• Nepatīkamais aizcietējums. Ko darīt?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    11. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vēders ciets kā akmens… Tādās reizēs tualetes apmeklējums pārvēršas īstās mocībās. Skaidro: Dr. Kristīne Bernarde, gastroenteroloģe Rīgas 1. slimnīcā un Medicīnas centrā ARS.

    Vispirms gribu precizēt, ka lielajām darīšanām nav jānotiek katru dienu, kā daudzi nez kāpēc iedomājas. Nē, ja zarnas strādā lēnāk, taču vēders bez spiešanas un sāpēm iziet reizi divās vai trijās dienās, arī tas ir normas variants, individuāla zarnu darbības īpatnība, un nevis aizcietējums. Par aizcietējumu var runāt tad, ja vēders iziet retāk nekā divas reizes nedēļā. Apgrūtināta zarnas iztukšošanās, ir spiešanās sajūta, diskomforts, fēču forma – sausas, cietas, spiriņveida. Cietās vēdera izejas dēļ var pat tikt traumēta gļotāda, rasties atveres plaisiņas, parādīties asiņošana…

    Kāpēc tik ciets?

    Aizcietējums ir viena no biežākajām problēmām, par ko man sūdzas pacienti. Lūk, biežākie iemesli!

    * Šķiedrvielām nabadzīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids un šķidruma trūkums. Lai zarnas darbotos normāli, tām nepieciešamas regulāras fiziskās aktivitātes. Kustoties tiek masētas zarnu sieniņas, un barības masa pa tām pārvietojas ātrāk. Augu dienu sēžot, arī zarnas būs kūtras.

    Rēķinies ar cietu vēderu, ja pārtiec galvenokārt no sviestmaizēm, ātrajām uzkodām un balto miltu produktiem. Vēderu padara kūtru arī ar olbaltumvielām pārbagāts uzturs, tātad gaļa, olas, piena produkti.

    * Medikamenti. Piemēram, daži antidepresanti, kalcija kanālu blokatori, kurus dzer pret augstu asinsspiedienu, kalcija preparāti, stipras kombinētās pretsāpju zāles, ko izmanto onkoloģisku slimību gadījumā. Dažiem aizcietējumu izraisa arī dzelzs preparāti. Tad jāprasa ārstam, vai nav iespējams izraudzīties citas zāles, kas vēdera izeju neietekmē.

    * Funkcionālas gremošanas trakta slimības, kas ir saistītas ar kuņģa un zarnu trakta darbības īpatnībām. Piemēram, ne visiem resnā zarna ir tāda, kā attēlota anatomijas grāmatā. Reizēm tajā ir papildu cilpa, nedaudz atšķirīgs novietojums vēderā, arī garums, un līdz ar to tā darbojas gausāk.

     * Bieža vēdera izejas aizturēšana. Uz tualeti jāiet, kad daba sauc. Vajadzību aizturot, nākotnē var rasties aizcietējums, jo taisnās zarnas iekšējais slēdzējmuskulis attiecīgajā brīdī var vairs nespēt atslābt. 

    * Starpenes muskulatūras vājums. Tas, iespējams, radies pēc dzemdībām, pat pirms daudziem gadiem. Tad fizioterapeits var ierādīt vingrinājumus, kā šos muskuļus nostiprināt.

    * Slimība, kas ierobežo kustības. Aizcietējumi ir bieža problēma guļošiem pacientiem un tiem, kam staigāšana sagādā grūtības. Zarnu motoriku ietekmē arī paaugstināta cukura līmeņa radītie nervu bojājumi, kas var izraisīt gan aizcietējumu, gan caureju.

    * Proktoloģiskās kaites. No tām visbiežākās ir hemoroīdi, kas var parādīties uz aizcietējumu fona. Ja hemoroidālās vēnas pastiprināti uzpildās un tajās pieaug spiediens, veidojas mezgli, kas var asiņot un iekaist. Tad ļoti svarīga ir regulāra vēdera izeja. Ja aizcietējumu rada taisnās zarnas slēdzējmuskulis, kas nespēj atslābt, vai arī taisnās zarnas gļotāda mēdz ieslīdēt anālajā atverē un traucēt nokārtoties, palīdzēs proktoloģiska operācija.

    Ar ko sākt?

    Ja ar nopietnu aizcietējumu, no kura neizdodas atbrīvoties, sākot veselīgāk ēst, dzerot ūdeni un vairāk kustoties, atnāksi pie gastroenterologa, vienmēr viss sāksies ar izmeklējumiem. Tas ir svarīgi, lai nepalaistu garām nopietnas zarnu slimības, piemēram, kolorektālo vēzi, čūlaino kolītu, Krona slimību, kuras pēc iespējas ātrāk jāsāk ārstēt.

    Būs jāveic asins un izkārnījumu analīzes, jāpārbauda iekaisuma rādītāji, vai nav mazasinība. Ja fēcēs atklās asins piejaukumu un kalprotektīnu, kas ir iekaisuma biomarķieris, būs nepieciešama kolonoskopija, tā ir visinformatīvākā zarnu izmeklēšanas metode. Īpaši svarīgi to veikt, ja pirmās pakāpes radiniekiem bijis resnās zarnas vēzis.

    Ir arī citi izmeklējumi, ko izmanto, lai noskaidrotu aizcietējuma iemeslu. Var pārbaudīt resnās zarnas tranzīta laiku, ko dara, iedzerot speciālas kapsulas ar īpašiem marķieriem un pēc tam veicot rentgena uzņēmumu. Rentgenologs, redzot, kā kapsulas virzās pa taisno zarnu, izdarīs secinājumus par zarnu darbības ātrumu.   

    Lai pārliecinātos vai nav taisnās zarnas noslīdējuma un kā strādā tās slēdzējmuskulis, veic citu rentgenoloģisku izmeklējumu defekogrāfiju, ko izdara nokārtošanās laikā.

    Neielaid problēmu!

    Reizēm pacienti uzskata, ka aizcietējums ir nepatīkams, bet nav bīstams, tādēļ atstāj šo problēmu pašplūsmā. Bet tas mēdz izraisīt arī nelāgas sekas, piemēram, spiežoties anālajā atverē var rasties plīsumi. Un – jo vēdera izeja kļūst sāpīgāka, jo izteiktāka vēlme rodas to aizturēt, kas problēmu saasina vēl vairāk.

    Izteikts aizcietējums var iestiept zarnas sieniņu, izraisīt sāpes un hemoroīdu slimības paasinājumus. Reizēm pēc 40 gadu vecuma resnās zarnas gļotāda izvelvējas un veidojas kabatiņas, ko sauc par divertikuliem. Tad ļoti svarīgi sekot regulārai vēdera izejai, jo kabatiņās bieži iekļūst izkārnījumu masa, un veidojas tā sauktie koprolīti – izkārnījumu akmeņi, kas izraisa iekaisumu vai divertikulu plīsumu. Izkārnījumi kļūst tik cieti, ka dabūjami laukā vienīgi ar atkārtotu klizmu palīdzību vai ķirurģiskā ceļā.

    Tāpēc, ja ir ciets vēders, nevelc garumā un atrisini šo likstu reizi par visām reizēm!

    Palīdzības PLĀNIŅŠ

    • Pārskati ēdienkarti! Ēd daudz dārzeņu, it īpaši kāpostveidīgos un pākšaugus, ja vien tie pārāk nepūš vēderu. Šķiedrvielas satur arī augļi, bet tos nevajadzētu iekļaut uzturā vairāk par divām trim porcijām dienā. Viena porcija ir, piemēram, ābols vai apelsīns.
    • Dienā apēd 1–3 ēdamkarotes kliju, linsēklu vai čijas sēklu, uzdzerot ūdeni! Tās vari arī pielikt pie putras. Tavas zarnas priecāsies arī par dažādu sēkliņu maisījumiem.   
    • Neaizmirsti padzerties! Diennaktī organismam un zarnām vajag ap 1,5 litriem ūdens. Pārējo – kopumā līdz 2 litriem – var uzņemt ar uzturu. Kafiju pie šķidruma neskaiti, jo tā darbojas kā urīndzenošs līdzeklis. Tās pārmērīga lietošana var veicināt aizcietējumu, kaut gan, tiesa, dažiem kafija tieši ierosina vēdera izejas refleksu.
    • No rīta pieceļoties, izdzer glāzi silta ūdens! Šis paņēmiens palīdz izstrādāt refleksu, jo, piepildoties kuņģa un zarnu traktam, rodas vēlme atbrīvoties no nevajadzīgās uztura masas.
    • Vai arī – uzreiz pamostoties tukšā dūšā ieņem tējkaroti smiltsērkšķu eļļas, lineļļas vai olīveļļas. Eļļa stimulēs žults izdalīšanos un barības pārvietošanos zarnās. Pēc tam pastaigā pa māju un nesteidzīgi dodies uz tualeti – tas palīdzēs stabilizēt refleksu un padarīt vēdera izeju regulāru.
    • Atrodi vēdera izeju stimulējošu līdzekli, kas tev palīdz vislabāk, un atceries, ka vēl labākam efektam tos var arī kombinēt. Vienmēr papildus lieto ūdeni! Bez pietiekama šķidruma daudzuma tie vienkārši nedarbosies. 
    • Masē vēderu pulksteņa rādītāju kustības virzienā pa resnās zarnas gaitu, lai palīdzētu virzīties barības masai uz priekšu.

    Ko meklēt aptiekā?

    1. Šķiedrvielas. Dabisko šķiedrvielu, piemēram, agaragara, brūnaļģu, kviešu kliju, linsēklu, kā arī sintētisko šķiedrvielu, preparāti uzbriedina zarnu saturu, palielina apjomu un stimulē tās ātrāk atbrīvoties no satura. Vispopulārākais no tiem ir no ceļteku sēkliņu apvalkiem gatavotais Mucofalk. Rēķinies, ka šie līdzekļi var izraisīt pašķidru un atkārtotu vēdera izeju, reizēm arī vēdergraizes. 

    2. Osmotiskie caurejas līdzekļi. Šie piesaista izkārnījumiem ūdeni, tos sašķidrinot, un, stimulējot zarnu peristaltiku, atvieglo to izvadīšanu. Pie šiem līdzekļiem pieder laktuloze, ko satur, piemēram, Duphalac, un makrogols, kas ir Macrobalans un Forlax sastāvā. No laktulozes preparātiem var uzpūsties vēders, tā ka, ja tev jau tā pastiprināti veidojas un uzkrājas gāzes, priekšroka dodama makrogola preparātiem.   

    3. Probiotikas. Tās palīdzēs normalizēt zarnu mikrofloru, kurai ir liela nozīme, lai vēdera izeja būtu normāla. Tikai atceries, ka visas probiotikas nederēs, jo daudzas ir paredzētas caurejas ārstēšanai. Pret aizcietējumiem derēs, piemēram, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum, LYLbiotic, Liveo 4, Smebiocta. Ilgstoši gan tās nav vērts lietot – pietiks ar mēneša vai divu trīs mēnešu kursu.

    4. Zarnu muskulatūras darbību stimulējoši preparāti. Tie iedarbojas stimulējoši tieši uz zarnu gļotādas receptoriem, pastiprina to peristaltiku un izraisa zarnu iztīrīšanos. Piemēram, sennas lapu tabletes, rabarberu saknes un krūkļa mizas preparāti, bisakodils un nātrija pikosulfāts (Regulax). Šos līdzekļus var lietot tikai atsevišķos gadījumos, nevis bieži un pastāvīgi. Pie sennas preparātiem veidojas pieradums un resnās zarnas melanoze, kas nozīmē, ka tās gļotādā izgulsnējas pigments un tā kļūst tumša. Ar laiku zarna kļūst vājāka un darbojas kūtrāk – lai novērstu aizcietējumu, jālieto arvien lielāks tablešu skaits, un citi līdzekļi vairs nedarbojas tik efektīvi. 

    5. Vēdera izeju veicinošas tējas. Ķimeņu un fenheļa tēja mazinās ne tikai aizcietējumu, bet arī gāzu veidošanos. Līdzēs viegla piparmētru tēja, taču stipra, lietojot regulāri un ilgstoši, var radīt pretēju efektu. Neiesaku sennas tēju, kas var izraisīt pieradumu. Ilgstoši nevajadzētu aizrauties arī ar krūkļa mizas tēju.

    TĀ nedari!

    Pacienti man ir stāstījuši, ka paši mājās taisa klizmas, reizēm ielaižot taisnajā zarnā pat vairāk nekā litru ūdens. Tā nedrīkst rīkoties, jo var izstaipīt vai savainot zarnas sieniņu.

    Pašiem vispār nevajadzētu aizrauties ar klizmu veikšanu. Ja nepieciešams, vislabāk aptiekā nopirkt mikroklizmu Microlax.

    Nekavējoties konsultējies ar ārstu!

    *Ja aizcietējums rodas pēkšņi ar sāpēm vēderā, ko pavada slikta dūša, vemšana.

    *Ja līdz ar aizcietējumu ir pastāvīgs nogurums un svara zudums, kā arī, ja izkārnījumiem ir asins piejaukums.

     

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    Microlax 5 ml, vienreizlietojamā klizma

    Gluži kā ātrā palīdzība. Parasti taisnajā zarnā pietiek ievadīt vienu tūbiņu. Bērniem līdz trīs gadu vecumam uzgali ieliek tikai līdz pusei. Parasti sāk iedarboties 5–15 minūšu laikā. Tā īpaši labi palīdzēs, ja aizcietējuma iemesls meklējams galvenokārt taisnajā zarnā.

    4 klizmas – ap 5 eiro*.

    Mucofalk 5 g ar apelsīnu garšu

    Granulas satur olveida ceļmalītes sēklapvalkus, kas palielina zarnu satura tilpumu un regulē vēdera izeju. Pieaugušajiem un bērniem pēc 12 gadu vecuma jālieto vienas paciņas saturs 2–3 reizes dienā, sajaucot vismaz ar 150 ml ūdens. Iedarbība sākas pēc 12–24 stundām.

    Cena: 20 paciņas – ap 6 eiro.

    Forlax 10 g pulveris

    Tas sašķidrina fēces. Pieaugušajiem un bērniem no 8 gadu vecuma ieteicamā deva ir 1–2 paciņas dienā, vēlams vienā reizē no rīta. Izšķīdini paciņas saturu vismaz 50 ml ūdens. Parasti iedarbojas 24–48 stundu laikā.

    Cena: 20 pulveri – ap 7 eiro.

    Liveo 4

    Pienskābo un bifidobaktēriju komplekss kapsulās apgādā zarnas ar to dabiskajiem iemītniekiem Lactobacillus rhamnosus (LGG) un Bifidobacterium (BB-12).

    Cena:10 kapsulas – ap 7 eiro.

    Fitoterapeita Artūra Tereško recepte

    *Sulu mēnesī ievāktu krūkļa (Frangula alnus) mizu pirms lietošanas vismaz stundu uzkarsē 90–100 grādu temperatūrā, lai noārdītu antracīdus, kuri izraisa sliktu dūšu un vemšanu, vai arī izmanto gadu vai divus vecu drogu, jo ar laiku šīs vielas noārdās pašas.

    *Ņem 1 ēdamkaroti mizas uz glāzi ūdens, vāri 15 minūtes, ļauj ievilkties 15–20 minūtes, izdzer uz nakti pusi no novārījuma.

    *Vēderu mīkstinoša darbība sāksies pēc 8–10 stundām.

    *Labs, pārbaudīts līdzeklis, taču nav ieteicams grūtniecēm un tad, ja ir ginekoloģiskas kaites. Ilgstoša lietošana var izraisīt asins sastrēgumu mazā iegurņa orgānos.

    Uz tualeti ar beņķīti!

    Daba ir paredzējusi lielās darīšanas kārtot tupus. Tāpēc arābu zemēs, kur tradicionāli nav tualetes podu, cilvēki no aizcietējumiem cieš retāk nekā pie mums. Izmēģini šādu triku – sēžot uz tualetes poda, uzliec kājas uz zema soliņa, lai tās būtu vismaz par 20–30 centimetriem augstāk, noliecies nedaudz uz priekšu, lai vieta, kur resnā zarna pāriet taisnajā, iztaisnotos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē