• Pamācība, kā pareizi lietot vitamīnus

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Aptiekās nopērkamie sintētiskie vitamīni kārbiņās ne vienmēr ir veselības glābiņš.

    10 patiesības, kas jāatceras, lai vitamīni nekaitētu, bet palīdzētu.

    1. Sintētiskie vitamīni jālieto tikai tad, ja tiešām ir konstatēts kāda vitamīna vai minerālvielas deficīts. To var pārbaudīt, veicot asins analīzes un nosakot konkrētā elementa līmeni organismā. Sintētiskie vitamīni var būt nepieciešami, ja ir hroniskas slimības, organisms ir novājināts (piemēram, pēc slimības), arī gados vecākiem cilvēkiem.
    2. Ja nolemts organismu spēcināt ar sintētiskajiem vitamīniem, ieteicams to darīt ne biežāk kā divas reizes gadā – rudenī un pavasarī.
    3. Dienā cilvēkam nepieciešams 60–120 mg C vitamīna – to bez lielām raizēm varam sarūpēt ar pārtiku: ogām (īpaši daudz C vitamīna ir upenēs un mežrozīšu augļos), citrusaugļiem, tomātiem, skābētiem vai svaigiem kāpostiem.
    4. Visvairāk jāuzmanās ar A, E vitamīna, bēta karotīnu saturošu preparātu un folijskābes ilgstošu lietošanu. Tās visas ir vērtīgas un organismam nepieciešamas vielas, taču lielāko daļu šo vitamīnu jau uzņemam ar uzturu, un pārdozēt tos nedrīkst.
    5. Vienīgais, ko mūsu platuma grādos (vismaz gada tumšajos mēnešos) iesaka lietot papildus, ir D vitamīns. Taču arī tad vispirms labāk noteikt tā līmeni asinīs, lai precīzi zinātu nepieciešamo devu.
    6. Ieteicams izvēlēties tādus polivitamīnus, kas satur ne vairāk par desmit vitamīniem un desmit minerālvielām.
    7. Nevajag ilgstoši lietot vienu vitamīnu vai arī vitamīnu veidus kombinēt pašam, jo ne visi vitamīni sadzīvo. Polivitamīnu kompleksos parasti ir iestrādāta noteikta kombinācija – vitamīni, kas cits ar citu nekaujas.
    8. Ieteicamākās ir dražejas, jo šādā formā katrs vitamīns iepakots savā kambarī un arī kuņģī šķīst atšķirīgos laikos – lai tie, kam nav jāsatiekas, turētos cits no cita pa gabalu.
    9. Polivitamīnu kapsulas nedrīkst košļāt, šķīdināt ūdenī – tās jānorij.
    10. Vīrusu laikā ieteicams izmēģināt dabiskos imūnstimulatorus: alveju, aronijas, meža avenes, upenes, granātābolus, kumelītes, pīlādžogas, plūškoka ogas, ehināciju, smiltsērkšķus.

    Svarīgi! Ja cilvēks ir vesels un jūtas labi, nav nekādas vajadzības pašam uz savu roku bez ārsta ziņas pirkt un lietot burciņu vitamīnus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē