• Aktiera Brendana Freizera atgriešanās stāsts: Beidzot «Oskars»!

    Kultūra
    Kristīne Kažociņa
    3. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Brendans Freizers pēc ilgāka pārtraukuma ir atgriezies Holivudas slavas virsotnē. Kādreizējais piedzīvojumu filmu varonis saņēmis Oskara balvu kā labākais aktieris par korpulenta vīrieša lomu filmā Valis.

    Holivudai patīk atgriešanās stāsti, un 54 gadus vecā Freizera stāsts tam ir spilgts pierādījums. Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem viņš pelnīja miljonus, spēlējot izskatīgus, muskuļotus varoņus. Tad uz ilgāku laiku bija izkritis no aprites, bet tagad tiek godināts par lomu, kas ļoti atšķiras no viņa iepriekšējiem darbiem.

    90. gadu nogalē Freizers kļuva par augstākā kaluma Holivudas zvaigzni ar filmu Džordžs no džungļiem un Mūmijas triloģiju – tajā viņš atveidoja amerikāņu piedzīvojumu meklētāju, kurš cīnās ar pārdabiskiem spēkiem. Freizeram tika uzticētas arī lomas nopietnākās filmās, piemēram, kopā ar Maiklu Keinu filmā Klusais amerikānis un zvaigžņotā aktieru ansamblī filmā Sadursme, kas saņēma vairākus Oskarus.

    Pēc sākotnējiem panākumiem Freizera dzīvē iestājās melnais posms, kad viņš piedzīvojis veselības problēmas, laulības šķiršanu un mātes nāvi. Tas viss iedragāja viņa karjeru, un Brendanam vairs netika lomas lielbudžeta filmās.

    Pēdējos gados viņš bija filmējies vairākos TV seriālos, līdz saņēma piedāvājumu atveidot galveno lomu filmā Valis, kas atdzīvināja viņa karjeru.

    Skumjais Čārlijs

    Freizers filmā Valis spēlē ar smagu aptaukošanos sirgstošu angļu valodas pasniedzēju Čārliju, kurš neiziet no mājām un ļoti kautrējas par savu izskatu. Viņš vada nodarbības Zoom platformā, bet neslēdz iekšā kameru, lai studenti neredzētu, cik viņš patiesībā ir resns. Čārlijs cenšas atjaunot attiecības ar savu pusaudzi meitu, ar ko nebija ticies gadiem.

    Freizers atzīst, ka spēja iejusties šādā lomā pie viņa atnākusi tikai ar dzīves pieredzi, jo agrāk viņš nebūtu varējis tik ticami notēlot skumju un ciešanu pārņemtu varoni. Filmas pirmizrādes bija pagājušogad rudenī Venēcijas kinofestivālā, kur pēc seansa Freizers un viņa kolēģi tika godināti ar vairāku minūšu stāvovācijām.

    «Šī loma fiziski man bija visgrūtākā.

    Agrāk filmās esmu sists un kritis, aizdedzināts un triekts pret sienu, un man tas patika.

    Bet šajā filmā es atveidoju varonīgāko cilvēku, kādu man bijusi izdevība spēlēt,» par savu lomu filmā Valis stāsta Freizers.

    Freizera atveidotais varonis Čārlijs filmā Valis ir 270 kg smags vīrietis, tādēļ filmēšanas laikā aktierim nācies ietērpties smagā kostīmā. Brendans atzīst, ka dienas beigās pēc tā novilkšanas juties kā jūrnieks, kurš izkāpis krastā.

    Dēli

    Freizers savulaik bija precējies ar aktrisi Eftonu Smitu. Viņi iepazinās 1993. gadā kādā dārza ballītē. Brendanam un Eftonai ir trīs dēli: Grifins (20), Holdens (18) un Līlends (16). Laulība tika šķirta 2007. gadā, bet Brendans centies saglabāt labas attiecības ar bijušo sievu. Vecākajam dēlam Grifinam tika diagnosticēts autisms, un Freizers atceras, ka sākotnēji bijis šokēts par šo diagnozi, vainojis sevi, bet vēlāk pieņēmis šo faktu un ļoti lepojas ar savu dēlu.

    Dzīves mācība

    Brendanam pēdējā laikā nācies apmeklēt dažādas apbalvošanas ceremonijas, un viņa pavadone uz sarkanā paklāja ir Holivudas grima māksliniece Džīna Mūra. Viņu romāns sācies pagājušogad, un Brendans pateicās Džīnai arī savā Oskara saņemšanas runā.

    Freizers atzīst, ka savulaik bija pārāk aizrāvies ar darbu un atstājis novārtā ģimeni, tādēļ tagad cenšas neatkārtot pagātnes kļūdas. «Riskēt vajag mākslā, nevis dzīvē,» secina Freizers.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē