• Vai ejot ārā ar slapjiem matiem, var dabūt meningītu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mana meita no rīta, steidzoties uz darbu, pēc mazgāšanas nekad nežāvē matus. Viņa uzskata, ka fēna lietošana tiem kaitē, un, tā kā nav laika, iet laukā ar slapju galvu. Taču no rītiem kļūst arvien vēsāks. Tā taču var dabūt meningītu. Kā lai pārliecinu meitu, ka iešana ārā ar slapju galvu nav gudra rīcība?

    Saslimt ar meningītu, ejot ārā ar slapjiem matiem, faktiski nav iespējams. Lai galva nosaltu tik ļoti, ka iekaist smadzeņu apvalks, jābūt vēl kādiem veicinošiem faktoriem, piemēram, meningītu ierosinošiem meningokokiem, kas bieži mīt augšējo elpošanas ceļu gļotādā un, mazinoties organisma pretestībai vai pieaugot mikroorganismu virulencei, rada iekaisumu smadzeņu apvalkos.

    Jā, protams, ejot ārā ar slapjiem matiem vēsā laikā, var saaukstēties. Aukstums novājina organisma aizsargspējas, un līdz ar to vīrusi un baktērijas, kas jau iekļuvuši organismā, var aktivizēties. Arī matiem tas nenāk par labu, jo āda, ilgstoši esot mitra, macerējas, tajā rodas mikroplaisiņas, caur kurām baktērijas, sēnītes un citi mikroorganismi var iekļūt. Arī tāpēc iesaku slapjus matus pirms iešanas ārā izžāvēt. Turklāt, dodoties ārā slapjiem matiem, it īpaši aukstā laikā, āda kļūst vēsa, sīkie galvas ādas asinsvadi sašaurinās, samazinās matu sakņu apasiņošana un barības vielu piegāde. Rezultātā ar laiku mati kļūst smalki, trausli, vairāk lūst.

    Bieži sievietes jautā, vai ir veselīgi matus žāvēt ar fēnu. Labāk ir tos žāvēt, nevis atstāt žūstam dabiski, taču nevajag izžāvēt pilnīgi sausus, lai tie nezaudētu savu dabisko mitrumu. Nav vēlams regulāri izmantot karstu gaisa plūsmu, kas ar laiku sabojās mata kutikulu jeb ārējo slāni, tie kļūs pūkaini un nekvalitatīvi. Taču arī vēss gaiss nav ieteicams, jo aukstumā sašaurinās ādas asinsvadi un pasliktinās tās apasiņošana. Vislabāk izvēlēties vidēju režīmu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē