• Ļoti sāp plauksta! Kas var palīdzēt, ja ir karpālā kanāla sindroms?

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    6. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tutatamafilm/Shutterstock.com
    Karpālā kanāla sindroms jeb plaukstas vidusnerva iekaisums skar arvien vairāk cilvēku. Kas var palīdzēt, gaidot vizīti pie ārsta, un kas – pēc tam? Stāsta Uldis Krustiņš, traumatologs ortopēds, rokas ķirurgs, Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs.
    • Gaidot pierakstu pie ārsta, pa nakti vēlams izmantot plaukstas ortozi, kas neļaus rokai saliekties, līdz ar to nervs netiks kairināts. Vienīgi – ortozi nedrīkst uzlikt par stingru, lai neradītu papildu nospiedumu.

    Var lietot pretiekaisuma līdzekļus, piemēram, ibuprofēnu, kas mazinās iekaisumu.

    Tā iespējams panākt labu sākotnējo efektu. Var izmantot arī jebkuru no aptiekā nopērkamajām pretiekaisuma ziedēm, taču svarīgāka ir ortozes lietošana.

    • Ja karpālā kanāla sindroma iemesls ir cīpslu iekaisums, veic steroīdu injekcijas jeb, kā tautā saka, blokādes. Gribu piebilst, ka vārdu blokāde būtu pareizi lietot tikai tajā gadījumā, kad anestēzijas līdzekli ievada ap nervu un tas izslēdzas.

    Klasiska blokāde, kad nervam nobloķē jušanu, ir, piemēram, anestēzija pie zobārsta.

    Viss pārējais ir injekcijas – medikamentu ievadīšana ārstnieciskos nolūkos. Ja ir karpālā kanāla sindroms, injekciju veikšanu vēlams uzticēt neiroķirurgam vai traumatologam ortopēdam, bet vislabāk rokas ķirurgam, kas roku pārzina vislabāk un ar to nodarbojas katru dienu.

    Steroīdu injekciju veic starp saliecējcīpslām tajā līmenī, kur nospiests nervs, un, samazinoties tūskai cīpslu apvalkos, tirpšana pāriet. Uzlabošanās notiek jau pēc pāris dienām, bet vidēji 7–10 dienu laikā pēc injekcijas.

    Parasti efekts saglabājas pusgadu vai gadu, un tad simptomi pamazām atjaunojas.

    Jo īsāku laiku ir uzlabojums, jo mazāka jēga veikt atkārtotas injekcijas. Tad drīzāk jāapsver ķirurģiskas ārstēšanas iespēja.

    • Pēc injekcijas 4–6 nedēļas naktī ieteicams gulēt ar ortozi, lai nodrošinātu plaukstai mieru.
    • Palīdzēs arī rehabilitologa vai fizioterapeita ierādīti stiepjoši vingrinājumi.
    • Ja ir smagas formas nervu kompresija, tirpšana sāk atkārtoties arvien biežāk un medikamenti palīdz tikai uz īsu laiku, tiek pieņemts lēmums veikt ķirurģisku operāciju. Tātad ir neliels 2–2,5 centimetrus garš grieziens plaukstas pamatnē, atverot karpālo kanālu un atbrīvojot nospiesto nervu.

    Var veikt arī endoskopisku operāciju, ievadot karpālajā kanālā miniatūru endoskopu, taču tai mēdz būt vairāk tehnisku komplikāciju.

    Jārēķinās, ka sākumā rēta būs sarkana un cieta ar pietūkumu apkārt, tad pamazām kļūs mīkstāka un mainīs krāsu. Pilnībā ikdienas aktivitātes varēs atsākt pēc mēneša, taču paies vismaz pusgads, līdz rēta neradīs diskomfortu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē