• Sekss mēnešreižu laikā – jā vai nē?

    Slimības
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    23. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Sieviešu vakara pasēdēšanā, protams, neiztiek arī bez pikantākām sarunām, un draudzene pastāsta, cik brīnišķīga viņai bijusi mīlēšanās kritiskajās dienās. Vai tiešām sekss mēnešreižu laikā ir vēlams un kādas tam var būt sekas, stāsta ginekoloģe, seksoloģe un dzemdību speciāliste Aija Tula-Rijkure.

    Divi svarīgi nē!

    Sekss menstruāciju laikā nav pieņemams divu sievietes veselībai tik ļoti būtisku iemeslu dēļ.

    Pirmkārt, tur, kur ir asinis, vairojas infekcijas. Baktērijas dzīvo visur, arī mūsu dzimumorgānos, īpaši, ja higiēna nav pietiekami augstā līmenī, tāpēc mēnešreižu laikā tai jāpievērš vēl lielāka uzmanība nekā ikdienā. Baktērijas var būt normālā vai palielinātā daudzumā, tās var būt neitrālas, labas un sliktas jeb patogēnas baktērijas.

    Asiņaina vide patogēnajām baktērijām ir lieliska barotne, kur vairoties, un, ja vēl tur ierodas partneris ar savām baktērijām, tad baktēriju ballīte var sākties!

    Sekss mēnešreižu laikā var veicināt gan olnīcu, gan urīnizvadkanāla, gan vēdera plēves un citus iekaisumus, kā arī palielināt risku inficēties ar seksuāli transmisīvajām slimībām. Arī savā darba praksē ik pa laikam sastopu meitenes un sievietes, kas saslimušas pēc seksa mēnešreižu laikā.

    Otrkārt, lai gan tas vēl nav pilnībā pierādīts, pastāv teorija, ka sekss mēnešreižu laikā palielina endometriozes attīstības risku. Dzemdes iekšējo sieniņu audus, kas ik mēnesi noārdās, radot menstruālo asiņošanu, sauc par endometriju. Endometrioze rodas tad, ja šī gļotāda nevis noārdās, bet aizceļo un apmetas tur, kur tai nevajadzētu būt.

    Uzskata, ka, mīlējoties mēnešreižu laikā un dzemdei kontrahējoties, pastāv daudz lielāka iespēja gļotādai aizceļot uz citu vietu.

    Kad ir nākamā asiņošana, tā jau ir spēcīgāka un sāpīgāka, un šādā veidā izveidojas endometriozes perēkļi. Bet pēc tam endometrioze var radīt virkni citu veselības problēmu – līdz pat neauglībai.

    Efektīva kontracepcija?

    Diemžēl diezgan daudzi joprojām uzskata, ka sekss mēnešreižu laikā pasargā no iespējas palikt stāvoklī un var aizstāt kontracepciju: nav jāizsargājas, nav jālieto kontracepcijas tabletes, nav jāizdod nauda par prezervatīviem. Brīnišķīgi, vai ne? Taču tā domāt ir vislielākā kļūda!

    Pirmkārt, vai tās vispār ir mēnešreizes, īpaši sievietēm, kurām tās ir neregulāras. Proti, bieži vien sievietēm mēdz būt tā saucamie spotingi jeb smērēšanās menstruālā cikla vidū, ko kļūdaini uzskata par mēnešreizēm.

    Tās nav mēnešreizes, bet gan visīstākā ovulācija un iespēja palikt stāvoklī!

    Otrs – apaugļošanās ne vienmēr notiek tā, kā teorētiski pieņemts domāt. Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem tikai apmēram 12 procentiem sieviešu grūtniecība iestājas aprēķinātajā ovulācijas laikā, kas vidēji ir ap 12.–16. cikla dienu. Izrādās, aptuveni 80 procentiem sieviešu olšūna apaugļojas un iekārtojas dzemdes gļotādā pavisam citā laikā.

    Trešais svarīgais aspekts – spermatozoīds var izdzīvot piecas un reizēm pat septiņas diennaktis.

    Piemēram, sieviete asiņo vidēji sešas septiņas dienas, vēl mēnešreižu laikā viņa mīlējas, bet spermatozoīdi viņas ķermenī izdzīvo piecas dienas un pēc tam sievieti apaugļo. Tieši uz 12. dienu, tieši uz ovulāciju! Ne mazāk svarīgi, ka katrai sievietei ovulācija notiek atšķirīgi, tā var būt ātrāk un var būt vēlāk. Tādējādi seksu menstruāciju laikā nekādā ziņā nedrīkst uzskatīt par izsargāšanās metodi!

    Vai tomēr ir arī kāds pluss?

    Seksa padomdevēji, kuri iesaka mīlēties šajā laikā, lielākoties to pamato ar diviem ieguvumiem: sekss menstruāciju laikā samazina mēnešreižu sāpes un asiņošanu, kā arī palielina iespēju gūt galvu reibinošu orgasmu. Otrajam var piekrist, jo es arī sievietēm, kuras nespēj uzbudināties vai kurām ļoti grūti sasniegt orgasmu, vai kurām mēdz būt sausa maksts, rekomendēju mīlēties, taču – īsi pirms mēnešreizēm, kad tās tik tikko sāk sākties un izpaužas kā neliela smērēšanās, ar rozīgiem izdalījumiem. Bet tas ir kaut kas pavisam cits nekā īstā menstruālā asiņošana! Arī niecīgas smērēšanās sākumā maksts piebriest, kļūst šaurāka, jutīgāka un labāk mitrināta, kas palielina iespēju gūt orgasmu.

    Šis ir arī patiešām drošs periods, kad neiestāsies grūtniecība, taču tas šo nodarbi tik un tā neattaisno tieši infekciju riska dēļ.

    Īsti nepiekrītu, ka sekss mēnešreižu laikā mazina sāpes – tas ir diskutabls jautājums. Daļai sieviešu var gadīties tieši pretēji, un sāpes pēc tam tikai palielināsies un pat saasināsies, atkal pakļaujot sievieti iekaisuma riskam. 

    Visiem, kam vēlme mīlēties mēnešreižu laikā ir ļoti izteikta, noteikti jālieto prezervatīvs, lai izsargātos no infekcijām, un jāievēro higiēna. Turklāt abiem!

    Citāds viedoklis

    Ginekoloģe Daiga Baranovska: neiesaku, bet neesmu arī kategoriski pret!

    – Neesmu kategoriski pret! Ja nu akurāt tāda situācija izveidojusies, sekss mēnešreižu laikā nav aizliegts, bet tas nav arī tas, uz ko ikdienā vajadzētu koncentrēties. Kāds to nedarīs nekad un nevienā situācijā, bet cits to darīs, par spīti tam, ko saka apkārtējie, tāpēc, lai gan es nerekomendēju seksu šajā laikā, es arī neesmu kategoriski pret.

    Drīzāk aicināšu pārdomāt, vai tiešām ar to jānodarbojas šajās dienās, vai visi apstākļi tam ir piemēroti un vai ievēro nepieciešamo higiēnu un piesardzību.

    Ieteikt konkrētas mēnešreižu dienas, kurās pastāv mazāks infekciju risks, nevaru, taču – jo mazāka asiņošana, jo mazākas problēmas. Parasti iekaisums nesākas nākamajā dienā, bet pēc divām, trim vai piecām dienām, kā nu kurai, un bieži vien nemaz nevar precīzi pateikt, ka to izraisījis sekss mēnešreižu laikā. Lielākoties, ja kāda saslimst, viņa to vairāk saista ar partneri un aizdomām, ka viņš ir bijis slims.

    Runājot par nosacītajiem ieguvumiem, piekrītu, ka var būt spēcīgāks orgasms, jo šajās dienās sievietei mainās asinsrite, uzlabojas mitrums un jutīgums. Taču tam, ka sekss mēnešreižu laikā pavājina asiņošanu un mazina sāpes, pilnībā nevaru piekrist, jo tā var būt, bet var arī nebūt, līdz ar to sekss šai laikā noteikti nav ārstniecības metode. Protams, ja sieviete ir nosacīti vesela un ja partneris ir vesels, viņiem neviens nevar liegt mīlēties un gūt spēcīgus orgasmus.

    Jāatceras, ka dzimumdzīve menstruāciju laikā var veicināt asinsrites atpakaļejošu plūsmu caur olvadiem, līdz ar to var paaugstināties endometriozes risks.

    Jā, ir zinātnieki, kas šo saistību nesaskata, un arī pētījumos tā pilnībā nav pierādīta, tomēr ir gadījumi, kas šo saistību apliecina. Kopumā endometriozei ir vismaz deviņas izcelsmes teorijas, līdz ar to grūti pateikt, vai tā šai sievietei būs vai nebūs, vai viņai ir ģenētisks defekts un sekss tikai lieki provocēs slimību. Īpaši tas attiecas uz jaunām sievietēm, kurām līdz smagām klīniskām izpausmēm nav nonākts un kuras nemaz par to neiedomājas, līdz jau parādās endometriozes izpausmes, kad jau ir par vēlu. Tāpēc vienmēr ir jautājums, vai šo risku vajag provocēt.

    Stabilās attiecībās un laulībā var gadīties visādi un var pieļaut arī saprātīgas atkāpes, taču, ja ir mazāk zināms partneris, pastāv daudz augstāks iekaisuma risks, jo baktērijām visi asinsvadi vaļā un ceļi brīvi, lai tās tiktu ne tikai līdz pusītei, bet arī līdz galam, un tad iedzīvoties ne tikai iekaisumā, bet arī seksuāli transmisīvās slimībās ir vieglāk par vieglu.

    Tāpēc ar mazāk zināmu partneri vienmēr jālieto prezervatīvs, bet šajā gadījumā vēl jo vairāk! 

    Kā sievietei, tā vīrietim, mīlējoties mēnešreižu laikā, jāievēro higiēnas noteikumi. Gan pirms, gan pēc dzimumakta noteikti vajadzētu ieiet dušā (daļa pāru šajās dienā arī mīlējas dušā).

    Kontracepcijas metode tā noteikti nav, jo grūtniecība mēdz iestāties jebkad – dāmas paliek stāvoklī gan pirms, gan pēc mēnešreizēm, gan to laikā. Mēdz būt sievietes, kurām ir divas ovulācijas vienā ciklā, tāpēc to nevar prognozēt un seksu mēnešreižu laikā noteikti nedrīkst uzskatīt par izsargāšanās veidu.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē