• Superprodukts – kaņepes

    Kaņepes
    Ilze Olšteina
    28. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Noslēgumam tuvojas mūsu vietējo sējas kaņepju (cannabis sativa) audzēšanas cikls, kas ilgst no maija sākuma līdz septembra beigām. Ir īstais laiks ēst svaigi vāktās sēklas un to produktus, ko mūsu ražotāji piedāvā tirdziņos un arī dažos veikalos. Kas kaņepēs tik brīnišķīgs, stāsta dietoloģe Laila Meija un pētniece Ilga Gedrovica.

    Kas brīnišķīgs kaņepēs?

    1. labums

    Iespējams, mazina sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta un ļaundabīgo audzēju risku. Palīdz mazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni.

    Visā Rietumu pasaulē aktualitāte numur viens veselības aprūpes jomā ir tas, ka pieaug saslimstība ar sirds un asinsvadu slimībām, cukura diabētu un vēzi. Viens no iespējamiem cēloņiem ir uzturs, kurā neproporcionāli daudz ir omega 6 taukskābju, bet par maz omega 3 taukskābju. Nereti konstatē pat šādu proporciju: 10–12 (omega 6) pret 1 (omega 3). Tas tāpēc, ka Rietumu cilvēka ēdienkartē bieži dominē produkti, kuriem ir ļoti augsts omega 6 saturs: kukurūza, saulespuķu un vīnogu kauliņu eļļa.

    Šāds uzturs veicina aptaukošanos un hroniskus iekaisuma procesus organismā.

    Jā, arī aptaukošanās uzskatāma par hronisku iekaisuma stāvokli, jo pētījumi rāda, ka cilvēkiem, kam ir liekais svars, iekaisuma mediatori vienmēr ir paaugstināti. Tas nozīmē, ka ir nevis kāds akūts iekaisums, bet hroniskas vielmaiņas izmaiņas.

    Pierādīts, ka ar uztura maiņu var veiksmīgi ietekmēt tieši omega 6 un omega 3 attiecības. Kaņepju sēklu eļļā ir vairāk nekā 80 % polinepiesātināto taukskābju, tā ir bagātīgs linolskābes (omega 6), un alfa-linolēnskābes (omega 3) avots, kur proporcija ir 2:1 vai vismaz 3:1, kas tiek uzskatīta par optimālu cilvēka veselībai. Kaņepēs ir arī omega 9 taukskābes.

    Turklāt gan sirds asinsvadu, gan cukura diabēta, gan ļaundabīgo audzēju ārstēšanas vadlīnijās pēdējā laikā arvien vairāk uzsver, ka olbaltumvielu uzņemšana jābalsta uz augu valsts produktiem.

    Un no tiem, kas bagāti ar olbaltumvielām, omega 3 taukskābes gana daudz ir linsēklās, kaņepju sēklās, valriekstos, ķirbju sēklās.

    Lobītām kaņepju sēklām ir zems glikēmiskais indekss, tāpēc tās ir visādā ziņā labs produkts cukura diabēta slimniekiem. Sēklas satur maz ogļhidrātu, bet ir bagātas ar uzturvielām, kas palīdz mazināt cukura līmeni asinīs.

    Mazināt asinsspiedienu un holesterīna līmeni palīdz ne tikai augstais neaizvietojamo omega 6 un omega 3 taukskābju, bet arī fitosterīnu daudzums kaņepju produktos, kā arī īpašs peptīds (olbaltumvielas daļa), kas tieši iedarbojas uz paaugstinātu asinsspiedienu.

    Taču pagaidām pret visiem šiem labumiem cilvēka veselībai tieši no kaņepēm jāizturas piesardzīgi, bet cerīgi.

    Jo medicīnas pētījumos kaņepes iekļautas gana reti, pētījumu bāze nav pietiekama. Lielākā daļa no tiem veikti ar dzīvniekiem. Jā, kaņepju sēklu pozitīvās iedarbības potenciāls ir konstatēts, un ir cerība, ka cilvēkiem būs līdzīgi efekti.

    2. labums

    Dod spēku un enerģiju, veicina koncentrēšanās spējas.

    Kaņepju sēklas ir bagāts olbaltumvielu avots, tās satur ievērojami vairāk olbaltumvielu nekā citas sēklas, un pat izspiestas, maltas kaņepju sēklas ir gandrīz pilnvērtīgs olbaltums (izņemot vienu – tās nesatur lizīnu). Visvairāk – tādas svarīgas aminoskābes kā glutamīnskābe, arginīns, asparagīnskābe un leicīns.

    Kaņepju olbaltumvielas satur globulīnu (edestīnu) un albumīnu, kas organismā uzsūcas patiešām ļoti efektīvi, salīdzinot ar citām augu valsts olbaltumvielām.

    3. labums

    Palīdz stiprināt imunitāti, uzlabo ādas stāvokli.

    Kaņepju sēklas īpaši iesaka lietot, ja kādas hroniskas slimības dēļ ir novājināta imūnsistēma. Imunitāti ietekmē viss kaņepju sēklu sastāvs kopumā, īpaši jau kā neaizstājamo taukskābju avots, kas jāuzņem ar uzturu, jo organismā tās neveidojas. Šīs garās ķēdes polinepiesātinātās taukskābes noder par imūnsistēmas celtniecības materiālu, kas rudenī sevišķi aktuāli! Pētīta arī pretmikrobu iedarbība.

    Taču jāuzsver, ka kaņepju sēklās ir daudz antioksidantu, kas gan labvēlīgi ietekmē veselību kopumā, gan nostiprina imunitāti.

    Patiešām lielā daudzumā ir E vitamīns, kas ir ļoti spēcīgs antioksidants. Tas palīdz uzlabot ādas un gļotādu stāvokli.

    Kaņepju sēklās esošā gamma-linolēnskābe piepalīdz, ja ir neirodermīts, bet stearidonskābe un gamma-linolēnskābe kopā var atvieglot atopiskā dermatīta un citu ādas slimību izpausmes. Tā uzlabo arī ādas elastību. Vēl gamma-linolēnskābe aktivizē kalcija uzsūkšanos no zarnu trakta, stiprinot kaulu sistēmu, matus un nagus.

    Kaņepju sēklās ir arī magnijs – kauliem, nervu sistēmai, asinspiediena regulēšanai.

    4. labums

    Palīdz pret locītavu iekaisumu, regulē hormonus.

    Protams, ja locītavas sāp nodiluma dēļ, kaņepes nemazinās nodiluma pakāpi. Bet katrai sāpīgajai locītavai apkārtējos audos ir iekaisuma process, ko var pieslāpēt arī ar uzturu. Un tieši locītavu veselībai īpaši svarīgi, lai cilvēks pietiekamā daudzumā lietotu labas taukvielas. Laba izvēle ir gan olīveļļa, kurā ir mononepiesātinātās taukskābes, gan kaņepju eļļa, kurā, kā jau minēts, optimālā proporcijā ir polinepiesātinātās taukskābes. Organismam tās visas nepieciešamas. Jo par hroniskiem iekaisumiem atbildīgie mediatori ir atkarīgi arī no tauku vielmaiņas procesa.

    Jā, arī tiem, kam jāmazina svars, taukvielas ir jālieto katru dienu!

    Bet viņiem īpaši svarīgi, lai tās ir tikai kvalitatīvas augu valsts taukvielas.

    Gamma-linolēnskābi organisms tiešā veidā pārveido bioloģiski aktīvās vielās – prostaglandīnos, kuriem ir atšķirīga iedarbība. Ir tādi, kas iekaisuma procesus veicina, ir tādi, kas – mazina. Kaņepes veicina to prostaglandīnu darbību, kas mazina iekaisuma procesus.

    Daudzas aktīvās vielas piedalās arī vielmaiņas un hormonālās sistēmas regulēšanā. Tāpēc kaņepes var palīdzēt arī sievietēm, kurām ir problēmas ar mēnešreizēm, kā arī premenstruālā sindroma traucējošo izpausmju mazināšanai. Vēl – nomierina.

    5. labums

    Palīdz pret aizcietējumiem un svara kontrolei.

    Kaņepēs ir šķiedrvielas, tiesa, ne tik daudz kā citās sēklās un riekstos. Vēdera iziešanas regulēšanai jālieto attīrītas sēklas vai produkti, kas top pēc to izspiešanas. Šķiedrvielas, protams, arī palīdz imunitātes stiprināšanai, palēnina glikozes uzsūkšanos un kuņģa iztukšošanos, kas savukārt uzlabo gremošanas sistēmas darbību, insulīna rezistenci.

    Pētījumi liecina, ka, ēdot produktus ar augstu nešķīstošo šķiedrvielu saturu, mazinās resnās zarnas vēža attīstības risks. Turklāt šie produkti palīdz kontrolēt svaru.

    Kā apēst kaņepes

    • Lobītas jeb attīrītas sēklas ir veselas negrauzdētas sēklas bez apvalka, kas ir lielisks olbaltumvielu un eļļas avots, sēklu iekšējā daļa ir mīksta. Diemžēl kaņepēs esošās vērtīgās olbaltumvielas ir termonestabilas, tāpēc, domājot par veselību, sēklas nevajag karsēt, grauzdēt augstā temperatūrā!
    • Kaņepju sēklas lieto arī diedzētas (kā visus dīgstus), bet svaigas kaņepju lapas var likt klāt lapu un dārzeņu salātiem.
    • Nopērkams kaņepju olbaltumvielu pulveris jeb milti ir vienkāršs veids, kā papildus uzņemt olbaltumvielas un šķiedrvielas, tam ir ļoti augsta uzturvērtība. Bet arī rupji maltās sēklas var bērt klāt dažādiem ēdieniem: omletēm, zupām, kartupeļiem, salātiem, maizītēm, kūciņām. Svarīgi – maltas, negrauzdētas sēklas.
    • Daudziem garšo nelobītas grauzdētas sēklas. Un tā arī mūsu senči gatavoja kaņepes – veselas grauzdēja, pēc tam grūda, berza, mala. Tomēr grauzdējot jebkurā produktā paaugstinās kancerogēno vielu daudzums. Turklāt karstumā iet bojā daudz vērtīgu vielu. Ja gribi šādas, pērc veselas nelobītas sēklas un grauzdē pati, bet – ļoti, ļoti minimāli.
    • Kaņepju pienu pēc senču metodes gatavo, piestā sagrūstām kaņepēm pievienojot karstu ūdeni un samaisot, tad tas ir balts padzēriens. Otrs (vērtīgās uzturvielas saudzējošāks) veids: kaņepju sēklas (var izmantot arī lobītas kaņepju sēklas) aplej ar aukstu ūdeni un atstāj izmērcēties, tad masu sablendē un izkāš, atdalot pienu un kaņepju spiedpaliekas.
    • Kaņepju tēja pagaidām Latvijā reti pieejama, taču daži ražotāji šobrīd apgūst fermentēšanas procesu, drīz būs veikalos!
    • Kaņepju staks ir tradicionāla vērtība. Graužot veselas sēklas, organisms no kaņepēm paņems mazāk labuma. Olbaltumvielas uzsūksies gan un šķiedrvielas arī tiks vēderā, bet taukvielas – mazāk. Sastampājot veselas kaņepju sēklas piestā vai tās saberžot, samaļot, biopieejamība būs daudz labāka. Bet uzturvērtība augstāka, ja grūdīsi negrauzdētas sēklas.
    • Kaņepju eļļai jābūt auksti spiestai. Pēc eļļas izspiešanas uzreiz sākas oksidācijas process, tāpēc kaņepju eļļu vēlams izmantot trīs mēnešu laikā. Eļļa jāglabā vēsā vietā un tumšā traukā. Pēc atvēršanas – tikai ledusskapī! Parasti iesaka lietot pa vienai ēdamkarotei dienā, pievienojot salātiem, biezzupām, putrām. Kaņepju eļļu nedrīkst karsēt, tā nav domāta cepšanai! Jauns produkts ir kapsulas, kurs satur kaņepju eļļu, kas iegūta ar aukstās spiešanas metodi, saglabājot augstvērtīgo produkta sastāvu un bioloģisko vērtību.

    Ilgas Gedrovicas superrecepte

    Kaņepju krekeri

    Man garšo kaņepju piens, bet vīram un bērniem – kaņepju krekeri, kurus gatavoju no kaņepju spiedpaliekām, kas paliek pāri pēc piena pagatavošanas.

    Recepte: spiedpaliekām pievienoju nedaudz kaņepju vai olīveļļu, šķipsniņu sāls un kviešu miltus tik daudz, lai veidojas viendabīga mīkla. To izrullēju plānā kārtā, sagriežu sloksnītēs, kārtoju uz pannas. Tad lieku cepties cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 12 minūtes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē