• Enerģijas bumba – priežu pumpuri! Padomi un receptes to pagatavošanai

    Daba ārstē
    Elīna Zalāne
    4. aprīlis, 2021
    3 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad ziema tikko aizvadīta, laiks gūt spēku no pirmajām dabas veltēm: ievākt priežu pumpurus. Lūkojam, kas tajos vērtīgs un kā šo veselības eliksīru izmantot.

    Priežu pumpuri ir viens no pirmajiem pavasara spēka avotiem – kad, šķiet, daba pēc ziemas miega vēl tikai slinki staipās un žāvājas, tajos jau mutuļo dzīvības sula. Pumpurus ievāc laikā, kad ziemu sāk nomainīt pavasaris: parasti martā vai aprīļa sākumā.

    Zāļu tēju vācēja no Valdemārpils Laura Ušča stāsta, ka īstais pumpuru vākšanas laiks ir tad, kad naktīs joprojām piesalst, bet pa dienu jau silda saule. Ievākšanai gatavi priežu pumpuri ir sveķaini un piebrieduši. «Ievācot par agru, tie ir sīki, sveķu kārtiņa vēl nav sākusi kust. Savukārt, kad pumpuriem sāk veidoties dzinumi, tos tējai ievākt par vēlu. Dzinumi ir taisni, gari un nav tik blīvi kā pumpuri. Priežu dzinumus var izmantot pirts skrubim, kā arī sīrupa pagatavošanai,» stāsta Laura.

    Priežu pumpuri der tējai, skrubim, uzlējumam

    Parasti priežu pumpurus meklē, ja piemeties krekšķis vai sasāpējies kakls, taču to lietojums ir krietni plašāks. «Pumpuri ir labs pretiekaisuma un pretsāpju līdzeklis, turklāt priedi uzskata par saules un prieka koku,» saka Laura. Tātad – lietojot priežu pumpurus, varam papildināt savus prieka krājumus.

    Kā norāda dziednieks un pirtnieks Ziedonis Kārkliņš, priežu pumpuri ir labi imūnsistēmai un palīdzēs atbrīvoties ne tikai no klepus vai kakla sāpēm, bet no saaukstēšanās kopumā. «Priežu pumpurus iekļauj visās plaušu tējās. Tos izmanto arī kā urīndzenošu un nierakmeņu slimības ārstējošu līdzekli, arī osteohondrozes, aknu un žultspūšļa problēmu gadījumā. Izmanto diezgan plaši.»

    Ziedonis priežu pumpurus iesaka vākt augoša vai pilna Mēness fāzes, kad tajos ir visvairāk dziednieciskā spēka. «Tad visa enerģija ir augšā. Vecā, tukšā Mēnesī enerģija ir saknēs,» viņš skaidro.

    Populārākais priežu pumpuru lietošanas veids, protams, ir tējas. Laura stāsta, ka tos var kombinēt ar dažādiem citiem ārstniecības augiem atkarībā no vēlamā mērķa. Ja jātiek vaļā no saaukstēšanās, tad pumpurus var jaukt ar raudeni, mētrām, gaiļbiksīti, sarkano āboliņu, Islandes ķērpi, māllēpi, mārsilu vai ceļteku. Ar priežu pumpuriem piesardzīgiem jābūt tiem, kuros nomoka kuņģa dedzināšana, – tad šo drogu vajadzētu lietot kopā ar gārsu un auzām.

    Priežu pumpurus var uzglabāt un patērēt dažādos veidos, piemēram, vārīt sīrupā, lietot nomierinošās vannās, ēst svaigus vai sažāvētus samalt pulverī un bērt uz maizītes vai pievienot biezpienam. «Kad pumpuri pastiepjas kādus piecus sešus centimetrus, tos var ielikt burkā, pārliet ar konjaku un atstāt līdz rudenim. Ņem apmēram pusi burkas pumpuru un pārējo – konjaku. Kad rudenī tuvojas gripas vīrusi, iedzer pa 30 gramiem,» padomos dalās Ziedonis. 

    Šogad ievāktos pumpurus vajadzētu izlietot līdz nākamajam pavasarim.

    «Katra auga cikls Latvijas apstākļos ir viens gads. Jo svaigāki augi, jo spēcīgāka enerģētiskā iedarbība. Glabāšanas laikā augs zaudē savu spēku, bet nekļūst vecs vai indīgs. Ja pumpuri glabāti ilgāk nekā trīs gadus, tos var izmantot inhalācijām,» norāda Laura. Savukārt Ziedonis uzturam vairs nederīgos pumpurus iesaka izmantot vannās vai pirts skrubī, kas sastāv no rupjā sāls un aptuveni piektdaļas pumpuru: «Iznāk brīnišķīgs skrubis! Enerģētiski priede cilvēkam sniedz dziedinošu saules enerģiju un veicina visus dziednieciskos procesus.» Savukārt visbagātīgāk un ātrāk spēcinošo koku enerģiju var uzņemt, pavasarī aizejot uz mežu, saplūcot dažādu koku pumpurus un turpat arī apēdot. «Tur ir kolosāli daudz vitamīnu un citu bioloģiski aktīvo vielu,» saka Ziedonis. Šādu enerģijas bumbu var arī iekonservēt medū un baudīt, kad vien kārojas.

    Kā priežu pumpurus izmantot ēdienā?

    Iesaka Rūdolfs Šteinbergs, restorāna Ostas skati pavārs

    Kulinārijā tos izmanto diezgan daudz. Pavasarī priežu pumpuri ir ar vieglu, svaigu citrusa un sveķu garšu, kas nedaudz līdzinās mango. Māris Jansons (Bibliotēka N°1 Restorāna šefpavārs) gatavoja priežu pumpuru saldējumu. Mēs no priežu pumpuriem esam vārījuši etiķa sīrupu, ko izmantojām salātiem. Esam gatavojuši arī priežu pumpuru ievārījumu, ko pievienojām mazsālītam Baltijas lasim.

    Pavasarī priežu pumpurus var izmantot kā piedevu zaļajiem salātiem. No priežu pumpuriem gatavo arī alu, pumpuru novārījumu var izmantot desertiem vai mērcēm, no tā gatavo biezeni, kombinējot ar sīpoliem: vispirms novāra sīpolus un tad pievieno pumpurus.

    Etiķa sīrups salātiem

    • 1 ēdamkarote pumpuru
    • 100 g ogu vai augļu etiķa
    • 100 g ūdens 
    • 100 g cukura

    Liek vārīties ūdeni, cukuru un etiķi. Kad viss savārījies sīrupā, pievieno zaļus pumpurus. Tie jāliek ūdenī neapplaucēti un pirms tam sīrups jāatdzesē apmēram līdz 70 grādiem, lai pumpuros esošās ēteriskās eļļas karstumā nesadegtu. Etiķa sīrupu izmanto salātiem.

    Veselīgais našķis – pumpuri šokolādē

    • priežu pumpuri
    • šokolāde

    No priežu pumpuriem var pagatavot veselīgu desertu bērniem. Izkausē šokolādi un pārlej pumpuriem. Ja bērns ir saaukstējies, iedod viņam šo veselīgo kārumu.

    Priežu pumpuru sīrups

    Recepti iesaka bloga pukuzirnis.blogspot.com autore Madara Spīla-Pajate no Ventspils

    • priežu pumpuri
    • 0,5 kg cukura
    • 0,5 l ūdens
    • puscitrona sula

    Vispirms izvāra sīrupu no cukura, ūdens un citrona sulas. Pumpurus sapilda tīrās burciņās un pārlej ar sīrupu. Konkrēta pumpuru un sīrupa attiecība katrai saimniecei būs sava, taču Madara iesaka pumpurus burkās likt dūšīgi. Ar šo sīrupa daudzumu varēs aizpildīt 3–4 puslitra burkas ar pumpuriem. Piepildītās burkas liek uz palodzes un ļauj tām desmit dienas pasildīties pavasara saulītē. Svarīgs noteikums – šajā laikā nevajag tās vērt vaļā, jo karstais sīrups ir radījis slēgtu vidi, kas veselības eliksīram neļauj ierūgt. Pēc desmit dienām sīrups gatavs. Caur sietiņu izkāš pumpurus un sīrupu pilda tīrās burciņās – lai gaida ziemu.

    Madara izmanto arī no sīrupa izņemtos pumpurus un nekādā gadījumā vērtīgās dabas veltes nelaiž zudībā. Viņa tos saliek ar cepamo papīru izklātā pannā un izkaltē krāsnī 50 grādu temperatūrā. Izkaltētos pumpuriņus glabā papīra tūtā un ziemā dzer gardu tēju, kurai pat nav jāpievieno saldums, jo cukurā noturētie pumpuri ir gluži kā sukādes.

     

     

    3 komentāri

    Aija Linde
    Es arī kādu gadu ,kā iepazinu šos priežu pumpuru sīrupus.Lietoju profilaksei pa tējkarotei 1x dienā,citreiz pat neiedzeru,jo nejūtu vajadzību,bet uzdzeru ūdeni,jo sīrups ir stiprs,salds. Un tagad radusies vēlēšanās pašai gatavot(vārīt)priežu pumpuru sīrupu,jo sašķobījušās attiecības ar to personu,no kuras pirku sīrupus. Brīvā laika man nav daudz,un arī priedes mūsu pusē daudz neaug,tāpēc nāksies īpaši pacensties ,lai vēl salasītu priežu pumpurus. Bet liels Paldies par dalīšanos pieredzē,kā gatavot tik ļoti veselīgos produktiņus no priedēm ! Laimīgu Jauno gadu,un lai Jums laba veselība !!!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē