• Smērēšanās starp mēnešreizēm: ko tas nozīmē?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    1. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Smērēšanās jeb nelieli asins izdalījumi starp mēnešreizēm nav ierasta parādība. Tas norāda, ka kaut kas nav kārtībā, un vajadzētu doties pie speciālista – ginekologa.

    Lasītājas jautājums: Man ir 35 gadi. Pēdējā laikā mēnešreizes it kā beidzas, taču pēc tam vismaz nedēļu ir asiņaini brūngani izdalījumi – nelieli, bet traucējoši. Vai šāda smērēšanās ir normāla? Nekādu citu sūdzību man nav. Par ko tā varētu liecināt?

    Atbild sieviešu ārste Vēsma Kažociņa, ginekoloģe privātpraksē.

    Kad manas pacientes saka pēdējā laikā, vienmēr prasu, kas, viņuprāt, ir pēdējais laiks – mēnesis, gads vai cits laika periods. Pastāvīga un ilgstoša smērēšanās gadiem ilgi var būt saistīta ar nepareizu dzemdes guļu, piemēram, ja dzemde ir izteikti saliekta uz priekšu vai mugurpusi, jo šāds novietojums traucē dzemdei attīrīties.

    Taču, ja agrāk tā nav bijis, smērēšanos noteikti nevar uzskatīt par normālu, un tas ir signāls ginekologa apmeklējumam.

    Noteikti būtu jādodas pie ginekologa, jāveic ultrasonogrāfija un dzemdes kakla uztriepes citoloģiskā analīze. Ilgstoša smērēšanās varētu liecināt par dzemdes polipu, dzemdes adenomiozi, submukozu miomas mezglu. Negribu biedēt, bet tikpat labi tas varētu būt vēl ļaunākas diagnozes simptoms.

    Nopietns signāls ir arī rozīgu vai brūnganu asiņainu izdalījumu parādīšanās cikla vidū, kas var liecināt par endometrija vēzi. Taču, protams, ne vienmēr smērējumi nozīmē visļaunāko. Tie var būt arī no dzemdes kakla, ja tajā plīsis kāds asinsvadiņš, vai citu iemeslu dēļ, tomēr pat nelielus asiņainus izdalījumus nelaikā nevajadzētu atstāt bez ievērības, jo tas var būt arī nopietns simptoms.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē