• Noderīgi knifiņi, lai mazinātu pietūkumu ap acīm

    Padomi
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    6. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tev no rītiem mēdz būt aiztūkušas acis, tā ir zīme, ka ādas funkcijas ir iesnaudušās. Tūsku ap acīm rada asinsvadu paplašināšanās acu zonā, tāpēc ir būtiski atjaunot mikrocirkulāciju acu ādā un mazināt tūsku. Konsultē Ineta Krjučkova, kosmētiķe un aromterapeite Venuslat.

    Kāpēc tas rodas?

    Pietūkumu ap acīm var izraisīt dažādi iemesli:

    • tavai ādai nepiemērota kopjošā vai dekoratīvā kosmētika;
    • slinkums pirms gulētiešanas notīrīt dekoratīvās kosmētikas kārtu;
    • pārāk silts, nevēdināts, putekļains gaiss guļamistabā;
    • alerģija;
    • ieradums ēst vēlu vakaros un pirms gulētiešanas dzert daudz šķidruma, arī vakarā izdzerta glāze vīna;
    • pārslodze, stress;
    • dažādi kaitīgi ieradumi.

    Rītarosme

    • Atvēsini un attīri seju. Labākais līdzeklis pret tūsku no rītiem ir aukstums, jo tas iekustina asinsriti un uzlabo limfas atteci. Tāpēc no rīta noskalojies vēsā dušā, seju un zonu ap acīm apslaki ar aukstu ūdeni. Tad notīri ādu ar sausai un jutīgai ādai paredzētu attīrošo līdzekli – tas mazina kairinājumu, ko rada nakts laikā ādas saražotie sviedri, tauki un atmirušās raga šūnas. Ja uzklāsi krēmu un dekoratīvo kosmētiku uz neattīrītas ādas, tūska nezudīs, jo skābekļa pieplūde šūnām būs kavēta un asinsrite palēnināta.
    • SOS līdzekļi. Veic masāžu ar ledus kubiņiem, vari arī uzlikt acīm kompresi ­– ledainā ūdenī vai tējā samitrinātu salveti vai kokvilnas vates plāksnītes, der arī ledusskapī atvēsināti melnās tējas maisiņi, svaiga gurķa vai kartupeļa ripiņas vai vienkārši ledusskapī paturētas ēdamkarotes. Liec uz acīm un paguli 10–15 minūtes.

      Efektīvas ir arī acu peldes, acu skalošana ar kumelīšu vai melno tēju. Ir vērts ledusskapī turēt veikalos nopērkamās vienreizējās lietošanas lokšņu maskas acu zonai. Tās satur augu ekstraktus un iedarbīgas vielas, kas veicina mikrocirkulāciju, tūdaļ mazinot pietūkumu, apsārtumu, izlīdzinot grumbiņas. Perfekts risinājums situācijā, ja acis ir aiztūkušas pēc negulētas nakts, no raudāšanas vai iesnām. 
    • Tase kafijas un daudz ūdens. Tūsku mazināt palīdz tase stipras kafijas, jo tai piemīt urīndzenoša iedarbība. Rīta cēlienā, kamēr nieres strādā ar pilnu jaudu, dzer daudz ūdens, lai stimulētu asinsriti.

    Vakara rituāli

    Vakara rūpes ir laba profilakse pret tūskas veidošanos. Mēģini neko neēst un nedzert kādas trīs stundas pirms gulētiešanas. Notīri no sejas dekoratīvo kosmētiku un dienas putekļus, izmantojot attīrošu līdzekli un uzklāj tieši acu zonai paredzētu krēmu vai serumu. Būs labāk, ja darīsi to kādu stundu vai pusotras pirms miega, lai aktīvās vielas pagūst iesūkties dziļi ādā (šo procesu paātrina plakstiņu mirkšķināšana un mīmikas muskuļu darbība).

    Miegā asinsrite palēninās, tāpēc, uzklāts tieši pirms aizmigšanas, krēms neiedarbojas tik efektīvi. Kosmētiku klāj ļoti plānā kārtiņā, un, ja pēc 15 minūtēm tā vēl nav pilnībā uzsūkusies, nosusini atlikumu ar salveti, jo arī pārāk bieza krēma kārta var radīt tūsku.  

    Zini!

    Guļot vēsā telpā, acis pietūkst un arī iekaist retāk, jo siltumā paplašinās asinsvadu kapilāri, apgrūtinot limfas atteci un veicinot tūskas veidošanos.

    Kā stimulēt asinsriti acu zonā

    • Mirkšķini plakstiņus un veic acu kustības uz augšu, uz leju, pa labi, pa kreisi, izapļojot acābolus visos virzienos. Jo biežāk, jo labāk!     
    • Ar abu roku rādītājpirkstiem veic punktveida masāžu ap acīm pa acu iedobes augšmalu, ievērojot virzienu no deguna uz acs ārējo malu. Tad turpini no ārējās malas pa acu iedobes apakšmalu līdz degunam. Atkārto 5 reizes. Veic to katru dienu, rītos un vakaros, kā arī tad, ja acis jūtas sagurušas. 

    Izvēlies piemērotu kosmētiku

    Ja acis mēdz aiztūkt, jāizvēlas kāds no speciālajiem acu kopšanas līdzekļiem ar norādi – pret tūsku (Anti Puffiness).  Efektīvi iedarbojas šķidras konsistences želejveida līdzekļi, kam tūbiņas galā ir tāda kā masāžas bumbiņa – ar tās palīdzību uzklājot želeju, vienlaikus tiek veikta masāža. Līdzekli var turēt ledusskapī, lai tas vienmēr ir vēss. Tādējādi ādai acu zonā vienlaikus tiek gan aukstums, gan aktīvās vielas, gan masāža, tāpēc ātri uzlabojas asins mikrocirkulāciju, tiek stimulēta limfas attece, savilkta un mitrināta āda. 

    3 padomi

    1. Sāls aiztur šķidrumu audos un veicina tūsku, tāpēc ieteicams maksimāli samazināt sāls daudzumu uzturā un pilnībā atteikties no sālītiem, žāvētiem un marinētiem produktiem. Arī cukura patēriņu vajadzētu maksimāli samazināt.
    2. Regulāri vingro un apmeklē masieri, lai veiktu plecu zonas un muguras masāžu, jo tūsku ap acīm var sekmēt arī stīvi kakla skriemeļi, kas nospiež asinsvadus.
    3. Pietiekami ilgs un kvalitatīvs miegs un aktivitātes svaigā gaisā ir tavi labākie sabiedrotie cīņā pret tūsku. 

    Mazāk ir labāk!

    Lieto tikai vieglu kopjošo kosmētiku un vieglu grimu, jo jebkurš taukains, biezs līdzeklis rada smagumu, neļauj ādai elpot un kavē tūskas mazināšanos.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē