• Alkohols un braukšana – kad varam sēsties pie stūres?

    Svētki
    Auto Latvija
    Auto Latvija
    24. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Valsts policija
    Novērojumi liecina, ka svinību reizē cilvēks vidēji izdzer piecas devas alkohola. Tad nekāds – rīta agrumā droši braukšu mājās – nesanāks. Parēķini!

    Paātrinājumu alkohola uzsūkšanās ziņā parasti piedzīvo tie, kas dzer pāris reizes gadā, kā arī cilvēki pēc 65 gadu vecuma. Jo viņiem smadzenes ir jutīgākas. Kad varēsi sēsties pie stūres?

    Likumdošanā notikušas būtiskas pārmaiņas, kas skar autovadītājus. Līdz pērnā gada 25. novembrim kriminālatbildība par braukšanu reibumā bija šoferiem, kam nebija tiesību vai tās bija atņemtas. Tagad kriminālatbildība par reibumu virs 1,5 promilēm ir arī šoferiem ar transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām. Vai bargāks sods ir mainījis domāšanu?

    Noteiktā 0,5 vai 0,2 promiļu robeža, atkarībā no braukšanas pieredzes, patiesībā nav veiksmīgs risinājums, jo cilvēki ne vienmēr spēj objektīvi izvērtēt, kāds alkohola daudzums un stiprums atbilst šim slieksnim.

    Autovadītāji Latvijā, vismaz vārdos, atbalsta drošu un atbildīgu braukšanu un nosoda sēšanos pie stūres reibumā, taču policijas pieredze rāda, ka ar šo lietu mums vēl neiet tik labi, lai tuvotos labāko Eiropas valstu rādītājiem.

    Alkohola reibumā esošu autovadītāju izraisītu ceļu satiksmes negadījumu skaits šī gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 48% salīdzinājumā ar pērnā gada pirmajiem sešiem mēnešiem. Arī mediķi ceļ trauksmi, ziņojot, ka akūto alkohola pacientu skaits pieaug.

    Alkohola patēriņš ik gadu Latvijā pieaug, tāpēc ir būtiski ierobežot tā pieejamību un sabiedrībai skaidrot alkohola negatīvo ietekmi uz veselību.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē