• Vai ziedes ar sieviešu hormoniem ir labas?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    30. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Krakenimages.com/Shutterstock.com
    Par estrogēnus saturošām ziedēm lasītājai atbild ginekoloģe endokrinoloģe Astrīda Tirāne.

    Lasītājas vēstule: Man ir 65 gadi. Jūtu, ka sāk izpausties urīna nesaturēšana un arī sausums apakšgalā. Vai manā vecumā vēl ir iespējams sākt lietot ziedes ar sieviešu hormoniem? Hormonu aizstājošās tabletes nekad neesmu dzērusi. Un vēl man ir jautājums – kuri ginekologi īpaši specializējušies hormonu lietās? Sandra

    Sandra, ziedes ar estrogēniem jeb sieviešu hormoniem ir laba izvēle. Lietojot hormonus aizstājošās tabletes, kas tiek pārstrādātas aknās, var veidoties trombi. Savukārt, uzņemot hormonus caur ādu, tie uzreiz nokļūst asinsvados. Lai gan jāņem vērā, ka, uzsmērējot krēmu vai gelu, hormoni caur ādu gan neuzsūcas tik labi, kā iedzerot tableti.

    Taču zinātnieki ir atraduši jaunus variantus, kā hormonus caur ādu veiksmīgāk iedabūt organismā, un ir radījuši liposomas – ļoti mazas bumbiņas, kas aktīvo vielu nogādā ādas dziļākajos slāņos.

    Transdermālajiem jeb uz ādas lietojamiem preparātiem uz iepakojuma ir rakstīts, ka tie satur estradiola hemihidrātu (Estradiolum hemihydricum), piemēram, geli Estreva un Divigel vai aerosols Lenzetto. Estradiols ir viens no trim estrogēnu veidiem un palīdz uzlabot maksts gļotādas veselību. Var lietot arī estradiola vaginālās tables Vagifem vai ieziest Linoladiol N krēmu.

    Arī 65 gadu vecumā vēl nekas nav nokavēts – tu vari sākt lietot šāda veida ziedes. Turklāt to var darīt neierobežotu laiku, kaut līdz mūža galam. Tikai ņem vērā – tie visi ir recepšu medikamenti. Iepriekš vajag apmeklēt savu ginekologu, veikt ginekoloģisko apskati, uztaisīt ultrasonogrāfiju, apskatīt dzemdi un olnīcas.

    Ja ir urīna nesaturēšana, jāpārliecinās, vai nav maksts noslīdējuma.  

    Daudzām manām pacientēm pašsajūtu uzlabo arī homeopātiskās vaginālās svecītes Feminella Hyalosoft. Tās mitrina maksts gļotādu un mazina maksts atrofijas simptomus, piemēram, niezi un dedzināšanas sajūtu.   

    Visbeidzot par dakteriem, kas specializējušies hormonu lietās… Viena no šādām dakterēm esmu es, arī daktere Eva Barkāne, kas pieņem manā privātpraksē Astra Re un klīnikā Embrions, un daktere Ineta Vasaraudze, kas strādā I. Vasaraudzes privātklīnikā, taču varat konsultēties arī ar citiem ginekologiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē