• Kuras ēteriskās eļļiņas dezinficē gaisu?

    Netradicionālā medicīna
    Ginta Auzniece
    13. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cik patīkami pēc garas dienas atnākot mājās, iepilināt aromsvečturī pilienu ēteriskās eļļas un iedegt zem tās svecīti… Tikai – kuras ne tikai iesmaržina gaisu, bet arī pasargā no vīrusiem?! Skaidro Ivija Līce-Tane, aromterapeite ar 25 gadu pieredzi.

    Kā eļļiņas darbojas?

    Vispirms gribu sacīt, ka pilināt aromsvečturī ēteriskās eļļas ir ļoti droša metode, kā vispār gūt no tām labumu. Šāda veida ēterisko eļļiņu lietošana – proti, ieelpojot tāpat kā skābekli – radusies ļoti sen. Konkrēti aromāti tā ne tikai dziedina kādas fiziskas likstas un iespaido prātu un emocijas, bet arī attīra gaisu telpās. Tu taču zini, ka dažādu reliģisko kopienu sanākšanās jau kopš pasaules pirmsākumiem vīraku kvēpināšana kalpoja aizsardzībai pret infekcijām, kas varētu izplatīties vietās, kur vienkopus sapulcējies daudz cilvēku.

    Kas īsti notiek organismā aromātu ieelpošanas brīdī?… Ieelpojot gaisu un arī kādu aromātisko eļļu, tā nonāk asins cirkulācijā, un tāpēc fiziskais ķermenis to uzreiz sajūt. Piemēram, ja pavasarī ilgstoši sēdi zem ievas zariem, tev var sākt sāpēt galva, jo aromāts tiek uzņemts pārsātināti. Otrs – caur ožu tiek kairināti nervu receptori un ietekmēta centrālā nervu sistēma tā, kā to paredz attiecīgā aromāta īpašības. Ar to skaidrojams, kāpēc no vienas eļļiņas vari just emocionālu uzmundrinājumu, cita tevi nomierina, bet vēl kāda dod enerģiju.

    Jā, daudzām eļļiņām piemīt arī imūnsistēmu stimulējošas īpašības, bet te jāatceras nianse – kas par daudz, tas par skādi! Saņemot pārāk spēcīgu uzbrukumu, piemēram, iepilinot aromsvečturī 10 pilienus eļļiņas ar domu – kaut tik nesaslimstu! –, centrālā nervu sistēma mēdz noraut stopkrānu, un efekts var būt tieši pretējs. Tāpat no aromātu pārdozēšanas var rasties alerģiskas reakcijas, kas izpaužas gan elpceļos, gan uz ādas un gļotādas. Tāpēc – visu ar mēru!

    Tas, cik daudz eļļas pilienu pilināt svečturī, atkarīgs gan no aromāta veida, gan telpas platības.

    Aptuveni 15 kvadrātmetru lielā istabā sākumā pietiek vidēji ar diviem ēteriskās eļļas pilieniem.

    Trešo pilīti vari pievienot vēlāk, aptuveni pēc pusstundas, ja, izejot no istabas, un ienākot atpakaļ, jūti, ka aromāts ir vājš.

    Vīrusu laikā izvēlies šīs

    Tējaskoka ēteriskā eļļa

    Jaudīgs imūnsistēmas stimulētājs, jo veicina leikocītu jeb balto asinsķermenīšu aktivitāti, kas, kā zināms, ir asinsšūnas, kuras palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un infekcijām. Arī pašam tējaskoka aromātam piemīt vīrusus iznīcinošas īpašības. Jau 1920. gadā tējaskoka ēteriskā eļļa ir klīniski testēta, un kopš tā laika slimnīcās Austrālijā tā tiek izmantota gan kā dezinfekcijas līdzeklis, gan pacientu imunitātes stiprināšanai, atlabstot pēc dažādām kaitēm.

    Par lietošanu

    • Ja tējaskoka aromāts viens pats tev šķiet par spēcīgu un uzbāzīgu, sajauc to ar kādu no citrusu aromātiem – pilini vienu pilīti tējaskoka eļļas un vienu pilīti – citrusu.
    • Nelieto guļamtelpā vai arī pirms gulētiešanas telpu kārtīgi izvēdini.

    Eikalipta ēteriskā eļļa

    Aromāts ir maigāks par spēcīgā tējaskoka smaržu, jo satur vairāk skābekļa. Pasaulē līdzeklis numur viens pret elpošanas ceļu kaitēm un superīgs gaisa attīrītājs, jo iznīcina baciļus.

    Par lietošanu

    • Spēcīgās iedarbības un ķīmisko īpašību dēļ NEDRĪKST izmantot iekšķīgi. Piemēram, 3,5 mililitri jeb nepilna tējkarote eikalipta ēteriskās eļļas iekšķīgi var būt nāvējoša deva, jo eļļas ķīmiskajā sastāvā ir kampars, kas ir neirotoksisks. Piemēram, Austrālijā uz eļļas pudelītēm iegravēta galvaskausa zīme, kas nozīme – indīgs.
    • Nevajadzētu lietot guļamtelpā, sevišķi, ja tur uzturēsies bērni. Ja tomēr lietota telpā, kur paredzēts doties pie miera, pirms tam istaba kārtīgi jāizvēdina.

    Lavandas ēteriskā eļļa

    Varētu teikt, ka tā ir panaceja, jo droša visiem – gan pieaugušajiem, gan bērniem, gan mājdzīvniekiem. Pēc iedarbības un attīrošajām īpašībām tikpat spēcīga kā tējaskoks un eikalipts – palīdz, sirgstot ar elpceļu slimībām, jo, to ieelpojot, iznīcina vīrusus, kas apsēdušies uz elpceļu gļotādas.

    Tikai, iegādājoties lavandas ēterisko eļļu, lūko, lai tā būtu gatavota no īstās šaurlapu ārstnieciskās lavandas Lavandula angustifolia, nevis hibrīda lavandīna, ko mēdz apzīmēt ar dažādiem latīniskajiem nosaukumiem. Neirotoksiskās iedarbības dēļ to drīkst izmantot tikai parfimērijā, nevis ārstniecībā.

    Par lietošanu

    • Lai gan, pazīstot lavandas spēcīgo smaržu, varētu šķist, ka tā ne ar ko citu nesader, patiesībā ir tieši pretēji – tā sader ar jebkuru citu aromātu, tāpēc, ja viena pati lavanda tev neiet pie dūšas, vari piejaukt pilīti kā tīkamāka.
    • Uzklāj uz radiatoriem mitru drāniņu un uzpilini uz tās vienu pilienu lavandas eļļas. Ja pati vai kāds cits mājinieks saķēris iesnas – divus pilienus. To drīksti darīt arī tad, ja mājās ir bēbītis – lavandas aromāts gan pasargās mazuli no baciļiem, gan palīdzēs mierīgāk čučēt.
    • Tikko jūti, ka būsi slima vai arī iesnas jau uzņēmušas tādus apgriezienus, ka vairs nejūti smaržas, dari tā: ņem papīra salveti, uzpilini uz tās vienu (maksimums – divus) pilienu lavandas eļļas, pārgriez salveti piliena vietā uz pusēm un paliec zem spilvendrānas abās pusēs galvai. Starp citu, šādi dara arī slimnīcās Francijā. Tieši uz spilvendrānas lavandas eļļu gan nepilini, jo, naktī grozoties, vari ieberzēt to acīs.
    • Nelielās devās drīkst lietot arī guļamtelpā, jo līdztekus dezinficējošajai iedarbībai lavanda arī līdzsvaro nervu sistēmu, nomierina.

    Citrusu ēteriskās eļļas

    Patīk visiem visā pasaulē. Kāpēc? Jo citrusi darbojas kā dabīgie antidepresanti, nomierinot centrālo nervu sistēmu un iepriecinot prātu. Drošas arī bērniem. Pret ziemas perioda vīrusiem ļoti spēcīga iedarbība ir tieši citrona ēteriskajai eļļiņai, turklāt tā arī veicina imunitāti. Apelsīna aromāts smaržas ziņā ir vājāks par citroniem, bet tikpat iedarbīgs pret vīrusiem un infekcijām, piemīt spēcīgas dezinficējošas īpašības. Pieejamas arī mandarīna ēteriskās eļļiņas.

    Par lietošanu

    • Citrusiem ir kāds niķis – to eļļas ir viegli gaistošas, tāpēc ātri vien gribas piepilināt aromlampiņā vēl un vēl kādu pilienu. Lai citrusu iedarbība būtu noturīgāka, to ēteriskās eļļas vēlams miksēt ar citiem aromātiem. Piemēram, ar tējaskoka eļļu, lavandu, kādu skujkoka aromātu vai citu citrusa aromātu. Vari izvēlēties vienu papildu eļļiņu vai vairākas – tad no katras eļļiņas, ko vēlies miksēt, aromlampā iepilini vienu pilienu.

    Skujkoku ēteriskās eļļas

    Vājāka iedarbība pret ziemas perioda vīrusiem, bet mums, latviešiem, skujkoku aromāts ir patīkams un tuvs. Piemēram, baltegle, priede… Kādu no tiem vari kombinēt ar citrusiem vai lavandu, tādā veidā veicinot iedarbību pret baciļiem.

    Par lietošanu

    • Ja kāds mājinieks jau saslimis, gaisu vairāk dezinficēs priede, nevis baltegle – tās aromāts drīzāk darbojas profilaktiski. Tāpat priedes aromāts palīdz attīrīties elpceļiem, tāpēc ar to vari iesmaržināt gaisu, ja sirgsti ar bronhītu vai plaušu karsoni.
    • Pret elpceļu kaitēm labi darbojas arī cipreses aromāts.
    • Neizmanto baltegles un priedes ēteriskās eļļas vannām, jo uz ādas tās ir ļoti aktīvas, tāpēc var rasties kontaktdermatīts. Vannām drošāka ir ciprese.
    • Nelieto tūjas ēterisko eļļu, jo tā ir toksiska, un būtībā tās ražošana NAV atļauta, taču, neraugoties uz to, tirdziņos šo eļļu joprojām var nopirkt.

    Dienvidzemju garšvielu aromāti

    Tie ziemas periodam ir ļoti atbilstoši, bet – mazliet jāuzmanās, jo tiem piemīt spēcīgs stimulējošs efekts. Antibakteriālā iedarbība ir TIK spēcīga, ka iznīcinātu arī buboņu mēri! Agrāk, viduslaikos, piparkūku garšvielām līdzīgs maisījums pat tika pildīts speciālajā ārsta tērpa knābī, lai atbaidītu infekciju.

    Par lietošanu

    • Kanēļa ēteriskā eļļa. Lietot tikai aromāta veidā telpā. Nedrīkst lietot uz ādas un iekšķīgi!
    • Muskatrieksts. Maigāks par kanēli, bet pietiekami spēcīgs, lai atbaidītu vīrusus un spēcinātu imunitāti. Līdzīgi darbojas arī koriandrs un ingvers.
    • Nevajadzētu izmantot guļamistabā, jo iespaido centrālo nervu sistēmu un var traucēt aizmigt!

    Ņem vērā!

    Pērkot aromsvečturi, lūko, lai attālums no sveces līdz trauciņam, kurā lej ūdeni un pilina ēterisko eļļu, būtu vismaz 10 centimetri. Tas vajadzīgs, lai ūdens trauciņā nevārītos, jo uzvāroties aromāts zaudē savu terapeitisko vērtību jeb ārstniecisko efektu. Ēterisko eļļu nevajadzētu sildīt augstākā temperatūrā par 70 grādiem – tādā temperatūrā to arī iegūst.

    Ēteriskās eļļiņas ne tikai dezinficē gaisu, bet arī neitralizē nepatīkamas smakas, piemēram, dūmu, piedeguma, cigarešu, pelējuma smaku.

    Sajauc pati!

    Ja vēlies kādus aromātus savienot, vari sajaukt tos atsevišķā pudelē – ņem tīru pudelīti, un ielej tajā to eļļu kombināciju, kas tev patīk. To, kas patīk īpaši, pievieno vairāk. Patīkama kombinācija rodas, sajaucot kāda skujkoka, citrusu, kādu dienvidzemju garšvielu un lavandas eļļiņu, kas līdzsvaro pārējos aromātus.

    Tavai drošībai

    • Ja svečturis ir no metāla un bez kājiņām (vienkārši ar dibenu stāv uz virsmas), tas ļoti ātri var sasilt pats un strauji sasildīt arī galdu, uz kura atrodas. Tāpēc labāk paliec apakšā šķīvīti vai kādu citu karstumizturīgu materiālu.
    • Daudzas ēteriskās eļļas, īpaši skujkoku, citrusu, eikalipta, tējaskoka, ir viegli uzliesmojošas, tāpēc vispirms ielej trauciņā ūdeni, tad iepilini ēterisko eļļu un tikai tad aizdedz sveci zem ūdens trauciņa. Lielāks uzliesmošanas risks ir tad, ja eļļu pilināsi, kad svecīte jau deg.

    Kuras ēteriskās eļļiņas ir tiešām labas?

    • Florame. Ražotas Francijā, un tām piešķirts franču bioloģiskais sertifikāts. Nopērkamas internetā un veikalos Biotēka.
    • Vivasan. Šveices firma, kas sevi pierādījusi jau divdesmit gadu garumā. Nopērkamas pie izplatītājiem visā Latvijā un Homeopātiskajā aptiekā Rīgā.
    • Pranarom. Ražotas Beļģijā, piešķirts bioloģisko produktu sertifikāts. Nopērkamas aptiekās.

    Cenas – no 10 līdz 25 eiro par 10 ml pudelīti atkarībā no zīmola un ēteriskās eļļas veida.

    Kā glabāt?

    • Vēlamā temperatūra – zem 20 grādiem.
    • Lai pasargātu eļļiņas no temperatūras svārstībām un gaismas, tās labāk turēt aizvērtā kastītē, vislabāk – koka, vai atvilktnē. Neturi eļļu uz plaukta vai palodzes – nav labais tonis, ja šādu skatu redzi arī skaistumkopšanas salonos.
    • Turi eļļu pudelītes cieši aizvērtas un vertikālā pozīcijā, jo sagāžoties tās caur plastmasas pilinātāju un vāciņu, kurš nav hermētiski noslēgts, var no pudelītes ātrāk iztvaikot.
    • Citrusu ēteriskā eļļas pēc atvēršanas jāizlieto pusgada laikā, jo tās ātrāk izgaro. Citas, pareizi uzglabājot, jāizlieto piecu gadu laikā kopš atvēršanas.

    Vēl 4 labas idejas

    1. Ja mājās kāds saslimis, kādu pilienu eļļiņas pievieno ūdenim, ar ko mazgā grīdu, vai saslapini tajā drāniņu, ar ko slauki putekļus. Tikai, tā kā eļļa ūdenī nešķīst, piejauc mazliet etiķa, citrona sulas, terpentīna eļļas vai degvīna – tie savienos ūdeni ar eļļu.
    2. Vīrusu laikā vari arī kā galveno grīdas ūdenim pievienot terpentīnu un uzfrišināt aromātu ar pāris pilieniem apelsīna eļļas.
    3. Ja mājās ir slimnieks, ēteriskās eļļas izsmidzini telpā. Dari tā: ņem tīru plastmasas vai stikla pudeli ar smidzinātāju, ielej tajā 200 ml ūdens, pievieno 10–15 pilienus sev tīkamas ēteriskās eļļas un kādu šķīdinātāju – terpentīna eļļu, etiķi, citrona sulu vai degvīnu. Vari šādā veidā savienot vairākas ēteriskās eļļas. Apsmidzini ar šo šķīdumu paklājus vai vienkārši izsmidzini gaisā, netēmējot uz konkrētu virsmu.
    4. Ūdens trauciņu, kurā iepilināta ēteriskā eļļa, novieto uz radiatoriem – arī tad aromāts lēnām izplatīsies telpā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē