• Tvirta āda arī notievējot

    Veselība
    Aiva Alksne
    15. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mēs visas vēlamies labi izskatīties jebkuros laikos, un viens no stūrakmeņiem, protams, ir slaids augums. Diemžēl notievēšanai līdzi mēdz nākt arī problēma – āda zaudē tonusu. Kā to atkal padarīt tvirtāku? Meklējam risinājumus! Konsultē Sandra Vizule, VC4 dermatoloģe; Guna Vītoliņa, VCA fizikālās medicīnas un rehabilitācijas ārste.

    Ne velti speciālisti iesaka: nedrīkst notievēt strauji – ne vairāk par kilogramu mēnesī, ideālā variantā – 500 gramus mēnesī. Ja novājēsi straujāk, āda anatomiski nespēs pielāgoties, un novājēšana var beigties ar nelielu šoku – svars samazinājies, bet āda palikusi tā pati vecā un pat nedomā smuki piegult augumam.

    Ja nu tā ir sanācis, nevajadzētu uzreiz mest plinti krūmos, koncentrējoties tikai uz to, kā ar apģērba palīdzību netīkamās zonas nomaskēt. Pirmkārt, protams, jāpievēršas fiziskajām aktivitātēm – tās ne tikai sadedzina uzkrātās tauku šūnas, bet arī audzē muskuļu masu, veidojot pievilcīgāku auguma reljefu. Un ir arī citi veidi, kā atgūt labu ādas izskatu.

    Gadiem tomēr ir nozīme

    Līdz 35 gadu vecumam mēs bezrūpīgi varam atļauties zaudēt līdz pat 10 kilogramiem svara, par ādas tvirtumu īpaši neuztraucoties – formas atgūšanai pietiek tikai ar krēmu. Sejas ādai savilkties palīdz tie, kas satur hialuronskābi, C vitamīnu, kolagēnu vai tonizējošus bioloģiski aktīvus augu dabas produktu ekstraktus, savukārt ķermeņa ādai tonusu palīdzēs atgūt krēmi, kam pievienoti sildoši vai vēsinoši komponenti – mentols vai piparu ekstrakts. Krēmus būtu vēlams lietot divreiz dienā, un vismaz trīs mēnešus no vietas.

    «Ārēji lietojamās vielas var stimulēt tikai mūsu organisma dabiskos procesus – aktivizēt fibroblasta šūnas, kas piedalās kolagēna, elastīgo šķiedru veidošanā, palīdzot ātrāk atjaunoties ādas virskārtai,» skaidro dermatoloģe Sandra Vizule. «Ādas atonija (ļenganums) mazinās un āda izlīdzinās, kad tā atgriežas savā ierastajā stāvoklī, un tas notiek ne ātrāk kā trīs mēnešu laikā. Bet, lai āda atkal kļūtu elastīga, ir nepieciešams pakļaut sevi stingram režīmam. Vislabāk būtu krēmus sākt lietot jau no tā brīža, kad sieviete nolemj tievēt.»

    Pēc 35 gadu vecuma ar krēmiem vien diemžēl nepietiek – ja ir mērķtiecīgi uzsākta novājēšanas programma, jau no pirmās nedēļas svarīgi parūpēties arī par ādas tonusu.  Tuvojoties 50 gadu slieksnim, mainās arī hormonālais fons, audu elastība, tāpat kā dzīšanas procesi, samazinās par 60 procentiem, un tas nozīmē, ka krietni mazākos apjomos tiek producēts kolagēns, elastīns, kas nepieciešams, lai mūsu āda, locītavas, saistaudu kapsulas varētu pilnvērtīgi funkcionēt.

    Tad nu ieteicams palīgos ņemt ko nopietnāku – modernās aparāttehnoloģijas. Tās iedarbojas gan uz ādas virskārtu, gan tauku slāni, gan uz muskuļu tonusu. Labus rezultātus dažkārt var panākt jau vienas procedūras laikā, tomēr ar vienu reizi būs par maz – ieteicamais kurss ir vismaz 10 reizes.

    «Katrai šādai procedūrai būtu jādod reāls rezultāts vismaz pēc otrās reizes. Ja rezultātu nav, metode ir jāmaina.

    Tāpēc visdrošāk doties pie speciālista uz konsultāciju, lai saņemtu konkrētus ieteikumus. Iespējams, būs vajadzīgs komplekss risinājums, kas ietvers sevī gan aparātprocedūras, gan masāžas, gan fiziskās aktivitātes,» stāsta Sandra Vizule.

    «Protams, procedūras, izmantojot modernās aparāttehnoloģijas, nav lēts prieks, bet daudzos gadījumos tiešām ir vērts tievējot tās pielietot. Sievietes nereti daudz laika un enerģijas velta, lai uzlabotu savu problēmzonu izskatu –vēlas panākt, lai augšstilbi būtu slaidāki, grib atbrīvoties no dubultzoda vai riepiņas uz vēdera, taču, pat ieturot stingras diētas, problēmzonās nekas nemainās. Aparāttehnoloģijas veiksmīgi palīdz šīs problēmas risināt.»

    Efektīva ir limfodrenāža, kas palīdz izvadīt sārņus un toksīnus – pēc novājēšanas procesa tie ir sakrājušies organismā un bremzē ādas atjaunošanos, kā arī pasliktina pašsajūtu. Ādas savilkšanai noder arī vecā labā vakuummasāža, jo tā veicina ādas labāku apasiņošanu un šūnu atjaunošanos. Palīdz arī dažādas mikrostrāvu procedūras, tāpat arī procedūras, ko veic ar ultraskaņas un radiofrekvenču aparātiem.

    «Paralēli procedūrām sava organisma labā daudz varam darīt arī pašas mājas apstākļos. Piemēram, divas reizes dienā uz problēmzonām uzklāt sildošu krēmu. Pirms to darīt, vajadzētu ādu pamasēt ar frotē cimdiņu, lai tā kļūst viegli sārta. Iedarbīgi ir arī krēmi ar aļģēm. Tikai svarīgi atcerēties – ja runa ir par mājas procedūrām, atslēgas vārds ir regularitāte,» uzsver Sandra Vizule.

    Un, protams, kustības. Vislabākā būtu individuāla vingrošana, jo katra pareizi veikta kustība organismā palaiž kompleksu reakciju, kā rezultātā uzlabojas apasiņošana, aktīvāk sāk dalīties šūnas un audi reāli kļūst jaunāki un elastīgāki. Mēs jau neko nevaram izveidot mākslīgi – aparātu procedūras, masāžas, krēmi, vingrojumi – tas viss tikai stimulē tās labās lietas, kas dotas no dabas, pēc tam organisms darbojas pats, un rezultātā ir jūtami uzlabojumi.

    Vai palīdzēs šarko duša?

    Bez sausajām metodēm ir arī mitrās metodes – zemūdens masāža un šarko duša. Pirmajā variantā cilvēks atrodas vannā, kur viņa ķermenis tiek masēts ar triju atmosfēru strūklaku pa masāžas līnijām. Otrajā variantā cilvēks stāv pretim sienai un arī tiek masēts ar tikpat stipru – triju atmosfēru spiediena – strūklu.

    Ūdens temperatūru katrs var izvēlēties pēc savas patikas – siltāku vai vēsāku. Ir arī trešais variants – skotu duša, kad masāža notiek pamīšus ar divām ūdens pistolēm, – vienā ūdens temperatūra ir vēsāka, otrā – siltāka, un šis kontrasts vēl jo vairāk veicina ādas elasticitātes atjaunošanos. Ūdensdziedniecība turklāt ir ļoti patīkama, jo mazina stresu, līdz ar to uzlabojas ne tikai ādas, bet arī psihoemocionālais stāvoklis.

    Arī mājas apstākļos vērts stiprināt savu ādu, veicot kontrasta dušas, – protams, tas jādara saprāta robežās. Tāda duša veicina labāku ādas apasiņošanu, palīdzot tai atgūt tik nepieciešamo tonusu.

    Svarīgi!

    Neaizmirsti vienmēr pēc ūdens procedūrām ādu pabarot!

    Kad jāguļas zem skalpeļa

    Problēmas, kas rodas, strauji novājējot, dažkārt var būt pat tik lielas, ka palīdzēt var tikai ķirurģiska iejaukšanās. Ļoti uzskatāmi to varēsim vērot TV3 šovā Operācija. Jaunā dzīve – tā dalībnieks Renārs tievējot bija zaudējis apmēram 50 kilogramus, un liekā āda uz vēdera viņam nokarājās kā milzīgs priekšauts.

    Renārs stāsta, ka liekais svars viņam bija krājies gadiem – pārmērīgu ēšanu Renārs izmantojis kā vairogu pret visām dzīves netaisnībām un nebūšanām, un vēl arī smagās bērnības atmiņas, kas saistītas ar ilgstošu nabadzību un postu… Renārs pats atzīst, ka šie nomestie kilogrami no viņa prasījuši milzīgu gribasspēku un dzelžainu disciplīnu un, visticamāk, šajā procesā arī norūdīts raksturs. Diemžēl prieks un gandarījums par rezultātu nav tāds, kā cerēts – liekā āda uz vēdera ne tikai bojā izskatu, bet arī rada milzīgu diskomforta sajūtu.

    Komentē plastikas ķirurgs, medicīnas zinātņu doktors Eduards Jurševics, kurš operēja Renāru: «Atbrīvojoties no tik daudziem kilogramiem, Renārs jau bija paveicis milzīgu darbu, taču saviem spēkiem sasniegt vairāk viņam diez vai izdotos, – svara pieauguma dēļ ādu bija sabojājušas strijas, kas neļāva tai vairs sarauties.  Ja ir tik liels svara pieaugums kā Renāram, bieži vien veidojas vēdera muskuļu diastāze, un arī to ir nepieciešams novērst.  Vienīgais risinājums šādā situācijā ir abdominoplastika.»

    Tā ir kompleksa operācija, kuras laikā atjauno sākotnējo vēdera muskuļa reljefu, noņem lieko ādu un taukaudus. Vispirms veic griezumu ap nabu, jo tai ir jāpaliek savā vietā, tad seko griezums vēdera lejasdaļā, kur sākas apmatojums, visa liekā āda, sākot no krūškurvja, tiek nostiepta uz leju, kur to nogriež un piešuj. Ādā izveido jaunu vietu nabai, kur tā tiek piešūta. Divas nedēļas pēc operācijas no šuves izņem diegus, vēl mēnesi ap vēderu ir jānēsā josta, un pēc trim mēnešiem cilvēks pakāpeniski var atgriezties savā ikdienas dzīvē.

    Ap nabu un griezuma vietā saglabājas rēta, taču pēc pusgada tā jau sāk balēt un pēc gada redzama vairs tikai tieva svītriņa.

    «Ar šīs operācijas palīdzību, atjaunojot muskuļu karkasu, mēs panākam, ka vēders izskatās gluds un līdzens un tāds tas paliks. Šādu operāciju cilvēks var veikt tikai reizi mūžā,» uzsver ārsts Eduards Jurševics.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē