• Opim pampst kājas. Vai tiešām vecums vainīgs?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    13. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Pēterim par kāju tūsku atbild flebologs Arnolds Kadišs.

    Lasītāja vēstule: Man ir 81 gads. Pirms kāda laika cietu autoavārijā, pirms tās man arī nedaudz pampa kājas. Pirms mēneša man veica pilnīgu gūžas endoprotezēšanu. Tagad dzīvoklī pārvietojos ar staiguli. Iespēju robežās vingroju. Un tagad abas kājas pampst vairāk. Nedaudz palietoju tabletes «Detralex» 500 mg. Ģimenes ārste uzskata, ka tā ir vecuma vaina. Pie kāda speciālista vajadzētu vērsties, lai novērstu kāju pampšanu? Pēteris

    Pēteri, es tomēr nepiekrītu jūsu ģimenes ārstei. Vecums pats par sevi nav diagnoze. Slimību nevar norakstīt uz vecumu. Ir taču cilvēki, kuri vēl 95 gadu vecumā skrien maratonu. Daudz kas atkarīgs no dzīvesveida, dzīves laikā iegūtajām kaitēm un, protams, no iedzimtības.

    Iemeslu kāju tūskai var būt daudz, tāpēc, jūs neredzot un neizmeklējot, noteikt precīzu diagnozi nav iespējams.

    Taču jārēķinās, ka gan trauma, gan operācija var radīt tūsku kājās vairākus mēnešus un pat pusgadu pēc notikušā. 

    Viens no biežākajiem tūskas iemesliem ir vēnu patoloģija, un, lai to izvērtētu, būtu jāvēršas pie flebologa un jāveic asinsvadu ultrasonogrāfija. Tas palīdzēs tikt skaidrībā gan par vēnu, gan par limfātiskās sistēmas stāvokli. Flebologs rekomendēs ārstēšanu vai diagnostikas plānu, ja tāds būs nepieciešams.

    Vēl noteikti jāpārliecinās, vai nav sirds un nieru slimības, kas var izraisīt kāju tūkšanu. Par sirds mazspēju liecinās arī citi simptomi – aizdusa, sirdsklauves vai ātra sirdsdarbība. Diagnozi apstiprina, veicot ehokardiogrāfiju. Ja tūskas iemesls ir sirds mazspēja, tad varētu palīdzēt urīndzenošie līdzekļi, bet, ja kājas  vairāk pampst tieši pēc operācijas, ar tiem nevajadzētu aizrauties. Pēc operācijas, īpaši endoprotezēšanas, pastāv trombu veidošanās risks, un urīndzenošie līdzekļi to paaugstina.

    Savukārt, ja tūsku izraisījusi vēnu kaite, šīs zāles vispār nepalīdzēs.

    Par jūsu pieminēto Detralex. Tas ir uztura bagātinātājs un īpašu iespaidu uz pašām vēnām neatstāj. Taču svarīgi ir tas, ka šis līdzeklis daļu asiņu paņem no vēnām un atdod artērijām, proti, atpakaļ sirdij. Ja tik cienījamos gados kā jums ir sirds mazspēja, tas var nopietni pasliktināt sirds stāvokli.

    Visbeidzot gribu uzsvērt, ka kāju tūsku parasti veicina mazkustīgums. Iesaku jums turpināt iespēju robežās staigāt un vingrot, kaut gan kājas ir pietūkušas. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē