• Lai sirds vesela! Bez maksas pārbaudi sirdi pie ģimenes ārsta

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Towfiqu barbhuiya/Unsplash
    Daudzi nemaz nezina, ka cilvēkiem no 40 līdz 65 gadu vecumam ir iespēja pie ģimenes ārsta bez maksas pārbaudīt sirds veselību pēc SCORE metodes, lai pēc iespējas ātrāk konstatētu sirds un asinsvadu saslimšanas risku.

    Pārbaudi veic no 40 gadu vecuma reizi piecos gados, tātad – papildus ikgadējai profilaktiskajai apskatei pie ģimenes ārsta 40, 45, 50, 55, 60 un 65 gadu vecumā

    vienu reizi tiks novērtēts arī sirds un asinsvadu saslimšanas risks. 

    Ārsts izvērtēs sirds un asinsvadu slimību anamnēzi, izmērīs asinsspiedienu, noteiks ķermeņa masas indeksu, kopējo holesterīnu, zema un augsta blīvuma holesterīnu, triglicerīdu, sirds un miega artēriju auskultāciju, kā arī izvērtēs elektrokardiogrammu un smēķēšanas paradumus. Atbilstoši iegūtajam sirds un asinsvadu saslimšanas riska novērtējumam ģimenes ārsts organizēs nepieciešamos papildu izmeklējumus, piemēram, ehokardiogrāfiju, miega artēriju ultrasonoskopiju un veloergometriju. Ņemot vērā noteiktos riskus, ir izstrādātas arī rekomendācijas dzīvesveida paradumu maiņai, medikamentu terapijai, laboratoriskajiem izmeklējumiem, kardiologa konsultācijai un turpmākajai uzraudzībai pie ģimenes ārsta.

    SCORE tabula dod iespēju novērtēt sirds un asinsvadu slimību riskus. Izpētot riska faktorus,

    var noteikt savu sirds un asinsvadu slimību risku tuvāko 10 gadu laikā.

    Risku nosaka pēc vairākiem kritērijiem: dzimuma, smēķēšanas paradumiem, sistoliskā asinsspiediena un kopējā holesterīna līmeņa. SCORE tabula ir vienkārša, ērti lietojama un uzskatāma, parādot pašreizējo sirds un asinsvadu slimību risku un to, kā tas mainīsies, ja cilvēks samazinās kādu no riska faktoriem, piemēram, atmetīs smēķēšanu.

     

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild Žurnāls Santa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē