• Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrība «Dzīvības koks» – viņi zina, kā tas ir

    Slimības
    Aiva Alksne
    1. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ESB Professional/Shutterstock.com
    Onkoloģisko pacientu atbalsta biedrības Dzīvības koks sirds un dvēsele Gunita Berķe stašta par iespējām, kā onkoloģijas pacientiem un viņu tuviniekiem biedrīsba var palīdzēt.

    60 pašaizliedzīgi mentori

    Vispirms jau ikvienam ir pieejama Dzīvības koka brīvprātīgo mentoru programma, kas beidzamajā laikā kļūst arvien pieprasītāka. «Mums katru dienu zvana cilvēki, kuriem vai nu tuviniekam, vai pašiem ir atklāts audzējs un kuri vēlas ar kādu parunāties, kā šo situāciju pārvarēt, jo ne vienmēr, iznākot no ārsta kabineta, cilvēkiem viss ir skaidrs,» stāsta Gunita Berķe.

    Brīvprātīgie mentori, kas iesaistījušies šajā programmā, ir cilvēki, kas paši saskārušies onkoloģisku slimību un tagad kļuvuši par atbalstu citiem.

    «Pirmkārt, viņi ar savu pieredzi parāda, ka šo slimību var pārvarēt, otrkārt, viņi var dalīties arī savā pieredzē, kā paši ir gājuši cauri slimībai, un sniegt kādu padomu, kas var noderēt,» saka Gunita Berķe. «Situācijas, kad cilvēki mums zvana, ir visdažādākās. Kādam ir ļoti bail no ķīmijterapijas, no operācijas, jo nezina, ko gaidīt, tāpēc vēlas parunāt ar cilvēku, kurš to pieredzējis. Citam jau pati diagnozi ir tik liels psiholoģisks trieciens, ka nepieciešams parunāt ar kādu, kas bijis līdzīgā situācijā, lai nomierinātos.

    Tāpat arī ķīmijterapijas ir dažādas, un arī blaknes ir dažādas – ir arī ļoti grūti izturamas.

    Un, ja šajā laikā sievietei, piemēram, vēl jārūpējas par bērnu, ir milzīgs izmisums. Bet arī šādos gadījumos var zvanīt Dzīvības kokam – mēs vienmēr palīdzam situāciju atrisināt.» Kad zvanītājs izstāstījis savu situāciju, informācija nonāk pie mentoriem, un tas, kurš uzskata, ka līdzīgi bijis arī viņam, piesakās palīdzēt.

    Svarīgi! Ja gribi saņemt mentora stipro plecu, zvani pa tālruni 26323636.

    Atbalsta grupas – katru trešdienu

    Tāpat Dzīvības koks piedāvā iespēju ikvienam, kuram ir vēlme parunāt ar cilvēkiem, kas pārdzīvojuši līdzīgu pieredzi, katru trešdienu plkst. 18 tikties Zoom platformā. «Kāpēc Zoom? Lai gan Latvija nav liela, cilvēki tāpat dzīvo dažādos reģionos, un, lai visiem šī atbalsta grupa būtu sasniedzama, tās notiek attālināti.

    Līdz ar to nevienam nekur nav jābrauc, nekur nav jāiet, lai piedalītos.

    Uzskatu, ka ikviens, kas piedalās mūsu programmās, ir garā stipri cilvēki, kas sapratuši, ka viņiem ir nepieciešams atbalsts, un tai pašā laikā apzinās, ka viņiem pašiem ar sevi arī jāstrādā, lai neieslīgtu depresijā un neļautos izmisumam. Tad ir arī vieglāk pārvarēt slimību un nebaidīties turpināt dzīvot.»

    Svarīgi! Pievienoties savstarpējā atbalsta un sarunu grupai Zoom platformā var Dzīvības koka mājaslapā www.dzivibaskoks.lv. Ja rodas problēmas, var rakstīt uz [email protected] vai arī zvanīt pa tālruni 676225339.

    Psihosociālās rehabilitācijas programmas

    Tās Dzīvības koks piedāvā no marta. Šogad paredzētas 20 programmas – katra no tām būs veidota dažādām onkoloģiskajām diagnozēm, piemēram, sievietēm pēc krūts vēža un ginekoloģiskiem audzējiem vai cilvēkiem, kam konstatēts zarnu audzējs utt.

    Šogad pirmo gadu būs pieejama arī rehabilitācijas programma vīriešiem ar prostatas vēzi un citiem audzējiem.

    «Šajās programmās var piedalīties onkoloģijas pacients kopā ar tuvinieku, un tas ir ļoti svarīgi. Onkoloģija jau skar visu ģimeni, un ļoti bieži tuvinieks jūtas sliktāk par pacientu, jo nezina, kā atbalstīt, kā palīdzēt,» stāsta Gunita Berķe. Salīdzinot ar citiem gadiem, šogad Dzīvības koks iecerējis arī vairākas jaunas programmas.

    Psihosociālās rehabilitācijas programmas ir ļoti pieprasītas, līdz ar to vietas tajās aizpildās ātri. Bet, ja šogad tajās gribēs piedalīties vairāk, nekā sākotnēji paredzēts, Dzīvības koks grupu skaitu palielinās. «Mēs cenšamies neatstāt nevienu maliņā – ja cilvēks ir saņēmies un pateicis, jo viņam tas ir nepieciešams, viņš grib saprast, kā tagad labāk dzīvot, tad mēs arī saprotam, ka mums visiem iespējamiem veidiem ir jāpalīdz un jāmēģina izdarīt tā, lai cilvēks šajā programmā tiek,» norāda Gunita Berķe.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē