• Nagu sēnīte. Kad doties pie ārsta?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    10. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Unsplash
    Unsplash
    Lai gan biežāk sievietes uztraucas par nagu sēnīti (neglīti izskatās!), taču patiesībā sēnīte vairāk sastopama uz pēdu apakšas un kāju pirkstu starpās. Kur mēs tādu dabūjam? Lielākoties no kādas inficētas virsmas. Vispirms sēnīte uzmetas uz ādas un, ja netiek piebeigta, pāriet arī uz nagiem. Retāk tā vispirms parādās uz naga – tā varētu notikt tad, ja valkā apavus, kuros jau mīt sēnīte.

    Skaidro

    Dr. Gunita Čalovska
    Dermatoloģe klīnikā «Derma Clinic Riga».

    Tipiskākās pazīmes

    Gan ādu, gan nagus visbiežāk bojā sēnīte, kas pieder dermatofītu grupai. Sēnīšu sugas var būt dažādas, taču infekcijas izpausmes lielākoties nemainās. Gan uz ādas, gan uz naga var būt viena un tā pati infekcijas izraisītāja, un vēlāk pievienoties vēl cita.

    Ja runājam par pēdu sēnītēm, visbiežāk sastopamā ir pirkstu starpu infekcijas forma, kas parasti sākas ar eritēmu jeb apsārtumu un ādas zvīņošanos. Reizēm āda var būt macerēta – tāda kā izmirkusi – un mitruma dēļ lobās, ar laiku rodas arī plaisas. Ja tu pirkstu starpas pēc mazgāšanās cītīgi neapskati, bieži vien pirmās pazīmes tā arī paliek nepamanītas. Parasti tās ievēro tikai tad, kad jau parādās simptomi – nieze, dedzināšana vai nelāgs aromāts.

    Visvairāk sēnītei patīk ieperināties starp trešo un ceturto, kā arī starp ceturto un piekto pirkstu, kas sakļaujas ciešāk, arī apavos tie ir vairāk saspiesti, pirkstu starpas izteiktāk svīst. Taču praksē redzu, ka sēnīšu infekcija sākas arī pie pirmā pirksta.

    Bieži vien no šādas ligas cieš sportisti, tāpēc situāciju, kad pirkstu starpās iemitinājusies sēnīte, mēdz saukt par atlēta pēdu. Ja infekcija ir plašāka un skar visu apakšējo pēdas virsmu un izplatās uz augšu, to sauc par mokasīna tipa ādas iekaisumu. Tas ir otrs biežākais variants. Arī šajā gadījumā novēro apsārtumu. Ādas lobīšanās ir smalka – kā milti – un vairāk atgādina sausu ādu. Reizēm visa pēdas apakšējā virsma kļūst sabiezēta.

    Retāk sēnīšu infekcijas gadījumā uz ādas novēro pūslīšus, strutainus pūslīšus, kas ātri plīst un rada jēlus ādas bojājumus – erozijas.

    Patīk siltums un mitrums

    Ja pēda ilgstoši atrodas slēgtos apavos, sēnīte jūtas kā niere taukos. Tāpēc biežāk tā uzdzīvo tieši ziemā – apavos (it īpaši, ja tie ir sintētiski, neelpo) pēdas svīst, āda kļūst mikla, virsējā kārta – mīkstāka, un sēnītei ir daudz vieglāk pārvarēt ādas barjeru. Vēl kā ieejas vārti sēnītei kalpo mikroplaisas, sasprēgājusi āda. Tai patīk arī siltums.

    Jā, sēnīšu infekcija ir lipīga, taču ne visi, kam ierosinātājs nokļūst uz ādas, ar to sasirgst. Tas redzams arī ģimenē – lai gan visi lieto vienu vannu, vienu dušu un pat dvieļus, un, staigājot ar basām kājām, noteikti kaut kur uz grīdas paliek kāda nolobījusies pēdas ādas plēksnīte ar sēnītēm, tomēr ne visiem uz pēdām redzamas infekcijas pazīmes. Vieglāk sēnītes pielips tad, ja āda būs bojāta. Ja ir pilnībā vesela, mitrināta pēdu āda un ja pa māju staigāsi savās čībās, iespēja dabūt sēnīšu infekciju būs krietni mazāka.

    Sēnīšu infekcija ir lipīga, bet ne visi, kam ierosinātājs nokļūst uz ādas, ar to sasirgst, vieglāk tā pielips tad, ja āda ir bojāta

    Kā jau sacīju, paaugstināts sēnīšu infekcijas risks ir sportistiem, kam bieži sasvīdušas kājas un iespējama lielāka vai mazāka traumatizācija, piemēram, sperot ar kāju bumbu. Arī karavīriem, kas staigā slēgtos apavos, zvejniekiem un lauksaimniekiem un citiem, kas strādā mitros apstākļos un gumijas zābakos. Bieži sēnīte pielīp korpulentiem cilvēkiem, kuri pastiprināti svīst, un tiem, kam ir cukura diabēts, jo ir traucēta asinsrite un līdz ar to ādas aizsargspējas pasliktinās.

    Aizceļo līdz cirkšņiem

    Vai pēdu sēnīti ārstēt? Protams, un kamēr tā ir tikai uz ādas! Jo citādi sēnīte var pāriet uz nagiem. Un ne tikai! Pēdu sēnīte bieži vien izraisa iekaisumu arī cirkšņos. Velkot zeķbikses vai bikses, sēnīte no pēdām nokļūst cirkšņu rajonā, un tur arī ir silts un mitrs. Visbiežāk tā notiek tiem, kam ir liekais svars un cukura diabēts.

    Vēl viena vieta, kur pēdu sēnīte nokļūst, ja to neārstē, ir plaukstas. Visbiežāk cieš viena plauksta – tā, ar kuru kasa niezošās pēdas.

    Vai tiešām sēnīte?

    Pirms uzsākt ārstēšanos, svarīgi saprast, vai uz pēdām patiešām ir sēnīte vai tomēr kāda cita kaite. Līdzīgi mēdz izpausties alerģisks kontaktdermatīts, piemēram, vasarā, ja valkā tā dēvētās jēzenes ar gumiju starp pirkstiem. Līdzīgi var izskatīties psoriāze un citi ādas iekaisumi.

    Tāpēc, ja, lietojot aptiekā nopērkamos pretsēnīšu līdzekļus, 2–4 nedēļu laikā nav vērojama uzlabošanās, jāveic analīzes – tiek paņemts nokasījums no pēdu ādas, lai taptu pilnīgi skaidrs, kas izraisa slimību un kādus medikamentus lietot.

    Zāles palīdz labi

    Parasti sēnīti uz pēdām izdodas izārstēt ar bezrecepšu līdzekļiem – tas ir vieglāk, nekā uzveikt nagu sēnīti. Ārsta palīdzība parasti nepieciešama vienīgi tad, ja sēnīte no pirkstu starpām pārgājusi uz nagiem.

    Vairums līdzekļu, kas paredzēti sēnītes ārstēšanai uz ādas, ir šķīduma, krēma vai gela veidā. Aptiekās vari raudzīties pēc tādiem, kas satur naftifīnu, klotrimazolu, terbinafīnu un mikonazolu.

    Reizēm gadās, ka sēnīte pret kādu aktīvo vielu ir nejutīga – līdzīgi kā baktērijas pret antibiotikām. Tad ārsts var izrakstīt lokālas recepšu zāles. Iekšķīgus medikamentus pret pēdu sēnīti lieto reti – tikai tad, ja ādas bojājums izplatās no pirkstu starpām uz nagiem.

    Medikamenti vidēji tiek lietoti 2–4 nedēļas, ādas izskats uzlabojas ātrāk, nekā tiek iznīcināta sēnīte, tāpēc pat tad, ja āda izskatās vesela, zāles jāturpina lietot vēl vismaz 1–2 nedēļas.  

    Pretsēnīšu, antibakteriāla un dezinficējoša iedarbība piemīt arī tējas koka eļļai, taču tā vairāk uzlabo ādas stāvokli un mazāk iznīcina pašu sēnīti. Lietojot uz ādas, to atšķaida ar bāzes eļļu, piemēram, mandeļu vai vīnogu kauliņu eļļu. Aptuveni 1–2 pilienus ēteriskās eļļas sajauc ar 20 pilieniem bāzes eļļas.

    Atsevišķi pētījumi liecina, ka pretsēnīšu iedarbība piemīt arī ķiploku ekstraktam. Taču ar to gan iesaku uzmanīties, jo ķiploku ekstrakts var izraisīt ādas iekaisumu – tāpat kā tējas koka eļļa koncentrētā veidā.

    Pret mitrošanos pirkstu starpās, kas veicina sēnītes izplatību, palīdzēs kāju vanniņas – ar sodu, ņemot tējkaroti uz litru ūdens, vai kālija permanganātu, tā, lai šķīdums būtu vāji rozā. Tās iedarbosies savelkoši un dezinficējoši, bet mazāk pret pašu infekcijas ierosinātāju.

    Kā izvairīties no sēnītes?

    1. Pēc katras mazgāšanās reizes pirkstu starpas kārtīgi izslauki, lai nepaliek mitras, un pēc tam iepūderē ar kādu pēdu kopšanas pūderi, piemēram, «Gehwol Med Fusspuder, Camillen» vai citu.
    2. Sabiedriskās vietās – sporta zālēs, baseinos, ģērbtuvēs, dušas telpās – nestaigā basām kājām, bet savās personiskajās čībās.
    3. Profilaksei reizi dienā apsmidzini pēdas ar dezinficējošu aerosolu, piemēram, «Gehwol, PodoSept, Fungispray, Amicos, Chemisept FG» vai citu, kas darbosies pret vīrusiem, baktērijām un sēnītēm uz ādas. Ļauj līdzeklim nožūt.
    4. Zeķes mazgā 60 grādu temperatūrā, lai sēnītes aiziet bojā.
    5. Iespēju robežās izmanto apavu dezinfekciju klīnikās un podologu kabinetos. 

    Šie līdzekļi tev palīdzēs

    • «Exoderil» krēms. Satur naftifīna hidrohlorīdu. Iznīcina dažādas ādas slimību izraisošās sēnītes – rauga sēnīti, dermatomikozes. Šāds līdzeklis pieejams arī šķīduma veidā.
      Cena: 15 g – ap 8 eiro
    • «Klotrimazol Medan». Šķidrums satur klotrimazolu, kas darbojas gandrīz pret visām patogēnajām sēnītēm dažādās ķermeņa vietās. Var iegādāties arī šāda paša nosaukuma krēmu.
      Cena: 15 ml – ap 3 eiro
    • «Lamisil krēms 1 %». Satur terbinafīna hidrohlorīdu. Iznīcina sēnīti, kas izraisa dažādas ādas problēmas – atlēta pēdu, cirkšņu cirpjēdi, ādas kandidozi.
      Cena:15 g – ap 11 eiro
    • «Miconazole TZF gels 20 mg». Satur mikonazolu. Palīdz pret ādas sēnītēm, kas ir jutīgas pret šo aktīvo vielu.
      Cena: 30 g – ap 5 eiro
    • «Gehwol» pēdu kopšanas pūderis «Med Fusspuder». Satur talku, cinka oksīdu, klotrimazolu, triklozānu. Mazina svīšanu, palīdz uzturēt pēdu ādu un pirkstu starpas sausas, kā arī mazina nepatīkamu aromātu. Lieto profilaksei no rīta pirms zeķu uzvilkšanas.
      Cena: 100 g – ap 10 eiro

          

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē