīgās devās.

    Esi prātīgs karstumā  

    Saulesdūriens. Ja ir slikti, jāievēro gultas režīms un pa drusciņai jālieto daudz šķidruma. Augsta temperatūra un vemšana liecina, ka organisms nespēj kompensēt šķidrumu. Ja nekļūst labāk, sauc ārstu, jo izteikta pārkaršana var būt bīstama.

    Pirtī. Nevajag karsēšanos apvienot ar alkoholu, jo tad vīrietis kļūst nekritisks, nemanot var sēdēt stundām un nodarīt sev lielu kaitējumu. Īpaši jāuzmanās tiem, kas pirtī iet reti. Pirti vajag uztvert kā rituālu, ātri izkarsēties, atvēsināties – un tā vairākas reizes. Ja pirtī nav labi, jāiet ārā, nevajag spēlēties ar savu dzīvību.

    Karstā laikā. Sirdij jāpievērš lielāka uzmanība, jālieto vismaz 2–3 litri šķidruma dienā. Ja ir fiziskā slodze, šķidruma daudzums jāpalielina. Tiem, kam jau ir konstatēta kāda sirds problēma, fiziskā aktivitāte ir jāsamazina. 

    !!! Ja esi pārkarsis saulē vai pirtī, arī ja vienkārši ir karsti, nevajag strauji mesties uz galvas ledaini aukstā ūdenī. Tas rada šoku visam organismam – asinsvadi strauji saraujas, tādējādi var sākties sirds ritma traucējumi. Tie var būt arī neatgriezeniski, un sirds var pat apstāties.

    Šķidruma pārslodze  

    Ja karstā laikā esi pārkarsis, izslāpis un dikti svīsti, noteikti jādzer šķidrums, tomēr to nedrīkst darīt negausīgi, piemēram, izdzert 1–3 litrus uzreiz. Tas var radīt organismā šķidruma pārslodzi, kas uzliek milzīgu slodzi sirdij un var izraisīt sirds mazspēju. Jaunai sirdij ir vieglāk pielāgoties šādai situācijai, bet vecākai sirsniņai var būt problēmas. Ir jādzer maziem malciņiem laiku pa laikam. Tas attiecas arī uz alus baudīšanu.   

    Alkohola pārmērības 

    Princips – ar ko saslimis, ar to jāārstējas – lāgā neder, jo tas ir īsākais ceļš uz alkoholismu. Ja ir paģiras un slikti ar sirdi, sāpes, žņaugšanas sajūta krūtīs vai sirds apvidū, elpas trūkums, nekavējoties sauc ātro medicīnisko palīdzību. 

    Sāpes sirds apvidū

    Ne vienmēr vainojama ir sirds, sāpes sirds rajonā var simulēt arī starpribu nervi. Ja sāpes nepāriet 20–30 minūšu laikā un/vai atkārtojas, meklē mediķu palīdzību. Sirds problēmas nekad nevajag atlikt uz rītu, tas var arī nepienākt. Visbiežāk pēc infarkta vīrietis atzīstas, ka reizēm bijis kaut kā slikti, bet tam nav pievērsis īpašu uzmanību. Daži aiz savas pārspīlētās vīrišķības ar saukli «es esmu vecis, pie ārsta neiešu» iedzer 50 gramu konjaka vai degvīna, jo sāpes it kā pierimst, un tā velk gadiem ilgi, līdz notiek smags infarkts. Parasti tam ir neatgriezeniskas sekas, dažkārt pat invaliditāte, vīrietis vairs nespēj normāli veikt ikdienišķus darbus, ko darījis līdz šim, jo ir attīstījusies sirds mazspēja.

    Tomēr pārbaudi!

    Ja ir sajūta, ka sirds apvidū kaut kas kņudina, spiež, sāp vai ķermenī nav gluži tā kā parasti, nevajag atmest ar roku vai tēlot varoni. Ir jāiet pie ģimenes ārsta, lai veiktu elementāras pārbaudes. Mēs neviens neesam mūžīgs, bet mēs katrs varam sarūpēt savai sirsniņai labāku dzīvi. To nevajag lutināt, bet gan pārbaudīt, jo daudzas kaites gadiem ilgi klusē, bet, kad atklājas, tad visā krāšņumā, radot nopietnas problēmas. Ir vērojama nelāga tendence: infarkts ir kļuvis kādus desmit gadus jaunāks. Vēl pirms desmit gadiem infarkts četrdesmit gadus vecam vīrietim bija kaut kas ārkārtējs, tagad tas mēdz būt vīriešiem jau ap trīsdesmit, bet 40–50 gadu vecumā infarkts skar aizvien vairāk vīriešu, dažam piecdesmit gados ir bijuši jau trīs infarkti. Diemžēl nevar noteikt, kāpēc tā notiek, vai tas ir saistīts ar mūsdienu dzīvesveidu – paaugstinātu stresu, sliktu pārtiku, smēķēšanu u. tml. –, jo sirds veselību ietekmē ļoti dažādi faktori. Būtiska nozīme sirds veselībā ir iedzimtībai. Vieni var smēķēt, dzert, un četrdesmit gadu vecumā sirdij viss ir kārtībā, turpretī citiem, kas ne dzer, ne smēķē, ar sirdi ir pavisam slikti.

    !!! Vīrietim pēc četrdesmit vajadzētu veikt kardiogrammu. Ja mēdz būt smaguma sajūta krūtīs, elpas trūkums, pārsitieni, nepieciešama ehokardiogramma. Ja ģimenē ir iedzimtas sirds problēmas, vajadzētu pārbaudīties jau pēc trīsdesmit. 

    Raksts publicēts žurnālā «Klubs» 2015. gada 8. numurā. 

    Vīrieša veselība

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē