• Saldū pacienti starp procedūrām klausās romānus

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    «Gulēšana slimnīcā nevienam nav patīkama, bet aizvadītajā Covid-19 pandēmijā ar ilgstošu karantīnu biežāk nekā agrāk redzējām, ka pacienti cieš ne tikai no slimības, bet arī no grūtsirdības,» Saldus medicīnas centra galvenā māsa Daiga Grinšpona stāsta par problēmu, kuras risinājumu meklēja nodibinājums Saldus medicīnas centra atbalsta fonds. Stāsta laikraksts Saldus Zeme.

    Saldus medicīnas centra aprūpes nodaļas pacientiem pieejama audiobibliotēka

    Tas nozīmē, ka slimnieki var izvēlēties kādu no 20 patlaban pieejamiem literāru darbu audioierakstiem, saņemt audioatskaņotāju un austiņas un no ārstēšanās procedūrām brīvajā laikā pievērsties sižetiem, kuri tālu no slimnīcas un slimībām. Piemēram, sekot līdzi Džeroma K. Džeroma vai Agatas Kristi varoņu piedzīvojumiem, iepazīt aktrises Ilzes Vazdikas, Mirdzas Martinsones vai daktera Anatolija Danilāna biogrāfiju vai varbūt paklausīties Bībeles gudrībās.

    Audiobibliotēka par SIA SCHWENK Latvija projektu konkursā iegūtu finansējumu tapusi sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību, kam ir liela pieredze vides pieejamības nodrošināšanā cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

    Pirmkārt, projekta īstenotājs LNB Tiflotehnikas nodaļā iegādājās Lielbritānijā ražotus atskaņotājus Roberts ar kontrastainu, izteiksmīgu dizainu un lielām pogām, ko viegli ieraudzīt un sataustīt. Otrkārt, SMC atbalsta fonds kļuva par Latvijas Neredzīgo bibliotēkas abonentu – tas nozīmē unikālu iespēju aprūpes nodaļas pacientiem piekļūt vairāku tūkstošu vienību lielam audioierakstu krājumam, kas ar valsts finansējumu tapis tādu cilvēku ērtībām, kuri redzes vai funkcionālu traucējumu vai citu objektīvu iemeslu dēļ nevar lasīt grāmatas parastā formātā.

    Nodrošināts, ka pacienti audioierakstus var klausīties austiņās, netraucējot citam citu. Taču, ja gaume sakrīt, palātas kaimiņi var rīkot kopīgu kultūras pasākumu.

    Aprūpes nodaļas kolektīvam projekts sagādā gan papildu rūpes, gan gandarījumu. Medicīnas māsas un viņu palīdzes iepazīstina pacientus ar audiobibliotēkas piedāvājumu, atnes nepieciešamo aprīkojumu, ierāda, kā rīkoties ar to, kā arī reģistrē lietotājus. Gandarījums ir tad, ja redz pacientus nevis skumstam un garlaikojamies, bet iegrimušus aizrautīgā sižetā. Māsas jau spriež par to, kādi ieraksti varētu mazināt trauksmi un uzlabot noskaņojumu pacientiem, kuru garīgā veselība ir par vāju teksta uztveršanai. Varbūt pietiek dzirdēt rāmu aktiera balsi, vai varbūt noder, piemēram, dabas skaņas? Saskaņā ar līgumu audiobibliotēkas saturu mainīs ik pēc diviem mēnešiem, tātad nākamajā audiobibliotēkas repertuārā būs iekļauti arī viņu priekšlikumi un pacientu vēlmes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē