• Mazgāt vai nemazgāt — tāds ir jautājums!

    Padomi
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    12. jūnijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    “Pārāk skaistas tās grieķu zemenes – nez vai nav miglotas ar kaut kādām ķīmijām…?”, “Vietējās ogas es ēdu bez bažām, bet ievestās gan vienmēr mazgāju!” Vai tas ir pareizi? Noskaidrojam mītus un patiesību! Konsultē: mikrobiloģe OLGA VALCIŅA, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR direktora vietniece laboratoriju jautājumos, TATJANA MARČENKOVA, PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja, un MĀRĪTE GAILĪTE, dārzeņkope un biedrības Latvijas dārznieks eksperte.

    Kā tad īsti ir – vai veikalā un tirgū nopirktās zemeņogas jāliek zem krāna? Un kā pareizi mazgāt zemenes?

    • Lielāks risks, ka uz ogām varētu būt kaut kas nelāgs, saistāms nevis ar pesticīdu atliekvielām, bet gan ar to cilvēku personisko higiēnu, kuri ogas vāc un fasē. Neskatoties uz pārbaudēm, katru ogu pārbaudīt nav iespējams, un mēs nezinām, vai tie cilvēki, kas ogas vāca, bija ar cimdiem rokās vai nē, ar nomazgātām rokām vai nē, vai viņiem gadījumā nebija akūta caureja un tā tālāk.
    • Ogas labāk mazgāt tieši pirms ēšanas, jo mitrums ļoti ātri veicina baktēriju vairošanos. Ja kādu iemeslu dēļ ogas jānoskalo ilgāku laiku pirms ēšanas, tās pēc tam vēlams nosusināt papīra dvieļos. Paradokss ir tāds – apēdot zemeni, kuru apgrābstījis kāds cilvēks ar netīrām rokām, visnotaļ iespējams, ka apēdīsi mazāk baktēriju, nekā tad, ja zemeni nomazgāsi un tā mitra būs stāvējusi vairākas stundas pirms apēšanas. Jo baktērijas mitrumā vairojas strauji.
    • Ogas kastītēs nenozīmē, ka tās ir tīrākas! Ja zemenes, mellenes vai citas ogas nav speciāli fasētas un uz iepakojuma nav norādes, ka tās jau ir mazgātas (kā, piemēram, ir rakstīts uz atsevišķu salātu iepakojumiem), tad arī kastītēs ievietotās ogas noteikti ieteicams nomazgāt.
    • Nevajag mazgāt ogas upes, strauta vai ezera ūdeņos – var sanākt, ka drošāk būtu bijis nemazgāt nemaz. Ogas jāmazgā tikai dzeramajā ūdenī!

    Vairāk par to, kā un kādas zemenes izvēlēties savam galdam, lasiet žurnāla IEVA jaunākajā numurā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē