• Pret klepu – bez aptieku zālēm

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    14. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Africa Studio/Shutterstock.com
    ​​​​​​​Lai izārstētu klepu, nav nepieciešams tūdaļ ķerties pie stipras iedarbības medikamentiem. Ir vairāki labi tautas līdzekļi – pamēģini tos!

    10 veidi, kā sev palīdzēt, ja sākas klepus

    • Lavandas komprese – nomierina klepu un uzlabo pašsajūtu.

    Uz sasildīta kokvilnas dvieļa uzpilini dažus pilienus lavandas eļļas un liec kā kompresi uz krūtīm. Apsaitē ar lakatu vai sasedzies ar segu. Turi kaut visu nakti.

    • Kartupeļu komprese – laba alternatīva sinepju plāksteriem.

    Novāri un sastampā 4–6 vidējus kartupeļus. Ņem kokvilnas dvieli, tam vidū ieklāj plēvi, uz tās liec kartupeļu masu un ietin dvielī. Kad masa padzisusi un vairs nededzina ādu, uzklāj uz krūtīm vai ap kaklu un nofiksē ar šalli. Turi, kamēr jūtams siltums.  

    • Piparu sūkājamās konfektes – efektīvi palīdz uz brīdi nomākt klepu.

    Samal dzirnaviņās melnos piparus ar ķimenēm, pievieno medu un drusciņu sāls un izveido mazas bumbiņas. Sūkā tās, līdz pāriet vēlme klepot. Variants: sajauc tējkaroti medus ar šķipsniņu melno piparu, sāli un uzzied svaiga citrona šķēlei. Liec to uz mēles un sūkā.  

    • Sīpolu tēja – palīdz atklepot.

    Sīpolus sagriez plānās šķēlēs un vāri uz lēnas uguns piecas minūtes puslitrā ūdens. Izkās, saldini ar medu. Dzer 3–4 krūzes dienā pēc iespējas siltāku.

    • Mandeļu pasta – mazina klepu un uzlabo pašsajūtu.

    Pa nakti izmērcē mandeles ūdenī, nolobi brūno mizu. Saspied mandeles viendabīgā masā. Pievieno drusciņu sviesta un cukura. Lieto pa pustējkarotei divas reizes dienā – no rīta un vakarā. 

    • Medus ar kanēli vai kurkumu – palīdz cīnīties ar elpceļu baktērijām, kas izraisa klepu.

    Pustējkaroti medus pārkaisi ar kanēli vai kurkumas pulveri, jebkuriem pipariem un lēni nosūkā, atkārto 2–3 reizes dienā. Variants: pirms gulētiešanas tējkarotē medus iepilini dažus pilienus degvīna vai brendija un lēni nosūkā.  

    • Ķiploki ar citronu un medu – palīdz paplašināt bronhus un veicina krēpu šķidrināšanu.  

    Samaisi sasmalcinātus ķiplokus vai sīpolus ar medu un tējkaroti citrona sulas vai ābolu etiķa. Neparasti spēcīga trijotne, kas specifiski stimulē imunitāti. Lieto 3–5 ēdamkarotes dienā. 

    • Ingvers – sasilda, uzmundrina un arī šķīdina krēpas.

    Klepus pastilu vietā košļā un sūkā ingvera gabaliņus. Lieliska ir arī klasiskā tēja – sagriez ingveru šķēlēs, liec verdošā ūdenī un karsē 15 minūtes. Dzer ar medu un citronu. Ingveru vari pievienot arī visām citām tējām, ko dzer.

    • Vīnogas un rozīnes – dabiski stimulē atkrēpošanu.

    Ēd svaigas vīnogas, dzer siltu vīnogu sulu, pievienojot tai tējkaroti medus. Vai pagatavo rozīņu pastu: izmērcē 100 g rozīņu ūdenī, pievieno 100 g cukura un karsē uz lēnas uguns, kamēr iegūta mērcei līdzīga konsistence. Lieto katru vakaru pirms gulētiešanas pa ēdamkarotei. 

    • Alveja ar medu – palīdz pret sausu klepu.

    Alvejas mīkstumu un medu sajauc vienādās daļās. Šo maisījumu pa tējkarotei pievieno zāļu tējai. Alveja mīkstina, dziedē sakairinātos un sāpīgos kakla audus, bet medus tonizē imūnsistēmu.

    Svarīgi! Ja klepus pēc nedēļas nekļūst mazāks, tad gan ieteicams doties pie ārsta!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē