• Vai ir pamats uztraukties par stipru svīšanu?

    Veselība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    9. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mana problēma ir pārmērīga svīšana… Pērkot jaunu apģērbu, vienmēr padomāju par tā krāsu un materiālu, lai nebūtu tā, ka padusēs labi redzami neglīti sviedru traipi. Mēģinu pat izvairīties no sarokošanās, jo manas plaukstas vienmēr ir mitras, un tas otram cilvēkam varētu būt nepatīkami. Ko darīt? Varbūt jāmeklē ārsta palīdzība?

    Ja svīšana ir bijusi jau kopš mazām dienām, vairumā gadījumu tas nozīmē, ka iemesls nav vis slimība, bet pārmantojamība. Ja mamma pastiprināti svīst, ir liela varbūtība, ka tāpat būs arī viņas meitai. Ja tā, tad nav nepieciešamības problēmu steigšus sākt risināt  ar ārsta palīdzību. Iemesls uztraukumam varētu būt tad, ja stipra svīšana parādījusies pēkšņi un ja sviedri plūst aumaļām pat tad, kad organismu neietekmē nekādi kairinātāji (karsts laiks, fiziska slodze, uztraukums). Reizēm pastiprināta svīšana var norādīt uz dziļi organismā dusošām problēmām, kas var attīstīties nākotnē.

    Lai atrastu iemeslus, jādodas pie dermatologa, neiropatologa vai endokrinologa. Lai noteiktu svīšanas iemeslu, būs jāveic analīzes. Pirmkārt, jāpārbauda vairogdziedzera darbība un jānosaka cukura līmenis asinīs. Noteikti jāveic arī plaušu rentgens.

    • Svarīgi daudz dzert, lai organismā netrūktu minerālvielu. Reizēm cilvēkiem šķiet: jo vairāk viņi svīst, jo mazāk jādzer – tad svīšana mazināšoties. Ja cilvēkam sviedri izdalās normālā daudzumā, tā arī ir. Taču, ja svīšana ir pastiprināta, kopā ar sviedriem organisms zaudē daudz sāļu.
    • Jārūpējas par veģetatīvo nervu sistēmu.
    • Svarīgas regulāras fiziskās aktivitātes (vēlams, svaigā gaisā) un atpūta.
    • Jāizvairās no emocionāliem pārdzīvojumiem – bailēm, uztraukuma, nervozēšanas.

    Ja cilvēks pastiprināti svīst, nav jēgas lietot parastos dezodorantus, kas ir tikai aromāta avots, jāizvēlas dezodorants antiperspirants, jo tas mazina sviedru dziedzeru darbību. Te gan jāatceras, ka stingri jāievēro lietošanas pamācība – pretsviedru līdzekli nedrīkst lietot biežāk kā reizi diennaktī, citādi sviedru dziedzera kanāls var aizsprostoties pavisam un veidoties iekaisums.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē