• Saņēmu analīžu rezultātus un apjuku: vai tiešām mana vagīna ir netīra?!

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Sofia Zhuravetc/Shutterstock.com
    Visas zinām, ka reizi gadā jāapmeklē ginekologs. Tāpat reizi gadā ieteicams veikt arī profilaktiskus izmeklējumus, analīzes. Un ne viena vien ir pamanījusi rezultātos frāzi – vagīnas tīrība. Ko tas īsti nozīmē, skaidro ginekoloģe Klinta Lisnere.

    Kāda lasītāja jautā: Ko analīžu lapā nozīmē sadaļa – vagīnas tīrības līmenis? Man uzrādījās trešais. Ginekoloģe apgalvoja, ka nekas neesot jādara un ka šī sadaļa neesot svarīga. Bet – ja nav svarīga, kāpēc to pārbauda?

    Vagīnas tīrības līmenis ir sena – vēl no 20. gadsimta sākuma – maksts vides klasifikācija. Tajā vērtē laktobaciļu, epitēlijšūnu un leikocītu skaita attiecības, kas liecina par maksts mikrovides stāvokli.

    Tāpēc nosaukums maksts tīrība nav īsti atbilstošs, jo, protams, tam nav nekādas saistības ar tīrību vai netīrību.

    Šīs klasifikācijas 1. un 2. klase liecina, ka maksts iztriepē atrasts vairāk labo baktēriju jeb laktobaciļu un maz leikocītu, epitēlijšūnu vai citu baktēriju, kuru klātbūtne varētu liecināt par iekaisīgiem procesiem, tāpēc maksts vidē visdrīzāk viss ir kārtībā.

    Savukārt 3. un 4. klase rāda, ka laktobaciļu skaits ir relatīvi samazināts, savukārt leikocīti, epitēlijšūnas un nosacīti patogēnās baktērijas ir savairojušās, kas liecina, ka maksts mikroflorā ir disbalanss.

    Bet šie analīžu rezultāti noteikti jāvērtē kopā ar sievietes pašsajūtu, vai viņai ir kādas sūdzības – nieze, izdalījumi ar nepatīkamu smaku, izmainītu krāsu.

    Ja ir tikai analīžu lapiņa ar 3. vai 4. kategoriju, bet sūdzību nav, tad tiešām nekas arī nav jādara.

    Bet, ja sieviete jūtas slikti un viņai ir šis maksts mikrofloras disbalanss, bet nekas cits iztriepē nav atrasts, kas ir specifiski jāārstē, tad var noderēt probiotiķu kurss, kas palīdzēs atkal savairoties labajām baktērijām un atgriezties līdzsvaram. Ja sievietei sūdzību nav, jāļauj makstij dzīvot savu dzīvi un pašai regulēt savu mikrofloru.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē