• Man ir invaliditātes grupa. Ko nu?!

    Padomi
    Arta Lāce
    27. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tev piešķirta invaliditāte, taču neviens īsti nepaskaidro, kādi atvieglojumi pieejami. Konsultē Ruta Veidliņa, Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta vecākā eksperte Labklājības ministrijā un Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Tā patiešām ir izplatīta problēma – kad Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija nosaka invaliditātes grupu, vēstulē ar lēmumu nav nekādas informācijas, kādi atvieglojumi tev tagad ir pieejami. Un tikt pie tās nemaz nav tik viegli – kā liecina IEVAS Veselības lasītāju vēstules, arī ārsti bieži vien nezina, ka viņu pacientiem, kam piešķirta invaliditātes grupa, pieejamas ne tikai sabiedriskā transporta atlaides un atbrīvojums no valstī noteiktā pacienta līdzmaksājuma, bet arī virkne citu atvieglojumu.

    Nezināšanas dēļ iespējas, kas cilvēkam ar veselības likstām kaut nedaudz atvieglotu dzīvi, paliek neizmantotas. Bet cilvēku skaits, kam šie atvieglojumi patiešām noderētu, ir gana liels: pērn Latvijā bija 193 292 pieaugušie ar invaliditāti. Pirmā grupa noteikta 26 736 cilvēkiem, otrā – 87 967 un trešā – 81 508.

    Nav arī tā, ka vienīgā jēga no invaliditātes noteikšanas ir tikai pensijas vai pabalsta saņemšana no valsts. Tāpēc mēs IEVAS Veselībā apkopojām būtiskākos atvieglojumus.

    Veselības aprūpe

    Bez pacienta iemaksas

    *Kopš šī gada ne tikai cilvēkiem ar 1. invaliditātes grupu, bet arī tiem, kam noteikta 2. grupa, vairs nav jāmaksā valstī noteiktā pacienta iemaksa par vizīti pie ārsta un arī par rehabilitāciju, plānveida operācijām, analīzēm un diagnosticējošiem izmeklējumiem.

    *Ja tev noteikta 1. grupa, no valsts budžeta tiks apmaksāta arī ģimenes ārsta vizīte mājās.

    *Tiem, kam 1. grupa noteikta psihisko un uzvedības traucējumu dēļ, par velti pienākas arī zobu raušana.

    *Minētie nosacījumi attiecas vienīgi uz medicīnas iestādēm un ārstu praksēm, kas noslēgušas līgumu ar Nacionālo veselības dienestu. Izvēloties maksas pakalpojumus, joprojām būs jāver vaļā pašas maciņš.

    Mazāki nodokļi

    Papildu atvieglojums iedzīvotāju ienākuma nodoklim

    *Paredzēts tiem, kas, neraugoties uz jebkuru invaliditātes grupu, strādā. Īpašs – pensionāriem paredzēts neapliekamais minimums – kopš 1. jūlija 500 eiro līdzšinējo 350 vietā tiek piemērots arī invaliditātes pensijai, un tas saglabājas neatkarīgi no tā, vai esi nodarbināta.

    *Ja tev ir invaliditātes grupa, bet esi arī darba attiecībās, tev piemēro pensionāra neapliekamo minimumu un papildus tiek noteikts ienākuma nodokļa atvieglojums: 154 eiro mēnesī vai 1848 eiro gadā 1. un 2. grupai, savukārt 3. grupai – 120 eiro mēnesī vai 1440 eiro gadā.

    *BET – informāciju par invaliditāti dienests nesaņem automātiski, tādēļ jāievēro divi nosacījumi. Pirmkārt, lai tiktu pie nodokļa atvieglojuma, informācija par invaliditāti tev pašai jāatzīmē elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā, un to tu vari izdarīt elektroniskās deklarēšanas sistēmā eds.vid.gov.lv. Otrkārt, ziņas par to, ka tev noteikta invaliditāte, jāiesniedz darba devējam, un tad grāmatvedībā, aprēķinot algu, tiks ņemts vērā nodokļa atvieglojums.

    *Ja tu tomēr nevēlies informēt darbavietu par invaliditāti, aprēķinot ikmēneša atalgojumu, atvieglojums netiks piemērots, bet pārmaksāto summu varēsi atgūt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

    Samazināta patentmaksa

    *Cilvēki ar 1. un 2. invaliditātes grupu ienākuma nodokļa vietā var izvēlēties maksāt samazināto patentmaksu – 9 eiro pusgadā vai 17 eiro gadā.

    *Tiesa, ir daži nosacījumi: prognozējamie un/vai pērn gūtie saimnieciskās darbības ieņēmumi nepārsniedz 3000 eiro, tu neesi algas vai mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja un savā rūpalā nenodarbini citus cilvēkus, kā arī nesniedz pakalpojumus citam komersantam tajā pašā darbības jomā, par kuru vēlies maksāt patentmaksu. Tātad – neesi pašnodarbināta persona, neesi reģistrējusi saimniecisko darbību un nestrādā algotu darbu.

    *Vēl jāņem vērā, ka samazināto patentmaksu vari izvēlēties tikai tad, ja darbojies noteiktās jomās. Proti, ar ādas un tekstilizstrādājumu amatniecību vai izgatavo cita veida amatniecības izstrādājumus, piemēram, pin klūgu grozus vai adi zeķes un cimdus, nodarbojies ar floristiku, tāpat, ja  labo apģērbus, apavus, pulksteņus un slēdzenes vai sniedz citus sadzīves, privātos mājsaimniecības vai mājas aprūpes pakalpojumus.

    *Lai kļūtu par patentmaksas maksātāju, vajadzīgs iesniegums Valsts ieņēmumu dienestam, un to tu vari nosūtīt elektroniskās deklarēšanas sistēmā eds.vid.gov.lv.

    *Ņem vērā, ka patentmaksa ir tikai ienākuma nodokļa forma un neietver sociālās apdrošināšanas iemaksas, taču, ja saņem invaliditātes pensiju, sociālās apdrošināšanas iemaksas par tevi maksā valsts.

    Atlaide nekustamā īpašuma nodoklim

    *Valsts noteikusi, ka pašvaldībām ir tiesības (bet ne pienākums!) personām ar invaliditāti noteikt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 25, 50, 70 vai 90 procentu apmērā. To, vai un kādu nodokļa atlaidi vari saņemt, noskaidro, sazinoties ar savu pašvaldību!

    *Piemēram, Rīgā un Cēsu novadā cilvēkiem ar 1. vai 2. invaliditātes grupu nodoklim tiek piemērota attiecīgi 70 un 50 procentu atlaide, savukārt, ja tu dzīvo viena, proti, nav laulātā, pilngadīgu bērnu un/vai citu pilngadīgu personu, ar kurām būtu kopīga deklarētā dzīvesvieta, – 90 procentu atlaide. Nodokļa maksājums par 70 procentiem Rīgā un par 50 – Cēsu novadā samazināts arī cilvēkiem ar 1. vai 2. grupu, ja ir kopīga deklarētā dzīvesvieta ar  tuvinieku: laulāto, bērnu, mazbērnu, brāli vai māsu, kādu no vecākiem vai vecvecākiem. Tikmēr, piemēram, Ādažu novadā 70 procentu atlaide pienākas cilvēkiem ar 1. grupu un vientuļām personām ar 2. grupu.

    *Atlaide netiek piemērota automātiski – lai to saņemtu, vērsies savā pašvaldībā!

    Atbrīvojums no ceļu nodokļa

    *Cilvēki ar visām invaliditātes grupām ir atbrīvoti no tā dēvētā ceļu jeb transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa par vienu vieglo mašīnu, motociklu, triciklu vai kvadriciklu, kas atrodas viņu īpašumā, turējumā vai valdījumā. Arī tad, ja tavā apgādībā ir bērns ar invaliditāti, nodoklis par vienu ģimenes transportlīdzekli nav jāmaksā.

    Mājoklis

    Lētāka elektrība

    *Ja tev noteikta 1. invaliditātes grupa un esi noslēgusi līgumu ar elektroenerģijas piegādātāju, ikmēneša rēķinam automātiski tiek piemērota 5 eiro atlaide.

    *Atlaidi vari saņemt arī tad, ja līgumu neesi slēgusi pati, bet gan kāds no mājiniekiem vai nama īpašniekiem. Tādā gadījumā atlaidei jāpiesakās pie pakalpojuma sniedzēja, norādot viņu noslēgtā līguma numuru.

    Autobraucējiem un pasažieriem

    Braukšanas maksas atvieglojumi

    *Ja tev noteikta 1. vai 2. grupa, pilsētas un reģionālās nozīmes sabiedriskajā transportā, uzrādot invaliditātes apliecību, bet, ja tajā nav fotogrāfijas, arī pasi vai eID karti, iespējams braukt par baltu velti.

    *Bez maksas var braukt arī asistents vai palīgs, kas pavada cilvēku ar 1. invaliditātes grupu.

    Lētāka obligātā civiltiesiskā apdrošināšana

    *Ja tev ir 1. vai 2. invaliditātes grupa, obligāto civiltiesisko apdrošināšanu (OCTA) vienam īpašumā vai līzingā esošajam transportlīdzeklim – vieglajam braucamrīkam ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām – tu vari iegādāties ar 40 procentu atlaidi.

    *Atvieglojumu var saņemt arī cilvēki ar 3. invaliditātes grupu, ja ir apgrūtināta pārvietošanās un to apliecina Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums.

    Ērtāka stāvvieta

    *Stāvvietu karti, kas dod tiesības novietot braucamrīku cilvēkiem ar invaliditāti paredzētajā stāvvietā, vari saņemt tad, ja tev ir kustību un gaitas traucējumi un no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas saņemts atzinums par indikācijām vieglā auto speciālai pielāgošanai un transporta izdevumu kompensācijas saņemšanai.

    *Karti piešķir arī cilvēkiem ar 1. invaliditātes grupu, kas noteikta redzes traucējumu dēļ.

    *Stāvvietu izmantošanas karti izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD), un tā maksā 86 centus.

    Bezmaksas eksāmens un citi pakalpojumi

    *Ja esi nolēmusi nokārtot autovadītāja tiesības, neatkarīgi no invaliditātes grupas, CSDD teorijas un praktiskās braukšanas eksāmenu pirmajā reizē tu vari kārtot bez maksas.

    *BET – bezmaksas eksāmens pieejams tikai tad, ja automašīnas vadīšanu esi apguvusi Sociālās integrācijas valsts aģentūras autoskolā.

    *No valsts nodevas maksāšanas ir atbrīvoti arī tie, kas saņem atļauju piedalīties ceļu satiksmē ar speciāli pielāgotu automašīnu, piemēram, ar rokas vadību, ja mašīnas īpašnieks ir cilvēks ar invaliditāti.

    *Par atļauju nav jāmaksā arī tad, ja tev ir kustību traucējumi un esi iegādājusies automašīnu ar automātisko pārnesumkārbu. Abos gadījumos bez maksas būs arī tehniskā apskate.

    *Tāpat par brīvu ir  tehniskā ekspertīze tavai mašīnai pēc pārbūves un pielāgošanas speciālai vadībai.

    Izglītība

    Bezmaksas studijas

    *Neatkarīgi no invaliditātes grupas tu bez maksas vari iegūt pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību Sociālās integrācijas valsts aģentūras koledžā un apgūt tālākizglītības un pilnveides programmas Jūrmalas profesionālajā vidusskolā.

    *Koledžā iespējams apgūt personāla speciālista, surdotulka, grāmatveža, komercdarbības speciālista, viesnīcu pakalpojumu organizatora, datorsistēmu un datortīklu administratora vai programmētāja amatu, savukārt aģentūras pakļautībā esošā Jūrmalas profesionālā vidusskola piedāvā dažādas pieaugušo tālākizglītības programmas – tu vari kļūt par dārzkopi, floristi, apgūt lietvedību un citas profesijas. Profesionālās pilnveides programmā iespējams iemācīties apdrukas tehnoloģijas, dāvanu noformēšanu un citas prasmes.

    *Mācoties aģentūras pakļautībā esošajās iestādēs, tev ir iespēja par valsts naudu apgūt arī autovadītājas prasmes Sociālās integrācijas valsts aģentūras autoskolā.

    *Informāciju par mācību programmām meklē vietnē siva.gov.lv. Lai pieteiktos bezmaksas studijām, zvani 29187093 vai raksti [email protected]!

    *Abām mācību iestādēm pieejamas arī divas dienesta viesnīcas (viena no tām pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem), un uzturēšanās tajās ir bez maksas.

    *Par profesionālās un neformālās izglītības iespējām, kas jaunajā, 2022./23. mācību gadā,  tiks īstenotas par pašvaldību, valsts vai Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, vari uzzināt vietnē www.niid.lv/ipas_vajadz, Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē.

    Mācību kredīta dzēšana

    *Ja esi ņēmusi valsts garantētu kredītu mācību maksai un ikdienas izdevumiem, studējot augstskolā, bet jau pēc tam, kad sākta naudas izmaksa, sašķobījusies veselība un tev noteikta 1. vai 2. grupa vai tā no vieglākas kļuvusi smagāka (1. vai 2. grupa), atlikušo pamatsummu un procentus par aizdevuma izmantošanu sedz valsts attīstības finanšu institūcija Altum.

    *Faktiski tas nozīmē, ka tu tiec atbrīvota no kredīta atmaksas, un, lai saņemtu šādu atbrīvojumu, par to, ka tev noteikta 1. vai 2. grupa, uzrādot apliecību, tev pašai jāinformē banka, kurā esi ņēmusi aizdevumu. Šobrīd valsts garantētus kredītus studējošajiem izsniedz tikai Swedbank.

    Kultūra

    Apkopojām valsts muzejos, botāniskajos dārzos un zināmākajos teātros noteiktās atlaides, taču  tādas var piemērot arī citur, tāpēc, pirms pirkt biļeti, noskaidro – varbūt ar invaliditātes apliecību ieeja būs lētāka vai vispār par velti.

    Atlaides muzejos

    *Cilvēkiem ar visu grupu invaliditāti bezmaksas apmeklējums pieejams Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Ugunsdzēsības muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā. Ja tev ir 3. invaliditātes grupa, Turaidas muzejrezervātā muzeja ekspozīciju un izstādes vari apmeklēt par samazinātu maksu.

    *Ja tev ir 1. vai 2. grupa, bez maksas vari apmeklēt Latvijas Universitātes Botānisko dārzu, Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētavu Babīte, Kalsnavas arborētumu, Dabas muzeju, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Rundāles pils muzeju, Turaidas muzejrezervātu, Memoriālo muzeju apvienības ekspozīcijas un Līgatnes dabas takas. Tāpat bez maksas vari apmeklēt izstādes Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Turklāt bezmaksas biļete pienākas arī pavadonim, kurš ir kopā ar cilvēku, kam noteikta 1. grupa.

    Teātra biļetes

    Bez maksas

    *Valmieras teātra izrādes Apaļajā un Lielajā zālē – skatītājiem ratiņkrēslos.

    70 procentu atlaide

    *Dramaturgu teātrī – cilvēkiem ar invaliditāti.

    50 procentu atlaide

    *Nacionālajā teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī – skatītājam ratiņkrēslā un viņa pavadonim.

    *Daugavpils teātrī – cilvēkiem ar kustību traucējumiem un pavadonim.

    30–40 procentu atlaide

    *Ģertrūdes ielas teātrī.

    30 procentu atlaide

    *Jaunajā Rīgas teātrī – cilvēkiem ar invaliditāti un/vai ratiņkrēslā.

    *Dailes teātrī uz noteiktām izrādēm.

    *Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī – cilvēkiem ar 1., 2. invaliditātes grupu.

    25 procentu atlaide

    *Liepājas teātrī – ar 1. un 2. invaliditātes grupu un pavadošajam asistentam.

    Noderīgi

    Plašāku informāciju par atbrīvojumu no dažādām valsts nodevām atradīsi Labklājības ministrijas mājaslapas www.lm.gov.lv sadaļas Invaliditāte apakšsadaļā Atvieglojumi personām ar invaliditāti.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē